Elokuvavuosi 2011: Parhaat naisnäyttelijät

2011_parhaat_naisnäyttelijä

Eilen esiteltiin komistuksia ja kaunottaria. Tänään mennään puolestaan ammattitaito edellä ja listataan viime vuoden parhaat naisnäyttelijät ja näyttelijäsuoritukset. Michelle Williams kiilasi aivan loppuvuodesta listoille mukaan elokuvalla My Week with Marilyn, missä hän yhtä aikaa hurmaa ja liikuttaa kaikkien tuntemana seksisymbolina. Nuori Hailee Stainfield sai Oscar-ehdokkuudenkin topakan tytön roolistaan Coenin veljesten elokuvassa True Grit ja vakuutti katsojat siitä, että tuossa tytössä on ainesta vielä vaikka mihin.

Yksittäisten näyttelijättärien lisäksi halusimme myös nostaa esille loistavien naisnäyttelijöiden ensembleja, mitä nähtiin mm. Piiat -elokuvassa sekä Bridesmaidskomediassa, missä varsinkin rempseä Melissa McCarthy ihastutti rääväsuisuudellaan.

Filmitähden kolmen kärki parhaiksi naisnäyttelijöiksi vuonna 2011:

Natalie Portman Black Swan

Viime kevään Oscar-voittaja ei esittelyjä kaipaa. Käsittämättömän upea ja vereslihalla näytelty suoritus Darren Aronofskyn ohjaamassa Black Swanissa veti ihon kananlihalle. Portman on kaunis ja sorja näyttelijätär, joka vakuutti jo esikoisroolillaan pikkuruisena Mathildana Luc Bessonin ohjaamassa toimintaelokuvassa Leon. Portman nähtiin viime vuonna Oscar-roolinsa lisäksi myös kolmessa muussa elokuvassa (Thor, romcom Näin ystävien kesken sekä suoraan dvd:llä julkaistu hömppäkomedia Your Highness), jotka eivät kuitenkaan roolisuorituksina palkintojen arvoisia olleet.

Kirsten DunstMelancholia

Lars Von Trierin ohjaamassa Melancholiassa Kirsten Dunst tuo katsojan iholle ahdistuksen ja masennuksen, ilon ja surun, ja lopulta passiivisen voimakkuuden ultimaattisen tuhon lähestyessä. Cannesissa roolistaan palkittu Dunst luo roolihahmoonsa maailmantuskaa ja hän esittää moninaisia emotionaalisia vaiheita läpikäyvän roolinsa sellaisella taidolla, että siihen harva pystyy.

Jennifer LawrenceWinter’s Bone

Yksi vuoden suuria yllättäjiä oli nuori Jennifer Lawrence, joka vakuutti katsojat Debra Granikin ohjaamassa elokuvassa Winter’s Bone Oscar-ehdokkuuden arvoisesti. Lawrencessa on huikeaa maanläheistä karismaa ja nuoresta iästään huolimatta hänestä huokuu vahvuutta ja vaikuttavuutta, joka saa hänen roolihahmonsa tuntumaan aidolta. Lawrence nähtiin viime vuonna myös elokuvassa X-Men: The First Class nuorena Mystikkona, mutta varsinaisen potin hän räjäyttää tänä keväänä, kun ensi-iltaan tulee Suzanne Collinsin nuortenkirjaan perustuva The Hunger Games, jonka pääosassa hänet nähdään maaliskuussa.

Kommentit