Youth (2012) ★★★

youth_featured_620x250

Justine Mallen esikoiselokuva on osittain omaelämäkerrallinen kasvukertomus. Se pohjaa ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottajan viimeiseen kesään isänsä, Louis Mallen, kanssa.

Juliette (Esther Garrel) on parikymppinen nuori opiskelija, joka kapinoi jatkuvasti isänsä (Didier Bezace) ajatuksia vastaan. Hän on rakastunut Benjaminiin (Émile Bertherat), joka on kiinnostunut enemmän kulttuurista kuin Juliettesta.

Juliette joutuu kumminkin kohtaamaan aikuisuuden odottamatta, kun hänen isänsä sairastuu kuollettavaan virukseen. Huolettomuus muuttuukin vastuuksi, mikä on itseään vielä etsivälle nuorelle kova paikka.

Mallen ote kasvukertomukseensa on raikas. Hän ei missään vaiheessa tuomitse hahmojensa tekoja, vaan kuvaa ne kerta toisensa jälkeen olennaisina etappeina kohti aikuisuutta. Ihmissuhteiden ja niistä luopumisen vaikeus aiheuttavat tuskaa, mitä Malle ymmärtää, eikä sorru alleviivaamiseen. Näin Justinen kasvuun uskoo. Ja kuten oikeassakin elämässä, ei henkinen kasvu ole aina itsestään selvää. Kasvukertomuksena ja tuokiokuvana nuoruudesta elokuva toimii hyvin.

youth_600

Mallen ongelma tuskan ja luopumisen kuvaamisessa on liian lyhyeen aikaan tiivistetty elokuva. Laveat keskustelukohtaukset kuvaavat parhaimmillaan hetkiä kipuilevien ihmisten elämässä. Siksi suru ei kasva kokonaisuudeksi elokuvaan. Sitä voi pitää pienenä puutteena, koska teemana sitä käsitellään, mutta pinnallisesti, eikä elokuvaan siksi synny juuri tunnesiteitä. Se jättää hieman kylmän olon.

Youth on puutteistaan huolimatta lupaava debyyttielokuva. Justine Mallen ei tällaisella työllä kannata ollenkaan häpeillä isänsä tuotannon rinnalla.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Jeunesse 

  • Ohjaus: Justine Malle
  • Käsikirjoitus: Justine Malle, Cécile Vargaftig
  • Pääosissa: Esther Garrel, Didier Bezace, Èmile Bertherat
  • Alkuperämaa: Ranska 2012
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,