The Bling Ring (2013) ★★★

The Bling Ring

Vuosina 2008-2009 joukko kalifornialaisia nuoria murtautui julkkisten koteihin ja varasti niistä kolmen miljoonan dollarin arvosta rahaa, arvoesineitä ja vaatteita. Uhreiksi joutuivat niin Paris Hilton kuin Lindsey Lohankin ennen kuin Bling Ringiksi nimetty joukko lopulta jäi kiinni. Vanity Fair julkaisi pitkän artikkelin (”The Suspect Wore Louboutins”) joukkion käsittämättömästä elämästä ja tähän artikkeliin perustuu Sofia Coppolan uusi elokuva The Bling Ring.

Rebecca (Katie Chang), Nicki (Hermionen roolista reippaasti ulos kasvanut Emma Watson), Chloe (Claire Julien), Sam (Taissa Farmiga) ja Marc (Israel Broussard) ovat pilalle hemmoteltuja, muotilehtien äärellä kasvaneita kalifornialaisnuoria. He ihannoivat Paris Hiltonin ja Lindsey Lohanin elämäntyyliä ja pukeutumista. Eräänä päivänä normaalia julkkisstalkkerointia harrastaessaan Rebecca keksii, että he voisivat murtautua Hiltonin kotiin (jota Coppola on myös saanut käyttää elokuvansa kuvauspaikkana), sillä tämä on juuri sinä iltana poissa kaupungista. Marcin avulla tytöt etsivät Hiltonin osoitteen ja marssivat suoraan sisään – näin jälkeen päin on käsittämätöntä ajatella, miten huolettomasti rikkaat julkkikset jättävät kotejaan auki, vartioimatta, ja vara-avaimia kynnysmaton alle.

Nälkä kasvaa syödessä ja kun ensimmäinen keikka Hiltonin kotiin onnistuu huikean hyvin, joukko Rebecan johdolla etsii uusia kohteita. Kohteiksi joutuvat mm. Orlando Bloom ja Megan Fox, ja Hiltonin kotiin he palaavat useaan kertaan.

Loputtomiin tämä ”shoppailu” ei kuitenkaan voi jatkua vaan jokainen varas jää jossakin vaiheessa kiinni.

The Bling Ring
”Shoppailun” jälkeen pitää uusimmat hankinnat tietenkin päivittää kuvien kanssa Facebookiin

The Bling Ring on teemaltaan hieman samanlainen kuin toinenkin teinityttöjen kohellusta tänä keväänä kuvannut elokuva – Spring Breakers. Se ei vaikuttavuudessaan nouse yhtä kiinnostavaksi kuin Spring Breakers, mutta on tosipohjaiselta tarinaltaan käsittämätön. Tämä tekee elokuvaan mielenkiintoisen lisäelementin: näin hullusti on oikeasti tapahtunut. Elokuvan nuoret ovat itsekeskeisiä diivoja, joilla ei ole käsitystä toimiensa seurauksista. Heille murtautuminen toisten koteihin ja ihmisten yksityisyyden häpäiseminen on hauskaa shoppailua ja lehtien sivuilta tutut julkkikset kuin läheisiä ystäviä, joiden kotiin voi saapastella noin vaan.

Hollywoodin yltäkylläisyyden ja julkkistenpalvonnan keskellä kasvanut Coppola ottaa usein elokuvissaan kantaa julkisuuden kiroihin. Hänellä on silmää yksityiskohdille, jotka tekevät tarinasta uskottavan. Nämä itsekin tähtinä itseään pitävät teinit ja heidän lähes yhtä kummalliset vanhempansa hämmästyttävät katsojaa. Heistä muodostuu lähes idioottimainen kuva, mutta kovin mairittelevasti ei esitetä uhreiksi joutuneita julkkiksiakaan, jotka eivät aina edes huomaa kotonaan käyneen.

The Bling Ring jää hieman junnaamaan paikoilleen elokuvan keskivaiheilla ja murrosta toiseen kulkevat yksityiskohtaiset helyjen ja vaatteiden esittelyt alkavat helposti puuduttaa. Loppu kuitenkin pelastaa paljon ja viimeinen kohtaus toimii oivallisesti summaten koko hulluuden yhteen.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Bling Ring 

  • Ohjaus: Sofia Coppola
  • Käsikirjoitus: Sofia Coppola, pohjautuu Nancy Jo Salesin kirjoittamaan Vanity Fair -artikkeliin
  • Pääosissa:  Katie Chang,  Emma Watson, Claire Julien, Taissa Farmiga, Israel Broussard, Leslie Mann
  • Alkuperämaa: USA / UK / Japani / Ranska / Saksa
  • Genre: Rikos / draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit