White House Down (2013) ★★★

white-house-down

Valkoista taloa vastaan on elokuvahistoriassa hyökätty useaan otteeseen. Roland Emmerichin ohjaamassa White House Downissa hyökkäys tehdään ohjaajalle tyypilliseen tapaan erittäin näyttävästi ja säväyttävästi, mutta hyvällä tyylitajulla.

White House Down on teemaltaan hyvin samanlainen kuin keväällä 2013 ilmestynyt Olympos on valloitettu (Olympus Has Fallen). Itselläni Antoine Fuquan ohjaama spektaakkeli jäi teatterikierroksella näkemättä, joten vertailua näiden kahden elokuvan välille ei tässä arvostelussa pääse syntymään.

Washingtonin poliisivoimissa työskentelevä entinen sotilas John Cale (Channing Tatum) pyrkii unelmiensa työhön – presidenttiä suojelevaan salaiseen palveluun. Työhaastattelu ei mene aivan putkeen, sillä haastattelijana toimii Calen kouluaikainen ystävä Finnerty (Maggie Gyllenhaal), joka tietää Calen menneisyydestä enemmän kuin mies haluaisi paljastaa.

I can’t think of a more important job than protecting the President.

Pettymyksestä suuremman tekee se, että Calen nuori tytär Emily (Joey King) on fanaattinen politiikan ja samalla isänsä poliisiuran seuraaja. Lieventääkseen pettymystä Cale hankkii tyttärelleen kierroksen Valkoisessa talossa. Homma ei sielläkään mene aivan taiteen sääntöjen mukaan, sillä samalla hetkellä rakennukseen hyökkää puolisotilaallinen ryhmä aikeenaan murhata presidentti (Jamie Foxx). Sattuman oikusta Cale päätyy siis sittenkin hakemaansa työhön, suojelemaan presidenttiä.

Kun kaikki on vielä hyvin: isä ja tytär turistikierroksella Valkoisessa talossa
Kun kaikki on vielä hyvin: isä ja tytär turistikierroksella Valkoisessa talossa

White House Down on erittäin näyttävää ja vauhdikasta toimintaa alusta loppuun. Tarinan kaari on hyvin perinteinen ja yllätyksetön, mutta kokonaisuudesta on onnistuttu silti rakentamaan viihdyttävä reilu kaksituntinen. Ohjaajan ote toimintakohtauksiin on napakan toimiva, mutta kokonaisuutta höystetään kiinnostavilla henkilöhahmoilla. Kohtaukset muuttuvat pelkästä toimintaräiskeestä henkilökohtaisemmiksi, sillä mielenkiintoisesti kirjoitettuihin ja matkan varrella kasvaviin hahmoihin pääsee syntymään suhde, tunne välittämisestä.

Suurin ansio laskeutuu nuoren Joey Kingin harteille. Hänen esittämänsä Emily on neuvokas ja älykäs tyttö, joka ei jää kiljumaan paikoilleen ja odottamaan pelastajaa. Emily on toimintaelokuvien genressä harvinaisen hyvin kirjoitettu lapsihahmo, mitä korostaa ihastuttavan ammattitaitoinen King, joka on ikäisekseen näyttelijänä jo varsinainen konkari.

Kingin ja pääosassa mustelmilla ja vereen tahriintuvassa valkoisessa paidassaan nuoren John McClanen inkarnaatiolta näyttävän Tatumin välinen kemia on käsinkosketeltavaa. Nämä kaksi pelaavat yhteen erinomaisesti, samoin kuin Tatum ja presidenttiä näyttelevä Foxx pakoillessaan terroristeja Valkoisen talon sokkeloissa.

White House Down on oivallista ja hyvin tehtyä toimintaviihdettä. Se kärsii paikoitellen liiallisista stereotypioista ja toimintaelokuvien kliseistä putoilevine helikoptereineen sekä välillä hyvin kasvatetut hahmot laitetaan tekemään tai sanomaan asioita, jotka eivät oikein sovi kyseiseen hahmoon. Kokonaisuus on kuitenkin napakka ja viihdyttävä, toimintaelokuvien värikkäässä joukossa keskivertoa laadukkaampi pläjäys.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

White House Down 

  • Ohjaus: Roland Emmerich
  • Käsikirjoitus: James Vanderbilt
  • Pääosissa: Channing Tatum, Jamie Foxx, Joey King, James Woods, Maggie Gyllenhaal, Richard Jenkins, Jason Clarke
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit