Koskettava American Vagabond (2013)

amvagabond_featured_620x250

Aalto-yliopistossa dokumentaarisen elokuvan professorina toimiva ohjaaja Susanna Helke on tehnyt puhuttelevan dokumentin Yhdysvaltojen nuorista kodittomista. San Franciscossa asuessaan häntä hätkähdytti fakta, että kodittomien joukossa on suhteettoman paljon homoja. Aikaisemminkin yhteiskunnallisia epäkohtia (mm. Jussi-palkittu, työttömistä nuorista miehistä kertova Joutilaat) elokuvissaan tutkinut Helke lähti tutkimaan, mistä vääristymä voisi johtua ja tästä syntyi elokuva American Vagabond.

Villistä ja vapaasta San Fransciscosta tuli 1960-luvulla homojen ”mekka”, kaupunki, jossa kaikki saivat olla juuri sellaisia kuin ovat vailla ennakkoluuloja. Monille muualla hyljeksityille Frisco ja siellä varsinkin Castron alue näyttäytyi sateenkaaren päänä. Kun kaupunki vuosien varrella vaurastui ja muuttui seksikkäämmäksi myös muiden kuin homoyhteisöjen silmissä, se ei enää pystynytkään ottamaan yhtä avoimin sylin vastaan jokaista tulijaa, kun asuntojenkin hinnat nousivat pilviin.

Yhä edelleen moni amerikkalainen homonuori matkaa maaseudulta San Franciscoon haaveenaan hyväksyntä, oma yhteisö ja sitä kautta parempi elämä. Helken dokumentti kertoo Jamesista, joka joutuu vanhempiensa hylkäämäksi alaikäisenä homoseksuaalisuutensa takia. Elokuvan alussa James matkaa yhdessä poikaystävänsä Tylerin kanssa Friscoon, koska pienessä kotikaupungissa ei heidän rakkaudelleen löydy hyväksyntää. Friscossa ei kuitenkaan odota sateenkaaren pää vaan karu totuus: töitä ei kouluttamaton saa, eikä asuntoon ole varaa. Nukkumapaikka pitää etsiä puistosta muiden samankaltaisten hylättyjen sekä narkkareiden joukosta.

American Vagabond kertoo Jamesin taistelusta kohti vanhempiensa hyväksyntää. Se on koskettava, muttei maalailevan tunteisiinvetoava. Dokumentti kuvaa hyvin epäseksikkäällä ja realistisella tavalla totuutta nuorten homojen kamppailusta yhteiskuntaa vastaan. Se on karua katsottavaa, josta tv:n hyvinpukeutuvat ja hauskat homohahmot ovat kaukana.

[divider]INFO[/divider]

AMERICAN VAGABOND  Ohjaus: Susanna Helke
Alkuperämaa: Tanska / Suomi / USA 2013
Genre: Dokumentti
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,