Zero Dark Thirty (2012) ★★★★

zerodarkthirty

Kaikki jotka eivät ole asuneet luolassa viimeistä kymmentä vuotta, tietävät kuinka Yhdysvallat 9/11-iskun jälkeen keskittyivät metsästämään Osama Bin Ladenia. Samalla periaatteella oletetaan, että kaikki tietävät miten tämä elokuva päättyy – se kun kertoo vain ja ainoastaan yhden naisen ristiretkestä napata mies ja naulata tämä seinään. Elokuva on Jessica Chastainin ja tämän roolihahmon Mayan näytös, Zero Dark Thirty on vahva, uskottava, vähäeleinen ja vaikuttava. Yksinkertaiselta kuulostava tarina missä  Seal Team Six ryntäsi Bin Ladenin piilopaikkaan, ampui tämän ja hautasi mereen kääntyy monimutkaiseksi, ja yllättäen vuosia kestäväksi taisteluksi, jossa yhden naisen usko saa vastaansa korkeimman tason poliittisen maailman varovaisuuden.

Suurin osa maailmasta, ja vakoilujärjestöistä, uskoo että OBL (kuten häntä elokuvassa toisinaan nimitetään) lymyilee luolassa, johtaen sieltä suurta terroristiorganisaatiotaan. Karskeiden miesten ja paperivuoriin hautautuvien vakoilijoiden joukosta löytyy  nainen, joka erottuu joukosta. Analyyttinen, mutta uskossaan luja Maya (Chastain) päätyy tulokseen, että jokin on helpointa kätkeä täysin näkyville. CIA-agentti etsii, kääntää jokaisen kiven, uhraa yksityiselämänsä ja ystävänsä etsiessään Bin Ladenia. Samanaikaisesti pommit räjähtelevät Lontoossa ja epätoivo saa vallan. Vihjeen pätkiä etsitään niin pitkien kääntöjen kautta, että on ihme että vakoilun maailmassa mikään ikinä selviää. Melkein kymmenen vuoden jahti vaatii veronsa, mutta Maya ei hievahda. Päällystö uskoo että OBL on vain yksi mies, eikä tämän kiinni saaminen sinällään ratkaisisi mitään. Maya on eri mieltä, lohikäärmeen pää on katkaistava ja terroristeille lähetettävä viesti.

Kuten tiedetään, Bin Ladenin majapaikka löytyi mitä epätodennäköisimmästä paikasta – Pakistanista keskeltä tunnettua asuinaluetta. Kyseessä on vain epäilys, aavistus ja toivo. Vakuuksia siitä, että mies piilottelee juuri tässä talossa ei ole. Elokuva luo hyvin kuvan paineista, joiden alle päätöksentekijät joutuvat; iskeäkö aavistuksen vuoksi taloon ja ehkä napata terroristi. Vai suojellako imagoaan, ei ottaa riskiä ja jatkaa tutkimuksia jotka ovat kestäneet jo niin kauan? Itse isku taloon eroaa elokuvassa. Se on pitkään kehittyneen tarinan kliimaksi, joka ei kuitenkaan vähäeleisyydessään ole ihan sitä mitä kuvittelisi. Äänet ovat katkovia, kuva tumma, tunnelma niin realistinen kuin se voi olla. Seal-joukkio hiipii läpi talon, etsien pääpalkintoa. Zero Dark Thirty viittaa tähän hetkeen, elokuvan lopun tapahtumiin ja armeijakielellä kerrottuun Bin Ladenin kuolinaikaan.

Ohjaaja Kathryn Bigelow on nykyajan parhaimpia toimintaelokuvien ohjaajia. Voisi kuvitella että koska hän on nainen, asia olisi jotenkin huomionarvoinen; mutta ei se ole. Tämänkin tarinan takaa ohjaaja löysi naisia, miehisestä maailmasta, tekemässä löydöksiä ja päätöksiä joita suuri yleisö ei koskaan tule kuulemaan. Bigelown tapa kuvata asioita on tarkka, mutta siinä välittyy aina keskiössä olevien ihmisten pinnan alla kytevät tunteet. Jos poliittiset sävyt jättää elokuvassa huomiotta, on tuloksena intensiivinen, yllättävän vailla räjähtävää toimintaa vailla oleva trilleri. Sen teho on intensiivisyydessä ja hyvin rakennetussa tarinankulussa; juoni on äärettömän simppeli mutta syvemmät merkitykset jäävät kaivertamaan katsojan mieltä.

Zero Dark Thirty Ohjannut: Kathryn Bigelow
Käsikirjoittanut: Mark Boal
Pääosissa: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Chris Pratt
Genre: Trilleri
Alkuperämaa: USA 2012.
IMDb.

Kommentit