Taken 2 (2012) ★★★

Taken 2

Muutama vuosi sitten Liam Neeson nähtiin ensimmäisen kerran eläköityneenä CIA-agenttina Bryan Millsinä. Takenissä hänet vetäistiin takaisin tiukkaan toimintaan, kun albaanit kidnappasivat hänen tyttärensä Pariisissa. Tuolloin tyttärensä puolesta mitä tahansa tekevä Mills lahtasi koko joukon albaaniterroristeja. Mutta myös terroristeilla on isät, äidit, siskot ja veljet. Niinpä Luc Bessonin ja Robert Mark Kamenin käsikirjoittamana Mills palaa asiaan jatko-osassa Taken 2.

Olivier Megatonin (mm. Columbiana) ohjaama Taken 2 vie sankarimme työmatkalle Istanbuliin, mihin työkeikan jälkeen on kutsuttu lomalle myös Millsin tytär Kim (Maggie Grace) sekä ex-vaimo, uuden sulhasensa jättämä Lenore (Famke Janssen). Albaaniterroristit haluavat kostaa Millsille sukulaistensa menetyksen Pariisissa ja päättävät kidnapata koko perheen.

Kim onnistuu kuitenkin livahtamaan terroristeilta ja päätyy neuvokkaana nuorena naisena auttamaan isäänsä. Niinpä ennen lopputekstejä albaaniveri ehtii taas virrata vuolaasti.

Taken 2 ei lähde keksimään pyörää uudestaan, vaan ratsastaa tutuksi jo tulleilla maneereilla. Vasta vanhemmalla iällä toimintasankariksi ryhtynyt Liam Neeson on äijä paikallaan, eikä 60 vuoden ikä hänessä näy. Päinvastoin, ikä tekee hänen pyssynheiluttelustaan entistä vakuuttavampaa. Tälle miehelle ei kannata ryppyillä!

Taken 2

Neeson on hurmaavan erilainen toimintasankari, sillä hänestä huokuu surusilmäistä empatiaa, joka usein puuttuu perinteisistä kovanaamaisista pyssysankareista. Tästä huolimatta tuo 193-senttinen laatunäyttelijä onnistuu olemaan tiukan paikan tullen raaka. Ehkä juuri tästä johtuukin se, miksi hän on tällaisessa toimintaroolissa niin vaikuttava ilmestys: raakuus ja tehokas tappavuus yhdistettynä kaikenvoittavaan isänrakkauteen ja empatiaa pursuaviin silmiin.

Famke Janssenin rooli ex-vaimo Lenorena ei ole varmastikaan ollut kovin innostava kuvata – Lenoren rooli kun tuntuu pääasiassa olevan maata tajuttomana jossakin kalsan kellarin lattialla. Nuoren Maggie Gracen pitkistä ja kauniista sääristä puolestaan otetaan kaikki irti, mutta onneksi hänen roolilleen annetaan hieman enemmänkin liikkumavaraa kuin että hänet jätettäisiin pelkäksi kauniiksi naisvartaloksi taustalle. Tästä kunnia uskoakseni kuuluu Luc Bessonille, joka on tunnettu siitä, että hän kirjoittaa elokuviinsa voimakkaita naishahmoja (mm. Tyttö nimeltä Nikita, Leonin Mathilda, Fifth Elementin Leeloo).

Taken 2 on suoraa toimintaa aikaisemman elokuvan teemalla. Katsoja tietää heti alussa, miten elokuvassa käy, mutta se ei estä nauttimasta Neesonin kyydistä. Vaikka matemaattisten faktojen vääristelyt iskevätkin silmään (äänihän kulkee reilut 300 metriä sekunnissa – elokuvassa neljän sekunnin mittaisen ajan matkaksi kerrotaan neljä kilometriä), suoraviivaisen toiminnan ystävät saavat Taken 2:sta juuri sitä itseään: toimintaa, takaa-ajoja pitkin Istanbulin kapeita katuja ja kattoja, ja paha saa lopulta palkkansa. Kyllä kuka tahansa toivoisi isänsä olevan kuin Bryan Mills, jos sattuisi lomareissullaan joutumaan terroristien kidnappaamaksi!

Blu-rayllä elokuvasta on mukana sekä teatteriversio (91 min), että pidempi unrated versio (97 min). Lisämateriaaleina nähdään making of -kooste, muutamia poistettuja kohtauksia sekä mokakooste.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Taken 2
Ohjaus: Olivier Megaton
Käsikirjoitus: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Pääosissa: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen
Alkuperämaa: Ranska 2012
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit