Wolverine 3D (2013)

wolverine

Hugh Jackman on Wolverinen täydellinen ruumillistuma. Kuudetta kertaa syrjäänvetäytyvän ja vastahakoisen sankarin nahkoihin asettuva mies on pumpannut jälleen kerran itsensä hurjaan kuntoon. On vaikea kuvitella kenenkään muun edes näyttelevän X-Men -kaartin suosituinta hahmoa – niin hyvin mielikuviimme ovat iskostuneet Jackmanin hiuspehko, pulisongit ja yrmeät ilmeet. The Wolverine ottaa aimo harppauksen eteenpäin, asettaen elokuvan selkeästi X-Men Origin: Wolverine -elokuvan edelle laadullisesti. Poissa ovat turha rymistely, kimallus ja tyhjänpäiväiset lausahdukset. Pohjimmiltaan elokuva on kuin sankari itse, tummasävyinen, yksinkertaistettu ja suoraviivainen.

Vuoristomiestä leikkivä Logan on paennut tekniikan täyttämästä X-Men -maailmasta, surmattuaan elämänsä rakkauden Jean Greyn (eteerisiä katseita elokuvassa alati luova Famke Janssen) Wolverinea edeltäneessä tarinankaaressa X-Men -elokuvista.  Luolassa majaileva, täyspartaa ja hiuspehkoa sporttaava mies synkistelee omissa ajatuksissaan, radion soittaessa enteilevästi Mozartin Requiemia – onko Loganista enää sankariksi? Logan/Wolverinen sielun ytimessä on aina ollut kipinä, kaipuu tavanomaiseen elämään. Tätä ei ole miehelle suotu, eikä menneisyys (niin pitkälle kuin sekin ulottuu) jätä rauhaan.

Tarina nappaa juonensa 1980-luvun sarjakuvista, vieden Loganin Japaniin. Samurai-teema tuo elokuvaan astetta henkevämmän sävyn; kyse ei ole vain toiminnasta. Pelastautuminen, kuolemattomuus ja itsensä hyväksyminen ovat teemoja, joita elokuva tapailee yllättävänkin totisesti. Toisen maailmansodan melskeestä Loganin avulla pelastunut Yashida (Hal Yamanouchi) on kiivennyt liikemaailman huipulle. Normaalit miehet ovat kuitenkin kuolevaisia, rahasta riippumatta, ja hän pyytää Logania saapumaan vielä kerran luokseen.  Yashida ei kaadu taistelematta; suurta valtaa nauttiva mies haluaa Loganilta jotain, jota tämä ei ole valmis antamaan. Wolverinen apuna toimii elokuvan piristys, nuori Yukio (hurmaava Rila Fukushima), joka hyppii, iskee ja kieppuu pistäen miehiä pakettiin. Tarinan prinsessana, neitona tornissa, esiintyy Yashidan tytär Mariko (Tao Okamoto), joka saa sopivasti vastapainoa Madonna-Huora -kategorioihin heitettyjen naisroolien Viperista. Svetlana Khodchenkova kiemurtelee mutanttinimensä mukaisesti taustalla, ollen elokuvan melkein kliseinen naispahis.

Toiminta on sujuvaa, mutta sillä ei mässäillä. Luvassa ei onneksi ole kymmenien minuuttien takaa-ajokohtauksia, räjähteleviä rakennuksia eikä mättöfestivaaleja. Luotijunan katolla tapahtuva nopea taistelukohtaus on virkistävän erilainen, mutta 3D-tekniikka tekee muiden kohtausten lähitaisteluista jälleen kerran ikävää suttua. 3D onkin täysin tarpeeton elokuvassa, tehden kaikesta vain astetta hankalampaa seurata.

wolverine
Ketterä Yukio ja jämerä Wolverine muodostavat erinomaisen kaksikon.

The Wolverine asettaa itsensä kauaksi X-Menin mutanttimaailmasta, sen lukemattomista hahmoista ja tekniikasta. Keskiössä on yksi mies, joka taistelee yhtä paljon itsensä kuin tielle osuvien vihollistensa kanssa. Tarinana se on ehjä kokonaisuus, joka ei tarvitse muita sarjaan kuuluvia osia toimiakseen. Se tuntuu yksittäiseltä kappaleelta supersankarin elämässä, niitä kun Wolverinelle kertyy monia enemmän. Vaikka tarina heittääkin miehen eteen omituisia vastustajia, eivät nämä tipu tyhjästä. Kyseessä on yksi tarina, yksi taistelu, yksi hetki. Ainakin kunnes Marvelmaisesti lopputekstien jälkeen Wolverine kiskotaan takaisin X-Menin maailmaan väkipakolla. X-Men: Days of the Future Past on seitsemäs kerta kun Jackman esittää Wolverinea, ja tekee sen onneksi aina antaumuksella, häpeilemättä.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Wolverine  

  • Ohjaus: James Mangold
  • Käsikirjoitus: Mark Bomback
  • Pääosissa: Hugh Jackman, Rila Fukushima, Will Yun Lee
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Fantasia / Toiminta
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
, ,