Tuuli nousee (2013) ★★★★

tuulinousee_featured

Japanilainen animaatioguru Hayao Miyazaki on 50-vuotisen uransa aikana ehtinyt luoda mitä kauneimpia elokuvallisia satuja. Perinteistä ja kaksiulotteista piirrostyyliä yhä edelleen hyväkseen käyttävät animaatiot ovat olleet hurmaavia seikkailuita fantasiamaailmoihin ja aina koko sydämellä tehtyjä. Rakkaus tarinankerrontaan ja uskomaton luovuus näkyy niin Totorossa, Prinsessa Mononokessa, Tuulen laakson Nausicaassa, Henkien kätkemässä kuin myös Miyazakin uusimmassa elokuvassa ja -mikäli mestarin puheisiin on luottamista- myös viimeisessä elokuvassa. Miyazaki on nimittäin sanonut jättävänsä elokuvien teon tähän elokuvaan. Aika kuitenkin vasta näyttää, malttaako tämä yli 70-vuotias animaatioiden veteraani kuitenkaan vielä jäädä eläkkeelle.

Tuuli nousee on tarina oikeasti historiallisesta hahmosta, japanilaisesta lentokonesuunnittelija Jiro Horikoshista (1903-1982), joka suunnittelee Japanille lentokoneita Toisen Maailmansodan aikana. Samalla se on tarina unelmista ja ihanteista sekä yltiöromanttisesta, kaiken paitsi kuoleman voittavasta rakkaudesta.

Lentäviä härveleitä rakastava animaatiomestari pääsee valloilleen täydellisestä lentokoneesta unelmoivasta suunnittelijasta kertovassa elokuvassa. Mukana on melkoinen armeija jos jonkinlaista lentävää kojetta, ja unijaksot antavat vielä lisää liikkumavaraa. Lentämistä harrastaville elokuvanystäville Tuuli nousee onkin ehdotonta katsottavaa.

Miyazakin ote tarinoihinsa on aina hyvin humaani. Niin myös Tuuli nousee kätkee sisälleen luontoa ja ihmisen henkistä pääomaa kunnioittavan, pasifistisen sävyn. Sen ajankuva on luotu aidoksi jopa sitä myöten, että elokuvassa poltetaan tupakkaa lähes yhtä paljon kuin Aki Kaurismäen elokuvissa, mikä on erittäin harvinaista animaatioille nykypäivänä ja pistääkin siksi todella vahvasti silmään.

tuulinousee_800

Vaikka Tuuli nousee onkin kaunis animaatio, se käsittelee aiheita, jotka tekevät siitä enemmän aikuisten kuin lasten elokuvan. Sota-aikaan sijoittuva elokuva käy läpi ihmiselämän tunneskaalan, käsittelee unelmia, haaveita sekä rakkautta ja menetystä. Mukana on Miyazakille tyypilliseen tapaan fantasiatyylisiä unijaksoja, mutta keskimäärin tarina lähentelee aikuiselle katsojalle suunnattua vakavaa draamaa kuin hilpeää lastenelokuvaa.

Suomenkielisen version on perinteiseen tapaan ohjannut Pekka Lehtosaari ja päärooleissa kuullaan ääninäyttelijöinä ensikertalaiset Toivo Aaron Kallio ja Myy Lohi.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

KAZE TACHINU  Ohjaus ja käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Suomenkielisissä ääniosissa: Toivo Aaron Kallio, Myy Lohi, Tuukka Leppänen, Santeri Kinnunen, ääniohjaus: Pekka Lehtosaari
Alkuperämaa: Japani 2013
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit