The Counselor (2013) ★★

counselor_featured

Kun elokuvan tekijätiimissä on ohjaajana Ridley Scott, käsikirjoittajana Cormac McCarthy (kirjailija mm. Menetetyn maan takaa) ja näyttelijäkaartissa nimet Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penelope Cruz ja Brad Pitt, voisi kuvitella, ettei mikään voi mennä pieleen. Yllättävää kyllä, The Counselor on nimekkääseen tuotantotiimiinsä nähden järkyttävän tyhjänpäiväinen ja sisällöllisesti tyhjä elokuva.

Fassbender on elokuvan Counselor, joka on onnellisesti menossa naimisiin unelmiensa naisen, Lauran (Cruz) kanssa. Rahanhimossaan hän kuitenkin sekaantuu hämäräpuuhiin yhdessä Bardemin esittämän Reinerin ja Pittin esittämän Westrayn kanssa. Taustalla hääräilee gebardeineen Reinerin seksikäs, mutta miehen mielestä outo Malkina (Diaz). Hämäräpuuhat kuitenkin menevät metsään ja Counselorin pää uhkaa joutua tahtomattaankin vadille. Kirjaimellisesti.

Näyttelijät ovat loistavia kuten lähes aina. Fassbenderin ilmeetön ja jokseenkin kylmäkiskoinen hahmo on kiehtovan salaperäinen, hänestä haluaisi tietää ehdottomasti lisää ja Bardemin Reiner on hupaisan omalaatuinen varsinkin fyysiseltä habitukseltaan. Naishahmot jäävät etäisemmiksi ja Cruz typistyykin pelkästään suloiseksi ja kauniiksi traagisen romantiikan kohteeksi. Diazin rooli on sentään hieman moniulotteisempi ja hänen hahmonsa nouseekin Fassbenderin rinnalle kiinnostavuudessa.

counselor_800

The Counselorin dialogi on nasevaa, erittäin laadukkaiden näyttelijöiden kemia toimii hyvin yhteen, hahmot ovat mielenkiintoisia ja kuvatut kohtaukset näyttäviä. Missä siis vika?

Elokuva on kuin ohuella langalla löyhästi kiinni toisissaan olevia järeitä palasia, joiden välisen yhteyden riittää katkaisemaan pienikin tuulenhenkäys. The Counselorin käsikirjoitus yrittää olla ovela, mutta menee salamyhkäisyydessään liiallisuuksiin, sillä tuloksena on  hengetön ja jännitteetön kokonaisuus, jossa tekijöiltä tuntuu hukkuneen punainen lanka matkan varrella. Elokuva tuntuukin luottavan varsinaisen tarinankehityksen sijaan vain laatunäyttelijöittensä karismaan.

The Counselor on elokuvarintamalla yksi vuoden suurimpia pettymyksiä. Sen tekijäkaartin perusteella olisi odottanut huomattavasti voimakkaampaa kokonaisuutta nyt nähtävän hajuttoman ja värittömän elokuvan sijaan.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

THE COUNSELOR  Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Cormac McCarthy
Pääosissa: Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penelope Cruz, Brad Pitt
Alkuperämaa: USA / UK 2013
Genre: Rikos / trilleri
IMDb

Kommentit