Vuoden se kestää (2013) ★★★★

vuodensekestaa

Romanttisena komediana Vuoden se kestää on erinomainen – ja se on paljon sanottu. Koko genre tuntuu hukkuneen jo aikaa sitten keskivertoisen mössön valtaan, tuottaen vuosittain toinen toistaan epäonnistuneempia, kliseisempiä ja noloja tekeleitä. Niitä, jotka saavat katsojan ihmettelemään – tätäkö te luulette naisten haluavan katsoa? Vuoden se kestää on toista maata. Se ravistelee perinteisiä parisuhdeasetelmia herkullisesti, on tunnelmaltaan sarkastinen ja raikas, sekä pistää nauramaan ääneen. 

Tarina alkaa perinteisesti rakkaustarinana ja häillä. Mikä olisikaan romanttisempaa kuin häät, rakastunut nuoripari tuijottaen toisiaan silmiin ja bestman joka tekee historian noloimman maljapuheen? Tätähän naiset kaipaavat, paitsi kun eivät.

Juoni ottaa onneksi paljon kiinnostavamman ja realistisemman käänteen, kun Nat (Rose Byrne) ja Josh (Rafe Spall) joutuvat oikeasti elämään arkeaan. Nat ja Josh ovat kuin kolikon kaksi puolta, vastakohdat eivät välttämättä täydennäkään toisiaan kuten niin usein romanttisissa tarinoissa halutaan väittää. Analyyttinen, siisti ja tehokas Nat on mainosalalla työskentelevä tehopakkaus, jonka uudeksi asiakkaaksi valssaa komea ja fiksu Simon Bakerin tulkitsema hurmuri. Samanaikaisesti Josh kamppailee kirjailijoille tyypillisen tuskan kanssa kotona, sotkien päivittäin asunnollisen verran tilaa tehokkaasti, ja maaten sohvalla angstaten. Apua ahdistukseen tarjoaa vanha tyttöystävä, hippimäinen ja suloinen, mutta hyvin nuhjuinen Anna Fariksen esittämä Chloe.

Ah rakkaus..Onneksi elokuva ei pysy näin imelänä kovin kauan.

Tuomiopäivän kellot soivat ja merkit ovat ilmassa. Herkullisessa sivuroolissa Natin siskoa esittävä  Minnie Driver sanookin  jo häissä ennustuksensa siitä että liitto kestää vuoden. Ja liitto natisee liitoksissaan. Asiaa ei auta täysin sekopäinen avioliittoneuvoja, jonka luokse pariskunta löytää tiensä jo muutaman kuukauden jälkeen. Byrne, Baker ja Faris ovat hurmaavia; mutta Driverin ohella shown varastaa Joshin bestmania ja parasta ystävää esittävä Stephen Merchant, joka on hahmona räävitön. Miehen suusta ei tule ulos kovinkaan mairittelevia lauseita, ja hahmo on melkeinpä ärsyttävä. Mutta ainoastaan melkein, siirappi karisee tarinasta vauhdilla kun hassunnäköinen Merchant avaa sanaisen arkkunsa.

Ohjaaja Dan Mazer on kynäillyt aikaisemmin elokuvat Borat ja Bruno – epätodennäköinen yhdistelmä toimii hienosti. Vuoden se kestää on ilmeeltään ja tunnelmaltaan hyvin brittiläinen, asia joka on elokuvan kantavia voimia. Niinpä se muistuttaakin enemmän Rakkautta vain (Love Actually) ja Neljät häät ja hautajaiset -elokuvia otteeltaan, kuin amerikkalaisia genresisariaan. Oman lajinsa – vaikean romkomin – sisällä Vuoden se kestää on viime vuosien onnistuneimpia elokuvia aiheesta.

Vuoden se kestää on antiromanttinen komedia rakkaudesta. Se ei turvaudu kyyniseen asenteeseen aiheestaan ja tapahtumistaan huolimatta, vaan onnistuu ainoastaan naurattamaan. Romkomia janoaville se on hieman erilainen, mutta ehdottomasti parempi kokemus kuin 90% genren tuotoksista. Romanttisia komedioita karttavalle taas elokuva tarjoaa syyn uskoa jälleen rakkauteen – elokuvissa.

I Give It A Year
Ohjaus: Dan Mazer
Käsikirjoitus: Dan Mazer
Pääosissa:Rose Byrne, Rafe Spall, Simon Baker, Anna Faris
Alkuperämaa: UK 2013
Genre:Komedia / Romantiikka
IMDb

Kommentit