You’re Next (2011) ★★

yourenextfeat

Elokuvan tapahtumat ovat ikävän tuttuja kaikille kauhuelokuvien ystäville. Pienimuotoinen perhejuhla huvilassa kaukana kaupungista saa synkän käänteen kun tuntematon joukkio ryhtyy lahtaamaan juhlaväkeä. Perheen vanhempien lisäksi näiden neljä lasta seuralaisineen ovat hengettömiä hahmoja, eikä heidän selviytymisestään oikeastaan edes välitä. Juhlatunnelma latistuu sillä sekunnilla kun seurue istuu ruokapöytään, ja vanhat kaunat perheen sisällä nostavat päätään.

Positiivinen käänne tarinassa on se, että kerrankin mukaan ei ole otettu yhtään lapsinäyttelijää. Tiedättehän, sellaista jota pitää paapoa ja suojella niin että katsojalta menee hermo. Sen sijaan jokainen aikuinen kuolee osittain omaa tyhmyyttään, paniikissa tai pelkästään sen vuoksi ettei osaa tällaisessa tilanteessa varustautua asein. Joukon piristys on perheen toisen pojan australialainen tyttöystävä Erin (Sharni Vinson, Step Up 3D), joka omaa yllättäviä kykyjä pistää kampoihin tunkeutujille. Tytöstä löytyy sisua kuin pienestä kolonnasta, ja asettaakin näin hyvin suoraviivaiselle ”tulemme-taloon-tapamme-kaikki” – jahtaamiselle vaihtelua. Vaihtelua tuovat myös kuolintavat – alun pelkistetympi lahtaus vaihtuu osittain hyvinkin kekseliäisiin keinoihin. Elokuvaa voisikin pitää osittain täysin pätevänä oppituntina kuinka selviytyä hyökkäykseltä. Muut hahmot ovat korostettuja arkkityyppejä juppiasenteineen, gootahtavine pariskuntineen ja taitelijoineen. Suoraan Kuka-kukin-on -kauhuelokuvien käsikirjasta.

yourenext

Elokuvan käsikirjoittaja Simon Barrettilla on ollut sormensa mukana myös kehutuissa V/H/S ja V/H/S/2 -elokuvissa, mutta You’re Next tarpoo keskinkertaisuuden synkässä suossa. Tuntuukin, että kaikki mahdolliset keinot on ympätty tarinaan joka on täynnä kauhukliseitä. Juonesta ei tarkemmin voi puhua käänteiden paljastumisen pelossa – vaikka ne tuskin yllättävät ketään. Tarinan ongelmaksi nouseekin se, että se lahtaa ihmisiä oikealle ja vasemmalle (toisinaan hyvinkin visuaalisesti), mutta unohtaa tärkeimmän. Jännityksen. Kauhun. Elokuvaa katsoessa ei pelota.  Meno on nin suoraviivaista, että katsoja ei muista jännittää. 

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

YOU’RE NEXT  Ohjaus: Adam Wingard
Käsikirjoitus: Simon Barrett
Pääosissa: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen
Alkuperämaa: USA 2011
Genre: Kauhu
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,