The Place Beyond the Pines (2012) ★★★★

placebeyondthepines_feat

Ryan Gosling palaa yhteen Blue Valentine -ohjaajan Derek Cianfrancen kanssa onnistuneesti. Miesten yhteistyössä on herkkyyttä ja raakaa voimaa, joka leimaa myös elokuvaa alkaen räjähtävästi. Goslingin treenattu ja tatuoitu habitus kertoo moottoripyörän selkään kiipeävän miehen rankasta elämästä. Markkinoilla kiertävän Handsome Luken (Gosling) tyyneys ja ilmeettömyys ovat rankassa kontrastissa metallihäkissä päriseviin pyöriin, luoden elokuvan ensimmäisistä minuuteista ikimuistoisia. The Place Beyond The Pines on alkunsa näköinen, rosoinen ja ilmeetön samanaikaisesti, kertoen tarinan jonka lonkerot ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Gosling uhkuu raakaa voimaa ja alkukantaisuutta, ja toimii hahmonsa sisällä alkuräjähdyksenä tarinalle.

Luken tyyni ulkokuori rapisee sillä hetkellä kun entinen tuttavuus Eva Mendesin muodossa astelee takaisin miehen elämään. Naisella on poika, josta Luke ei ollut tiennyt mitään, ja tämä uutinen saa miehen yrittämään kunnollista elämää. Hyläten kiertueensa moottoripyörällä kuolemaa uhkaavia temppuja tehden Luke haluaa tarjota pojalleen parasta. Epämääräinen tuttavuus hyväsydämisen mutta hämärän menneisyyden omaavan Robinin (Ben Mendehlson) muodossa ajaa Luken rikoksen tielle. Moottoripyöränsä hienosti hallitseva Luke ryhtyy tekemään pankkiryöstöjä, ajatuksenaan tarjota hyvä elämä pojalleen ja ehkä tämän äidille. Ryöstöt ovat adrenaliiniryöppy jota elokuva kaipaakin, mutta katsoja tietää että rikos ei kannata. Epäonnisten tapahtumien kaari saa jatkoa hieman toisenlaisena tarinana.

Ray Liotta ja Bradley Cooper eivät ole ihan normaaleja poliiseja.

Lukea jahdannut nuori poliisi Avery (Bradley Cooper) kietoutuu tarinaan, ja jatkaa omalla elämällään juonta hitaammin kertoen. Siinä missä Luke edusti tarinan vauhtia, vimmaa ja rakkautta, on Avery toista maata. Kohdattuaan moottoripyörällään kaahaavan Luken Avery joutuu tekemään ratkaisuja, vaikeita ratkaisuja. Kerronta hidastuu, tulee harkitummaksi ja samalla menettää elinvoimaansa keskittyessään enemmän puheeseen ja tarinankerrontaan kuin adrenaliiniin. Toinen näytös onkin poliisien tarina, Ray Liotta on parhaimmassa konnamoodissaan ja katsoja voi kuulla kuinka isien synnit vyöryvät poikien päälle. Juonittelua, kompromisseja ja kunnianhimoa – Cooperin tarina alkaa siitä mihin Goslingin loppuu. Kaikki tapahtumat petaavat elokuvan lopullista ratkaisua joka ulottuu vuosien päähän. Näin elokuvasta rakentuu kieltämättä mielenkiintoinen, mutta temmoltaan epätasainen tarina. Vauhdin puuttumista korvaavat hienot roolisuoritukset, joiden varassa elokuva vahvasti lepääkin.

Isien synnit vyöryvät poikien päälle.

Raaemmasta tarinasta draamaksi kasvava elokuva on kunnianhimoinen, ja haluaa kertoa pienten asioiden merkityksestä suuremmalla aikajänteellä. Sen alku on niin vaikuttava, että kaikki tapahtumat sen jälkeen tuntuvat pumpulissa uimiselta – sen kerronta on liiankin hienovaraista ja tarkkaa. Hitaudesta huolimatta The Place Beyond the Pines on teoksena ehjä kokonaisuus, hienojen näyttelijöiden siloittama draama joka on teemoiltaan hyvinkin perinteinen. Isien ja poikien tarinat kietoutuvat hienosti yhteen, jättäen jälkeensä kertomuksen jota tuskin olisi paremmin voitu esittää.

The Place Beyond the Pines
Ohjaus: Derek Cianfrance
Käsikirjoitus: Derek Cianfrance, Ben Coccio
Pääosissa: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Ray Liotta, Eva Mendes
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Draama / Rikos
IMDb

Kommentit