Pilvikartasto (2012) ★★★★

Cloud Atlas - Pilvikartasto

David Mitchellin kirjoittama Pilvikartasto kuuluu viime vuosien kiehtovimpiin kirjoihin. Se on kuitenkin tarinana niin haastava, että ajatuskin tuosta tarinakokonaisuudesta elokuvaversiona heikottaa.

Wachowskin sisaruksia ja Tom Tykweriä puolestaan ei heikottanut ja he ottivat haasteen Mitchellin kirjasta vastaan. Useita aikakausia ja useita erilaisia hahmoja yhteen kokonaisuuteen nivova Pilvikartasto on äärimmäisen kunnianhimoinen ja rohkea elokuva, sillä Mitchellin alkuperäisteos ei todellakaan ole helppo käsitellä.

Elokuvana Pilvikartaston yhtenä kiehtovimmista piirteistä on se, että sama näyttelijä näyttelee useassa eri osiossa, eri hahmoa, eri kulttuurissa, eri etnisessä ryhmässä, eri sukupuolena ja eri aikakaudella. Tämän mahdollistaa todella taitava maskeeraus. Elokuvassa tuleekin vastaan hetkiä, jolloin vasta myöhemmin tajuaa katsoneensa tiettyä näyttelijää, tunnistamatta tätä ensin lainkaan.

1800-luvulle sijoittuvassa osiossa Adam Ewing (Jim Sturgess) riutuu Tyynellämerellä seilaavassa laivassa ja kirjoittaa seikkailuaan tarinaksi. 1900-luvun alkupuolella nuori säveltäjä Robert Frobisher (Ben Whishaw) hakeutuu työskentelemään iäkkäämmän ja äkkipikaisen säveltäjäneron Ayrsin (Jim Broadbent) apulaiseksi. Ayrsin avulla tukahdetusta rakkaudesta Rufus Sixsmithiä (James D’Arcy) kohtaan kärsiessään hän onnistuu vangitsemaan nuoteiksi sydämestään kumpuavan upean teoksen.

1970-luvun San Franciscossa nuori toimittaja Luisa Rey (Halle Berry) alkaa selvittää teollisuuslaitoksen epäilyttäviä puuhia. Apua hän saa iäkkäältä Sixsmithiltä (D’Arcy) sekä laitoksessa työskentelevältä tohtorilta  (Tom Hanks). Hanks ja Berry kohtaaavat uudestaan kaukana tulevaisuudessa ydinsodan jälkeisessä maailmassa, jossa jumalhahmona pidetään naista nimeltä Sonmi. Sonmi (Doona Bae) on tulevaisuuden Aasiassa elävä kloonattu nainen, joka työskentelee muiden kaltaistensa kanssa ravintolassa. Mutta tavattuaan salaperäisen Hae-Joo Changin (Sturgess) nousee kapinaan luojiaan vastaan. Nykypäivään sijoittuvassa osuudessa kirjailija Cavendish (Broadbent) joutuu veljensä (Hugh Grant) järjestämään yllättävään kiipeliin.

Kaikki aikakaudet liittyvät jollakin tapaa toisiinsa. Hahmojensa, musiikin, tarinan, rakkauden – jonkin yhdistävän elementin kautta.

Cloud Atlas - Pilvikartasto

Lähes kolmetuntinen Pilvikartasto pitää katsojan yllättävän hyvin otteessaan. Elokuvan visuaalisuus ja erilaiset maailmat ovat yksinkertaisesti upeita. Päällimmäisenä siitä jäävät mieleen juuri kauniit kuvat ja eteerisen dramaattinen tunnelma. Erillisten tarinoiden tilkkutäkki on kasattu yhteen oivaltavasti ja aikakausien välillä hyppiminen pitää katsojat hoksottimet hereillä väkisinkin. Pilvikartaston kanssa aivosolut eivät nimitäin pääse narikkaan lepäämään!

Tilkkutäkkimäisyydessä piilee kuitenkin myös oma haasteensa. Elokuvan suuri kuvio ei avaudu helposti, mutta ei myöskään jää mieleen. Kokonaisuudesta ei meinaa jäädä muistikuvaa, vaikka jotain komeaa katsoja tunteekin juuri kokeneensa.

Huippunäyttelijät hyvin erilaisissa rooleissaan ovat loistava oivallus ja heidän käyttämisensä antaa Pilvikartastoon kiehtovan säväyksen. Vaikka maskeeraus välillä hyppääkin silmille (varsinkin hahmon etnisyyttä vaihdettaessa), keskimäärin se kuitenkin huikaisee omaperäisyydellään.

Pilvikartaston moni-ilmeinen kuvasto painuu mieleen pitkäksi aikaa ja tarina haastaa katsomaan elokuvan uudestaan.

Cloud Atlas
Ohjaus: Andy & Lana Wachowski, Tom Tykwer
Käsikirjoitus: Andy & Lana Wachowski, Tom Tykwer, perustuu David Mitchellin romaaniin
Pääosissa: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, James D’Arcy, Hugh Grant
Alkuperämaa: Saksa / USA / Hong Kong / Singapore 2012
Genre: Fantasia / Scifi / Draama
IMDb

Kommentit