Viides valta (2013)★★★

viidesvalta

WikiLeaksin synnystä ja aikaansaannoksista, sekä sen perustajasta Julian Assangesta, kertova Viides valta lepää täysin karismaattisen ja oudon Benedict Cumberbatchin  varassa. Etäinen ja salaperäinen Assange ruumillistuu Cumberbatchin tulkitsemana kiehtovaksi,  mutta kylmäksi hahmoksi – sellaiseksi kuin miehen lööppien perusteella on usein kuvitellutkin. Tarina kuvaa yhden miehen ristiretkeä vapauttaa tieto, kaataa salaisuuksia hautovat tahot sekä samalla oudolla tavalla pitää oma organisaationsa salassa. Avoimuutta ja tiedon valtaa kuuluttava mies omaa itse salaisuuksia enemmän kuin moni uskoisi – onko tarina kuinka totta on jokaisen katsojan itse päätettävissä. Aivan kuten elokuvan lopussa kehoitetaankin.

Kahteen eri WikiLeaksista kertovaan teokseen perustuva käsikirjoitus (joka jo itsessään asettaa tarinan käänteet puolueelliseen valoon) kertoo tarinaa Assangen avustajan, Daniel Bergin, näkökulmasta. Daniel Brühlin tulkitsema Berg on tarinan tavis, selväjärkinen mies, joka on Assangen rinnalla melkoinen harmaavarpunen. Legendaksi rakennettavaa Assangea kuvataan yhtä aikaa karismaattiseksi, intensiivikseksi valkotukkaiseksi tekijäksi, jonka tielle kenenkään ei kannattaisi asettua. Bergin ja Assangen suhde on mestari-oppipoika – akselilla, ja korostaa johtajan osittain jopa häikäilemätöntä tahtoa saavuttaa omat tavoitteensa.

Benedict Cumberbatch on oudon kiehtova Assange, ja tekee erinomaista työtä tulkinnassaan.
Benedict Cumberbatch on oudon kiehtova Assange, ja tekee erinomaista työtä tulkinnassaan.

Suuri osa tarinasta keskittyy fiilistelemään kuvauksella, kuinka parivaljakko matkustaa kaupungista toiseen, koodaa, ja julkaisee uutisia. Kaikessa on vahva tyylittelyn maku ja tuloksena on viileän tyylikäs, vaikkakin etäinen elokuva. Tämä ei sinällään haittaa sillä kysehän on eräänlaisesta tietotekniikkaan nojautuvasta vallankumouksesta – koneella istumista kuvataan sijoittamalla suuri määrä pöytiä esimerkiksi hiekan peittämään halliin. Vertauskuvat toimivat; pelkkää koodaamista ja koneen ääressä istumista on äärettömän hankala kuvata vauhdikkaaksi, saati kiinnostavaksi. Niinpä Viides valta on sarja siloiteltuja tapahtumia, ilman sen suurempaa dramatiikkaa tai sielua. Tuntuukin että suurin dramatiikka tapahtui tosielämässä, kun Assange pyysi Cumberbatchia jättämään roolin väliin. Lähettämässään sähköpostissa mies sanoi tarinan olevan kieroutunut ja vääristelevä, ja Cumberbatchia harkitsemaan tarinaan sekaantumista.

“Man is least himself when he talks with his own person. But if you give him a mask, he will tell you the truth.”

Kokonaisuudesta muodostuu liian kohtelias. Se yrittää pureutua Assangen omalaatuiseen persoonaan, mutta ongelmaksi muodostuu se tosiasia että Cumberbatch on alkuperäisvedosta huomattavasti karismaattisempi ja komeampi. Niinpä Assangesta muodostuu kuva outona lintuna, joka on ulkonäöltään kylmän kiehtova – tyyli jonka Cumberbatch taitaa täysin. Itse sisältö ei juurikaan kritisoi tapahtumia, vaan esittää suurten uutistalojen päätoimittajat lähinnä statisteina – katsomassa sivusta kun tieto vyöyryy pitkin linjoja. Tapahtumat yksinkertaisesti tapahtuvat, seuraukset, syytteet Assangea kohtaan ja Bergin sekä Assangen vääjäämätön välirikko kuvataan ylimalkaisesti – varsinainen räjähdys ja kliimaksi puuttuvat. Se onko WikiLeaks aiheena tarpeeksi kiinnostava on toinen kysymyksen aihe. Kaivautumalla syvemmälle tapahtumiin ja Assangen hahmoon olisi ehkä joillekin etäisestä aiheesta saatu aikaiseksi napakka paketti. Nyt raapaisu jää pintapuoliseksi, eräänlaiseksi Wikipedia-tiivistelmäksi, ilman varsinaista tuntemusta. Cumberbatch on täysin omassa luokassaan, kiitos Assangen erikoisen hahmon, muut näyttelijät joutuvat tyytymään tylsien sivustaseuraajien osiin.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Fifth Estate aka Wikileaks 

  • Ohjaus: Bill Condon
  • Käsikirjoitus: Daniel Domscheit-Berg, David Leigh. Perustuu kirjoihin ”Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website” ja ”WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy”
  • Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl
  • Alkuperämaa: USA, Belgia 2013
  • Genre: Draama /Biographia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit