The Hurt Locker (2008) ★★★★

the-hurt-locker

Toiminta- ja sotaelokuvien ystävien katsontalistalle The Hurt Locker kuuluu ehdottomasti.  Ohjaaja Kathryn Bigelow harvinainen ohjaaja miesten valtaamalla alalla – puhumattakaan siitä että Bigelow ohjaa pääsääntöisesti toimintaelokuvia. K-19:Widowmaker, Strange Days ja Point Break ovat vakuuttaneet katsojat siinä, että uskottavan toiminnan ohjaajana voi toimia myös nainen.

The Hurt Locker kertoo pääosin pomminpurkaja William Jamesista (Jeremy Renner). Sodan keskellä Irakissa hän on mies, joka vetää kylmän rauhallisesti pommipuvun niskaansa ja marssii purkamaan pommia, samaan aikaan kun loppuryhmä värjöttelee tankkiensa takana piilossa. James on koukussa, lyhyet takaumat arkielämään Yhdysvalloissa, elämä jonka hän jätti taakseen valottavat Jamesin pään sisäistä elämää. Kun oma elämä tuntuu tyhjältä ja merkityksettömältä, on adrenaliinikoukkuun jäänyt James onnellisimmillaan Irakin sotatantereella.

Ympärillä on sotilaita jotka pelkäävät henkensä edestä, vihaavat elämistä sota-alueella  ja laskevat päiviä jolloin komennus loppuu. On myös ammattimaisesti työnsä hoitavia sotilaita, joiden rinnalla James tuntuu olevan itse kuin viritetty pommi, pomminpurkajan ammatissa riskien ottaminen on leikkimistä hengellään mutta James tuntuu tuolloin olevan enemmän elossa kuin koskaan aiemmin. Viehätys selkeään, kurinalaiseen ja järjestelmälliseen armeija-elämään on ymmärrettävissä. Kun oma pää hajoaa sisältä, tarjoaa kuri ja järjestys kaivattua kehystä. Kuitenkin elokuvien tapahtumat paljastavat, että viileästä ulkokuoresta huolimatta James välittää ja seuraukset voivat olla vaarallisia ympäristön huomioon ottaen.

The Hurt Locker ei pettänyt genren ystävää, kuvaus on harvinaisen tunnelmallista pomminpurku-aiheesta huolimatta.  Jeremy Renner tekee loistavaa työtä pääosassa ja näennäisestä ”eihän tässä tapahdu mitään”-fiiliksen alta paljastuu elokuva joka antaa paljon enemmän, kuin päällisin puolin katsottuna voisi luulla.

The Hurt Locker
Ohjaus: Kathryn Bigelow
Käsikirjoitus: Mark Boal
Pääosissa: Jeremy Renner, Anthony Mackie
Alkuperämaa: USA 2008
Genre: Draama
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,