The Company You Keep – Ikuiset liittolaiset (2012)★★★

ikuisetliittolaisetfeat

Robert Redford palaa tuottajaksi, ohjaajantuoliin, sekä kameran eteen, poliittisessa trillerissä joka tarjoilee menneisyyteen kietoutuvan tarinan tyylikkäästi. On aina innostavaa nähdä Redfordia missä roolissa tahansa, mutta tällä kertaa siinä missä Lions For Lambs oli erinomainen, on uusin tuotos nautinnollinen katsomiskokemus, mutta kaukana yllättävästä.
Sen aihe on kiehtova, kymmenien vuosien päähän ulottuva tarina radikaaleista nuorista jotka pakenivat lain kouraa, piiloutuen maailmalta ja toisiltaan. Se rakentaa tarinaa taitavasti, mutta sen ongelmaksi muodostuu varsinainen jännitteen puute. The Company You Keep on tasavarma, laadukas ja perinteinen trilleri, mutta se ei tasaisuudessaan tarjoa adrenaliinipiikkiä, eikä katsojan päässä vilistä salaliittoteorioita tai oletuksia odottamattomista käänteistä.

1970-luvulla radikaali ryhmä nuoria, nimeltään Weathermen, vastusti sotaa aatteen palo silmissään. Valtion rakennukset kärsivät pommi-iskuista, ja lopullinen isku liikkeelle tuli kun pankkiryöstössä sai surmansa vartija – ajaen nuoret pakosalle. Kuka oli syyllinen ja kuka ei ollut edes paikalla – elokuva leikittelee identiteeteillä, uuden elämän suojissa piileskelevillä syyttömillä ja syyllisillä aktivisteilla ja asettaa lopullisesti kysymyksen, pyhittääkö päämäärä keinot?

Susan Sarandonin esittämä kotiäiti jää FBI:n haaviin, ehkä sattumalta. 30:n vuoden hiljaiselon jälkeen erään jäsenen jääminen kiinni täysin yllättäen herättää toimittaja Ben Shepardin (Shia LaBeouf) mielenkiinnon. FBI:sta löytyy vanha tuttu, nuoren agentin (Anna Kendrick) muodossa, ja Ben pääsee jutun jäljille. Ihmisoikeus-asianajaja Grant (Redford) kieltäytyy jutusta, herättäen kuitenkin toimittajan vainun – miksi Grantia pyydettiin heti apuun tapauksessa johon hänellä ei näytä olevan mitään yhteyttä?

LaBeouf esittää toimittajaa joka muistuttaa itsepäistä terrieriä.

Alkaa eräänlainen kilpajuoksu, jossa Ben yrittää hakata viranomaiset omassa pelissään – selvittää kadoksissa olleen joukkion henkilöllisyydet ja kaivaa esiin totuuden James Grantista. LaBeouf on roolissa elementissään, peräänantamaton, hieman ärsyttävä ja hurmaava nuorukainen joka joutuu lopussa vaikean valinnan eteen. Redford taitaa roolinsa, kuten vain mies joka on ikänsä näytellyt suoraselkäisiä hahmoja liberaalilla alavireellä – ammattitaitoinen, vakaa ja fiksu ovat adjektiiveja jotka voi yleensä aina liittää miehen roolisuorituksiin. Herkullisissa sivurooleissa loistavat äksyilevä Stanley Tucci, Brendan Gleeson, Richard Jenkins ja Terrence Howard.

Poliittiset trillerit ovat taitolaji, ja Redford taitaa genren vanhasta muistista. Sen voima on laatunäyttelijöissä, kiinnostavassa tarinassa ja se on katselemiskokemuksena nautinnollinen. Se kärsii tasaisuudesta, se on teoksena niin tasalaatuinen ja varma, että pieni riskinotto olisi kenties kannattanut herättääkseen katsojansa kunnolla. Se leikittelee hienosti menneisyydellä, menneillä synneillä ja sillä kuinka ihminen voi pelastaa itsensä pään sisäisiltä demoneilta. Se on tunnelmaltaan kuin 70-luvun ruskea samettitakki, sellainen jonka voi aina kuvitella näkevänsä liberaalin ohjaajansa päällä. Se tuo turvaa, mutta myös pistää haluamaan jotain uutta.

© Ursula Borg

The Company You Keep
Ohjaus:Robert Redford
Käsikirjoitus: Lem Dobbs, perustuu Neil Gordonin romaaniin
Pääosissa: Robert Redford,Nick Nolte, Stanley Tucci, Shia LaBeouf, Susan Sarandon
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Draama / Trilleri
IMDb

Kommentit