Transcendence – puisevaa leikittelyä tekoälyllä

transcendence_featured

Singulariteetti on luonnontieteilijöille tuttu termi astrofysiikasta aika-avaruuden vääristymänä, mutta sanaa käytetään myös tekoälyn tutkimuksen ja kehityksen yhteydessä kuvaamaan hetkeä, jota seuraavaa aikaa on mahdoton ennustaa. Kuvaajana aikaisemmin toimineen Wally Pfisterin esikoisohjaus Transcendence kertoo teknologisen singulariteetin haasteesta visuaalisen tyylikkäästi, mutta käsikirjoitukseltaan yllättävän puisevasti. Käsikirjoituksestakin vastaa ensikertalainen Jack Paglen.

Will Caster (Johnny Depp) on yksi maailman johtavista tekoälyn tutkijoista. Hän tekee tutkimustyötä yhdessä vaimonsa Evelynin (Rebecca Hall) ja kollegansa Maxin (Paul Bettany) kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan luota teknologisen kehityksen pysyvän ihmisen hallinnassa ja tutkimuksia terrorisoiva järjestö yrittää murhata Casterin.

Murhayritys näyttää ensin epäonnistuvan, mutta välikohtauksessa Casterin elimistöön pääsee ainetta, joka vääjäämättä johtaa kuolemaan. Evelyn ja Max ottavat tehtäväkseen miehen tietoisuuden säilömisen tietokoneelle. Mutta tämä tekoäly ottaakin ohjat käsiinsä ja alkaa muuttaa maailmaa.

transcendence_800

Tieteiselokuvana Transcendence on puolivillainen tapaus ja mieleen nouseekin, olisiko koko elokuvaa tehty (tai tuotu valkokankaille asti), mikäli sen nimekkäimpään rooliin ei olisi saatu kiinnitettyä Deppiä.

Elokuvan näyttelijät näyttävät kyllästyneiltä työhönsä, eikä heidän hahmoilleen anneta tilaa kasvaa tai liikkua. Deppin hahmon ilmeettömyyden elokuvan puolivälin jälkeen ymmärtää, sillä hänen hahmonsahan on kone. Hänen siis kuuluukin näyttää tunteista tyhjältä taululta. Harmillisesti hän näyttää lähes yhtä ilmeettömältä myös ihmismuodossaan. Edes Morgan Freeman ei pääse vakuuttamaan, mikä on näyttelijän mittapuussa lähes mahdottomuus. Hänen hahmonsa patsastelee taustalla ja sanoo muutaman yhdentekevän vuorosanan. Bettanyn ja Kate Maran hahmoissa on hieman yritystä tuoda tarinaan elämää, mutta materiaalin yksioikoisuus estää heitä.

Käsikirjoituksellisesti Transcendence on lajityypille harmillisen tyyppillinen tapaus. Siinä huippuälykkäällä tiedetohtorilla napsahtaa läheisen kuollessa itsekäs tunnevaihde päälle ja silmälaput silmille, eikä hän suostu enää kuuntelemaan muiden tutkijoden järkeilyjä eikä näkemään kokonaisuuden hulluutta.  Omassa tunneperäisessä uskossaan hän luulee tekevänsä oikein ja sitten onkin liian myöhäistä. Hall tekee kaikkensa luodakseen yksiulotteisesta hahmostaan kiinnostavan, mutta Caster-tekoälyn joka hetki valvovasta olemuksesta olisi voitu ottaa vielä enemmän irti ja luoda tunnelma draamaltaan painostavammaksi.

Transcendence ottaa mukaan uudenlaisen elementin nanoteknologiasta, eikä tekoälyn voittokulku ole enää rajoittunut tieto- tai sähköverkkoon. Älykkäiden nanopartikkeleiden kiistaton voima nähdään niiden siirtyessä tuulen ja sateen kuljetettavaksi ja tässä onkin elokuvan ainoa todella kiinnostava veto.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

TRANSCENDENCE  Ohjaus: Wally Pfister
Käsikirjoitus: Jack Paglen
Pääosissa: Rebecca Hall, Johnny Depp, Paul Bettany, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Kate Mara
Alkuperämaa: UK / Kiina / USA 2014
Genre: Sci-fi
IMDb

Kommentit