The World’s End (2013) ★★★★

theworldsend

Simon Peggin ja Edgar Wrightin kynäilemä ”Cornetto-trilogia” saapuu huimaan päätökseensä odottamattomalla tavalla. Se pistää aikuisen ihmisen kaipaamaan nuoruuttaan tunteella joka kirvelee sydänalassa – ja nostattaa ennen kaikkea hillittömän oluen janon. Sen kantava voima ovat paitsi erinomaiset näyttelijät, myös napakka ja nokkela dialogi joka pistäisi kielen solmuun hitaammille. The World’s End on erinomainen yhdistelmä verbaaliakrobatiaa ja fyysistä komediaa. Se huokuu nostalgiaa, joka tuntuu rosoiselta ja päättömältä; onnistuen olemaan juuri sellainen kreisikomedia joita tämä maailma toisinaan kaipaa.

Simon Peggin esittämä Gary King on se tyyppi joka oli koulussa tosi siisti. King ei ole päässyt eteenpäin teinivuosistaan. Mustaan pitkään takkiin, taakse suittuun mustaan tukkaan ja Sisters of Mercy t-paitaan sonnustautuva mies on hieman hukassa aikuisessa elämässään. Nuoruuden kaveriporukasta muut ovat kunnioitettavissa työpaikoissa, osa perheellisiä, ja kaikki yhtä mieltä siitä että kotkotukset ja hauskanpito ovat takanapäin. Tilanne osuu erinomaisesti vanhempien katsojien niskaan, napauttaa karateotteella – samalla kun mietit oletko Gary ”Kunkku” King vai jokin vakaammista tapauksista. Samalla Kingin hahmo on elokuvan eteenpäin vievä voima. Pegg pomppii, huitoo ja on joko ärsyttävä tai ilahduttavan erilainen. Trilogian tyylille uskollisena tässäkin aidotaan niin että kömpelömpiä huimaa.

Tonight, we will be partaking of a liquid – as we wind our way up the golden mile commencing with an inaugural tankard in the first post, then on to the old familiar – the good companion, the trusty servant, the two-headed dog, the mermaid, the beehive, the king’s head, and the hole in the wall for a measure of the same. All before the last bittersweet pint in that most fateful, the world’s end, leave a light on good lady, although we may return with a twinkle in our eyes, we will be in truth blind – drunk.

King haluaa palata nuoruuden kulta-aikoihin. Tämä suoritetaan saamalla päätökseen legendaarinen baariputki kotikaupungissa – 12 pubia, viisi kaverusta, yksi ilta. Edellisellä kerralla parikymmentä vuotta sitten homma levisi käsiin. Nyt tai ei koskaan. Vastentahtoisesti käynnistyvä ryyppyreissu muuttuu hyvin pian omituiseksi, suorastaan uskomattomaksi. Siinä oikeastaan kaikki mitä juonesta voikaan paljastaa.

Vaikka kyseessä on hölmöäkin huumoria runsaasti viljelevä elokuva, on sen ytimessä hyvinkin tarkkanäköinen kuvaus ihmissuhteista. Ja aikuiseksi kasvamisen vääjäämättömästä tuskasta. Ensimmäisten tuoppien aikana miehet ryhtyvät avautumaan elämästään, vanhat suhteet lujittuvat ja ongelmien ilmaantuessa yhteinen rintama taisteluun löytyy pienen kivun kautta.  Kaikkea ryydittää herkullinen 90-luvun musiikki (Blur, Suede, The Beautiful South), joka saa vanhemmat katsojat sellaiselle nostalgiatripille että ikävä meinaa tulla. Kaiken toiminnan, kaaoksen ja vitsien heittelyn keskellä tuleekin itselle kaipuu omaan nuoruuteen, edes illaksi.

Kun tilanne on vakava, kannattaa ottaa olut.
Kun tilanne on vakava, kannattaa ottaa olut.

On ilmiselvää että Pegg ja Kingin entistä parasta ystävää esittävä Nick Frost nauttivat yhteistyöstä. Miesten sanailu ja fyysinen komedia on saumatonta. Onneksi Paddy Considine, Martin Freeman ja Eddie Marsan luovat omat vahvat hahmonsa – viisikko on täydellinen esimerkki 40+ miehistä joiden elämä ei ole ehkä ihan sitä mitä haettiin.

The World’s End päättää trilogian vahvasti. Siinä missä Shaun of The Dead on jo klassikko, jätti Hot Fuzz hieman väljähtyneen maun suuhun. Kun nykyisin suurin osa komedioista on joko romanttisia latteuksia, jumalattoman huonoja parodioita tai pissa-kakka – huumoria viljeleviä tusinatekeleitä, erottuu elokuva edukseen täysin ylilyövällä tarinallaan ja huumorillaan. Ei tätä voi vakavasti ottaa, mutta uskokaa pois, ei ole tarkoituskaan. Eiköhän pistetä vanhat t-paidat päälle ja lähdetä pubikierrokselle – se kun näyttää olevan käänteitä täynnä.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE WORLD’S END  Ohjaus: Edgar Wright
Käsikirjoitus: Simon Pegg, Edgar Wright
Pääosissa: Simon Pegg, Nick Frost, Paddy Considine, Morgan Freeman, Eddie Marsan
Alkuperämaa: UK 2013
Genre: Komedia / Toiminta
IMDb

Kommentit