The Grandmaster (2013) ★★★★

thagrandmaster_feat

Harvoin on taistelulajeja kuvattu sellaisella rakkaudella ja intohimolla millä Wong Kar-Wai uppoutuu taistelulajien mestarin, Ip Manin, tarinaan. Lopputulos on henkeäsalpaavan kaunis, kaikki aistit äärimmilleen täyttävä kuvaus, jossa liikkeet ovat runoutta. 

Tarinan kaari ulottuu 1930-luvulta aina 50-luvulle saakka, kiertäen keskeisimpien hahmojen avulla kehää hieman hämmentävästi. Kerronta poukkoilee aikojen läpi, epäkronologinen kerronta kiehtoo ja sekoittaa katsojaa samanaikaisesti. Pohjois- ja Etelä-Kiinan Kungfu-koulujen yhdistämiseen tähtäävä aloitus sekoittuu pian rykelmäksi Wing Chun-mestarin ja tämän ystävien sekä vastustajien välistä kamppailua. Ihmisten elämän hajoittaa  Kiinan-Japanin sota, joka säälittä tempaisee ihmiset pois kodeistaan, ja omilta mukavuusalueiltaan.

thegrandmaster

Wongin usein käyttämä Tony Leung Chiu Wai esittää Ip Mania pieteetillä, herkkyydellä ja raudanlujalla vakaumuksella, uppoutuen vakavan taiturin nahkoihin vaivatta. Elokuvan helmeksi nousee kuitenkin Ziyi Zhangin esittämä, kostoa raivokkaasti janoava, Gong Er. Nuori nainen on Ip Manin kaipaavien katseiden ja täyttämättömän rakkauden kohde, mutta toimii omana hahmonaan erinomaisesti naisena joka tuhoaa itsensä periaatteidensa vuoksi. Ohjaajalle niin tyypillisesti myös taistelulajeja käsittelevän teeman sisällä rakkaus, kaipuu ja pidätetty intohimo ovat alleviivaavana teemana – tunne tulee ennen toimintaa.

The Grandmaster on ohjaajansa näköinen. Bruce Leen opettajana ja mentorina parhaiten tunnettu Ip Man on tarinan päähahmo, mutta toisinaan tarina tuntuu melkein toisarvoiselta. Päällimmäiseksi mieleen jäävät liikkeiden kauneus, niiden hartaasti toteutetut puhtaat liikeradat sekä elementtien hehku – lumi, tuli, vesi ja veri. Hajanaisesta kerronnasta kärsivä tarina pitää otteessaan vaivatta, elokuva vaatii aikaa mutta palkitsee kärsivällisen katsojansa hienolla tavalla.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Grandmaster  

  • Ohjaus: Wong Kar-Wai
  • Käsikirjoitus: Wong Kar-Wai,  Jingzhi Zou
  • Pääosissa: Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang, Jin Zhang
  • Alkuperämaa: Hong Kong / Kiina 2013
  • Genre: Biografia / Draama / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit