The Grand Budapest Hotel (2014) ★★★★

budapest_featured

Wes Anderson on elokuvaohjaaja, jonka nimestä tulevat ensimmäisenä mieleen visuaalisuudeltaan värikkäät, huumoriltaan lakoniset ja paikoin mustat komediat, joissa on erittäin tarkkaan ja symmetrisesti rajatut kuvat. Hän myös kierrättää elokuvissaan usein samoja näyttelijöitä kuten Owen Wilsonia ja Bill Murrayta. Andersonin elokuvilla on erittäin omaperäinen sävy, joka helposti jakaa myös katsojat kahteen ryhmään – hänen karikatyyrimäisestä huumoristaan joko pitää tai sitten siitä ei pidä. The Royal Tenenbaums, animoitu Fantastic Mr. Fox ja Moonrise Kingdom ovat kuitenkin jokainen tuoneet Andersonille Oscar-ehdokkuuden.

The Grand Budapest Hotel hipoo miehen elokuvien huippua ollen yksi helpoiten lähestyttävimmistä ja samalla eheimmistä kokonaisuuksista. Huikean tähtikaartin sisältävä elokuva liikkuu usealla aikatasolla, mutta keskittyy 1930-luvun kuvitteellisen itäeurooppalaisen maan luksushotelliin The Grand Budapestiin. Tuosta hotellin kulta-ajasta kertoilee nuorelle kirjailijalle (Jude Law) tarinaa hotellin johtaja Mr. Moustafa (F. Murray Abraham).

Hotellin hoitajana toimii 30-luvulla kaikkien ihailema ja naisten rakastama Gustave H. (Ralph Fiennes harvinaisen humoristisessa roolissa). Gustave ottaa siipiensä suojaan nuoren maahanmuutajapojan Zeron (Tony Revolori) ja alkaa kouluttaa tästä maailman parasta vastaaottopoikaa. Yksi Gustaven luottoasiakkaista, 84-vuotias Madame D. (lähes tunnistamattomaksi meikattu Tilda Swinton) kuitenkin kuolee ja jättää Gustavelle perinnöksi ylettömän arvokkaan taideteoksen. Tuosta taideteoksesta Madamen poika (Adrien Brody) ei tietenkään halua luopua ja tämä laittaa Willem Dafoen johtaman porukan päästämään Gustaven päiviltä.

budapest_800

The Grand Budapest Hotel on ohjaajansa näköinen, visuaalisesti täydelliseksi hiottu komediahelmi, joka tasapainottelee täydellisen höpsöyden rajalla kertaakaan kuitenkaan keikahtamatta korniuden puolelle. Se käyttää tarinankerronnassaan hyväksi värejä ja animaatiota sekä kaheleita mutta sympaattisia hahmoja, joita esittävät erinomaiset näyttelijät -jotka tuntuvat todella nauttivan työstään meikattuina, puettuina ja symmetrisiin raameihin sijoitettuina. Kuvastolliselta yksityiskohtaisuudeltaan se liikkuu omissa sfääreissään ja tarjoaa katsojalle huippuunsa saakka hiottua silmäkarkkia.

Tyylikkään visuaalisen ilmaisun lisäksi Anderson taitaa komediallisen tarinankerronnan erinomaisesti, sillä tuloksena on sekä mieltä että silmää ihastuttava, viihdyttävä kokonaisuus.  Elokuvan komedia on fyysistä ja vauhdikasta hölmöilyä, jota väritetään hupaisan satiirisella sanailulla. Dialogi saa myhäilemään, mutta paikoin myös nauramaan ääneen.

The Grand Budapest Hotel sijoittuu Andersonin muutenkin laadukkaan filmografian kärkipäähän. Se on komea kokonaisuus, joka viehättää vielä pitkään elokuvan päättymisen jälkeenkin. Kaiken kruunaa hillitön tähtikaarti, johon edellä mainittujen lisäksi kuuluvat mm. Saoirse Ronan, Harvey Keitel, Edward Norton, Jeff Goldblum, Tom Wilkinson ja Jason Schwartzman.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

THE GRAND BUDAPEST HOTEL  Ohjaus: Wes Anderson
Käsikirjoitus: Wes Anderson, Stefan Zweigin tuotannosta inspiroituneena
Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Tilda Swinton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Mathieu Almaric, Jude Law, Bill Murray, Saoirse Ronan, Jeff Goldblum, Edward Norton, Harvey Keitel
Alkuperämaa: USA / Saksa 2014
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit