Tracks – pääosassa kaunis Australia

tracks_feat

Australialainen Robyn Davidson aloitti vuonna 1977 uskomattoman matkan: hän päätti kävellä puolen Australian läpi Alice Springsistä Intian valtamerelle. Matkaa tähän kertyy yli 2 500 kilometriä. Mukaansa nuori nainen otti mustan koiransa ja kolme kamelia kantamaan tavaroita. Rahoittaakseen matkansa hän otti yhteyttä National Geographic -lehteen ja sieltä lähetettiin hänen matkaansa dokumentoimaan valokuvaaja Rick Smolan. Matkasta julkaistiin laaja artikkeli National Geographicissa sekä myöhemmin Davidson julkaisi myös oman kirjansa aiheesta.

John Curranin (Kirjava huntu) ohjaama Tracks pohjautuu Davidsonin samannimiseen kirjaan. Robyniä esittää australialainen Mia Wasikowska ja valokuvaaja-Smolania Adam Driver.

Äidittä kasvanut Robyn on henkisesti herkkä nuori nainen, joka suhtautuu luontoon, eläimiin ja Australian alkuperäisväestöön suurella kunnioituksella. Maailman melske ja kosketukset ihmisiin ahdistavat häntä ja hän päättää lähteä testaamaan omaa luontoaan uskomattomalle matkalle. Alice Springsissä hän opiskelee kameleiden kanssa työskentelyä, nukkuu taivasalla ja keskustelee mieluiten koiransa Diggityn kanssa. Työnteolla hän saa hankittua itselleen kolme kamelia ja usean kuukauden matka jalkaisin läpi lohduttoman karun mutta kauniin Australian keskustan voi alkaa.

Vastassa ovat kuumuus, kuivuus, mutta myös rasittavat turistit ja kiusallinen media. Ja lopulta myös yksinäisyys. Suurimman haasteen Robyn kohtaa kuitenkin matkalla omaan sisimpäänsä.

tracks_800

Selviytyminen erämaan armoilla on ollut elokuvien ja tarinoiden aiheena kautta aikain. Mikä olisikaan ihmiselle kiehtovampaa kuin hengissä selviytyminen äärimmäisissä olosuhteissa, itsensä laittaminen likoon sataprosenttisesti ja tuloksena joko kuolema tai päämäärän saavuttaminen. Periksihän ei anneta. Tracksin Robyn koskettaa tässä mielessä suomalaista sielunmaisemaa: hän on ihminen, joka päättää hillittömällä sisulla selviytyä aivan yksin ilman muiden apua. Osoittaa muille mutta myös samalla itselleen pärjäävänsä omillaan.

Curran vangitsee Robynin vaelluksen hienotunteisesti. Poissaolollaan loistavat matkan äärimmäisyyksiin viedyt fyysiset esteet ja katse kääntyy ihmisen henkisiin voimavaroihin, haasteiden voittamiseen ihmisen sisällä. Wasikowska on aluksi roolissaan välillä hieman liiankin totinen ja ilmeetön, mutta matkan edetessä ja Robynin vapautuessa myös Wasikowska tuntuu vapautuvan sisäistämään roolihahmonsa.

Tracksin etuoikeutetussa pääosassa nähdään Australian karu ja kaunis luonto. Punainen maaperä, erikoinen eläimistö, ja samalla alkuperäisasukkaiden kulttuuri ja sen arvostaminen nousevat keskeiseen osaan Robynin matkalla. Jos sydämesi sykkii Australialle, rakastat tätä elokuvaa.

© Päivi Laajalahti

Aidon Robynin ja elokuva-Robynin yhteisen kuvan ja artikkelin elokuvan teosta voi katsastaa National Geographicin sivuilta >>

Kuvia Australian punaisesta keskustasta voi käydä myös vilkaisemassa Filmitähden toimittajien perustamalla matkailuaiheisella sivustolla Wolfpacktravels.com.

[divider]INFO[/divider]

TRACKS  Ohjaus: John Curran
Käsikirjoitus: Marion Nelson, perustuu Robyn Davidsonin omaan romaaniin
Pääosissa: Mia Wasikowska, Adam Driver
Alkuperämaa: Australia 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit