Unelmien pelikirja (2012) ★★★★

Unelmien pelikirja - Silver Linings Playbook

Joidenkin elokuvien kohdalla ulkonäkö pettää. Pelkän julisteen perusteella nimittäin voi Unelmien pelikirjan kohdalla mennä pahasti metsään. Unelmien pelikirja näyttää ulospäin tyypilliseltä romanttiselta komedialta, joka kulkee tuttua rataa pitkin vailla yllätyksiä. Toki se tyypillinen romanttinen komedia onkin, mutta tarinan mausteet ovat aivan omaa luokkaansa.

David O. Russell ohjasi pari vuotta sitten nyrkkeilijäveljeksistä kertovan draaman Taistelija (lue Filmitähden arvostelu). Nyt hän on ottanut käsittelyynsä Matthew Quickin mielisairaudesta kertovan romaanin ja tekee siitä aivan ihastuttavan kertomuksen joukosta ihmisiä, jotka ongelmineen ja haaveineen pyrkivät selviämään elämästä mahdollisimman onnistuneesti.

Pat (Bradley Cooper) vapautuu mielisairaalasta ja palaa kotiin vanhempiensa (Robert De Niro ja Jacki Weaver) luo. Hänen haaveenaan on elvyttää kariutunut avioliittonsa ja ajatus paluusta ex-vaimon kanssa yhteen ajaa Patin kaikkea tekemistä. Hänellä on kuitenkin lähestymiskieltop ex-vaimoonsa, mikä hieman hankaloittaa haaveen toteuttamista.

Sattumoisin Pat tapaa Tiffanyn (Jennifer Lawrence), nuoren ja ongelmaisen lesken, joka ei peittele kutsuessaan itseään hutsuksi. Niinhän kaikki muutkin häntä kutsuvat.

Pikkuhiljaa Patin ja Tiffanyn välille kasvaa ystävyys, joka kaikkine ongelmineen ja haasteineen lopulta alkaa kääntyä molempien pelastukseksi. Samalla Pat käy isänsä kanssa läpi omiin käytöshäiriöihin johtaneita syitä. Poika kun ei ole kovin kauas isästään loppujen lopuksi pudota.

Unelmien pelikirja - Silver Linings Playbook
Jennifer Lawrence & Bradley Cooper

Unelmien pelikirjan voima ei ole niinkään sen tarinassa, joka loppujen lopuksi on kaareltaan melkoisen perinteinen. Sympaattinen kyllä, paikoitellen hilpeä, paikoin hyvinkin vakava ja liikuttava, kaunis romanttinen komedia. Elokuvan voima piilee kuitenkin suuremmassa kokonaisuudessa, mikä rakentuu sen häpeilemättömän upeiden roolihahmojen ja niiden toteutuksen ympärille.

On harvinaista, että sama elokuva saa Oscareissa ehdokkuuden jokaisessa näyttelijäkategoriassa, mutta Unelmien pelikirjan ehdokkuudet ovat jokainen enemmän kuin ansaittuja. Cooper tekee uransa uskottavimman  roolisuorituksen henkisesti rikkinäisenä Patina, Lawrence on jälleen ikäistään kypsempi ja tuo Tiffanyyn samalla kertaa sellaista voimaa ja herkkyyttä, mitä harvalta nuorelta näyttelijältä nykypäivänä löytyy. Suurin ihastuksen aiheuttaja on kuitenkin De Niro, joka vuosia näyteltyään melkoisen tyhjänpäiväisissä rooleissa, palaa laatunäyttelemisen juurille. Pat Senior on upean kompleksinen rooli, jonka De Niro vetää sellaisella laadulla, mikä kostuttaa silmänurkat liikutuksesta. Äitiä esittävä Weaver tekee nyt hyvin erilaisen äidin roolin kuin aikaisemmassa hänelle Oscar-ehdokkuuden tuoneessa elokuvassa (Animal Kingdom), sympaattisena ja ymmärtävänä perheen yhteen liimaavana elementtinä.

Unelmien pelikirja ei ole mikä tahansa romanttinen komedia. Se on elämänmakuinen, omaperäisiä henkilöhahmoja sisältävä tarina, joka vie mennessään.

Silver Linings Playbook
Ohjaus: David O. Russell
Käsikirjoitus:David O. Russell, perustuu Matthew Quickin romaaniin
Pääosissa: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Komedia / draama
IMDb

Kommentit