Vangitut (2013) ★★★★

vangitut

Hugh Jackman ja Jake Gyllenhaal tähdittävät ryhdikästä ja laadukasta kidnappaus-trilleriä, joka onnistuu pitämään rytminsä viimeiseen ruutuun saakka. Sen asettamat kysymykset eivät ole helpoimmasta päästä. Mitä olisit valmis tekemään perheesi vuoksi, pelastaaksesi rakkaimpasi? Mitä rajoja suostuisit ylittämään? Tarinan tapahtumissa oikea ja väärä sekoittuvat harmaaksi massaksi jossa ihmiset hukkuvat moraalin tuolle puolen auttamattomasti – eikä heitä voi siitä edes välttämättä syyttää.

Keller Dover (Jackman) on perhettään suojelevasti luotsaava mies. Tämä ei kuitenkaan kovassa maailmassa auta, perheen tytär yhdessä tuttavaperheen tyttären kanssa katoavat pihapiiristä jälkiä jättämättä. Tarina etenee totutusti; etsintäpartiot tutkivat lähialuetta ja metsiä, poliisit hälytetään paikalle. Tutkimuksia ryhtyy johtamaan Gyllenhaalin hienovaraisesti tulkitsema etsivä Loki, jonka ratkaisuprosentti rikoksissa on huikea. Hän on mies paikallaan, mutta tielle kasaantuu odottamattomia ongelmia.

vangitut2

Pääepäillyksi nousee Paul Danon esittämä Alex. Poika joka tuntuu olevan hieman pihalla tapahtumista, henkisesti ja järjeltään heikonlaisesti elämässä kiinni oleva hahmo. Metsästystä ja erilaisiin katastrofeihin hartaasti varustaunut isä Keller ei purematta niele pojan selityksiä. Miehen luonne yhdistettynä kadonneen lapsen vanhemman hätääntyneeseen henkiseen tilaan ajaa tämän epätoivoiselle tielle. Ystäväperheen isä (Terence Howard) voi vain seurata vierestä tapahtumia, hyväksyen ne hiljaisuudellaan, toivoen tuloksia.

Vangitut on kokonaisuutena taitava. Sen erinomaiset näyttelijät tukevat hienosti toisiaan, pistäen Gyllenhaalin ja Jackmanin välille purevaa vääntöä. Jackmanin persoona on elokuvissa suuri; Gyllenhaal pystyy hienosti vastaamaan vanhemman miehen haasteeseen tuoden keskusteluun malttia ja raikkautta. Aiheestaan johtuen katsoja joutuu rankimpien kohtausten keskellä pohtimaan omaa sietokykyään, ja pistämään itsensä kenties alttiiksi jonkinlaiselle itsetutkiskelulle. Sen kuvasto on harmaan realistista, tunteet aitoja ja kerronta sujuvaa. Sen ainoaksi kompastuskiveksi muodostuu kenties käänne käänteen jälkeen etenevä loppu, joka pystyy kyllä yllättämään varomattoman katsojan. Sen juonenkuljetus realistisesta perhepainajaisesta kohti oudompia polkuja johtaa siihen, ettei lopulta oikein tiedä onko kyseessä tasokas perinteinen trilleri vai synkempi, mustempi matka pitkin David Fincherimäisiä latuja.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

PRISONERS  Ohjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Aaron Guzikowski
Pääosissa: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Danos
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama / Trilleri
IMDb

Kommentit