Elokuvavuosi 2013: Draamaltaan vaikuttavimmat

draamat

Vuosi 2013 toi meille runsaasti laatudraamaa elokuvien muodossa. Alkuvuodesta pääsimme ihailemaan tyypilliseen tapaan Oscareissa palkittavia elokuvia, jotka muualla maailmassa oli jo laskettu edellisen vuoden julkaisuiksi. Laatua alkuvuoteen tarjosi Quentin Tarantino ohjaamallaan ja käsikirjoituksesta Oscarin voittaneella orjuuskuvauksellaan Django Unchained, jossa nähtiin sivuroolissa varsin epämiellyttävänä hahmona, mutta rooliinsa antaumuksella heittäytyvä Leonardo DiCaprio. DiCaprio aloittaa myös uuden elokuvavuoden, sillä hänen tähdittämänsä ja Martin Scorsesen ohjaama The Wolf of Wall Street saa ensi-iltansa 3. tammikuuta.

Kathryn Bigelow’n ohjaama Osama Bin Laden -jahti Zero Dark Thirty jätettiin häkellyttävällä tavalla kevään Oscar-kahinoissa ilman ohjausehdokkuutta. Jessica Chastain pääosassaan tuo jännitysdraama oli mieltä kutkuttava elämys, jonka kiinnostavuutta lisäsi se, että tarina pohjautuu oikeisiin, salaisina pidettyihin tapahtumiin. Kolmantena alkuvuoden laatuelokuvista on David O. Russelin ohjaama draamakomedia Unelmien pelikirja mielen sairauksista ja niiden kanssa elämisestä. Elokuva toi Oscar-ehdokkuuden jokaisessa näyttelijäkategoriassa: Robert De Nirolle ja Jacki Weaverille sivuosista ja Bradley Cooperille ja Jennifer Lawrencelle pääosista. Näistä kuitenkin vain Lawrence palkittiin.

Neljäs alkuvuoden laatudraama oli jo edellisenä vuonna Espoo Cinessä esitetty Michael Haneken ohjaama Rakkaus – Amour, joka palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. Hiljaiseksi vetävä elokuva ikääntyneen pariskunnan kaiken voittavasta rakkaudesta hiipi voimallisesti katsojan sieluun yli 80-vuotiaiden Emmanuelle Rivan (85-vuotiaana vanhin naispääosa-Oscarin ehdokas) ja Jean-Louis Trintignantin välityksellä.

Nämä neljä elokuvaa ovat kuitenkin suitsutuksensa alkuvuodesta saaneet, joten päätimme Filmitähden varsinaisessa listauksessa ottaa mukaan Oscareiden jälkeen Suomessa ensi-iltansa saaneet elokuvat. Kolmikko koostuu teemaltaan hyvin erilaisista elokuvista, mutta niitä yhdistää tarinankerronnallinen vaikuttavuus – elokuva vie mukanaan, saa haukkomaan henkeä ja pitelemään sydäntä, painautumaan penkkiä vasten jännityksestä ja puristamaan sormet käsinojiin tai vastaavasti samaistumaan ja pohtimaan omaa elämää. Tai vastapainona jättää jälkeensä hurmaantuneen hyvän olon. Tässä kattauksemme, olkaa hyvät!

Draamaltaan vaikuttavimmat elokuvat vuonna 2013, Filmitähden Top 3:

Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight)

(Filmitähden arvostelu: ensi-ilta)

Richard Linklaterin, Julie Delpyn ja Ethan Hawken yhteistyönä syntynyt Rakkautta ennen… -elokuvatrilogian päätösjakso on upea huipennus kahden vuosikymmenen mittaiselle suhteelle. Mikä alkoi nuorten aikuisten viattomana junaromanssina Wienissä vuonna 1995 ja jatkui aikuisten uudelleen kohtaamiseen Pariisissa vuonna 2004, päättyy (mikäli tekijät eivät yllättäen päätäkin palata aiheen pariin jälleen yhdeksän vuoden kuluttua) nyt keski-iän kynnykselle arkirutiineihin kyynistyneiden aikuisten pariin.

Rakkautta ennen keskiyötä on aitoudessaan ja elämän absurdiuden kuvauksessaan täydellinen. Se on kipeäntarkka kuvaus ihmiselämän valumisesta vääjäämättä eteenpäin ja se tarttuu aiheeseensa ihanalla realismilla, muttei unohda itseironista huumoria, jota elämässä selviytymiseen vaaditaan. Elokuva on palkittu elokuvakriitikoiden keskuudessa käsikirjoituksestaan mm. Los Angelesissa ja San Diegossa ja se on vahva ehdokas myös kevään Oscar-karkeloihin. Julie Delpy puolestaan on ehdolla naisnäyttelijänä vuoden 2014 Golden Globeissa.

beforemidnight_600

Jahti (Jagten)

(Filmitähden arvostelu: ensi-ilta, blu-ray)

Tanskalainen Thomas Vinterberg tarttuu elokuvallaan erittäin arkaan aiheeseen ja luo siitä yhden vuoden ahdistavimmista, mutta samalla myös moniulotteisimmista ja ajatuksia herättävimmistä elokuvista, hyvin samaan tapaan kuin Lynne Ramsayn ohjaama Poikani Kevin teki vuosi aikaisemmin. Pedofiliasta syytetystä lastentarhanopettajasta kertova Jahti ei ole helppoa katsottavaa, sillä se ei anna yksiselitteisiä ratkaisuja. Lapsiin sekaantuminen on hirvittävä asia, mutta niin on myös yhteisön ja median voima nykypäivän noitajahdissa. Kuinka vakuuttaa syyttömyytensä, kun vastassa on suloisen, pienen ja viattoman lapsen sana? Elokuva käy sydämen päälle ja saa katsojan kyynelehtimään vaikka väkisin.

Mads Mikkelsenin roolisuoritus jahdattuna miehenä on yksi vuoden vaikuttavimpia. Elokuva on vuonna 2014 Golden Globeissa ehdolla vieraskielisen elokuvan kategoriassa.

jahti

Gravity

(Filmitähden arvostelu: ensi-ilta)

Jos Jahti aiheutti ylimääräisiä sydämentykytyksiä vaikuttavuudellaan, sitä teki myös Gravity – tosin hyvin erilaisella tavalla. Meksikolaisen Alfonso Cuarónin ohjaama avaruusdraama saa pidättämään henkeä niin, että toimituksemme suorastaan haukkoi henkeä elokuvan jälkeen. Katsomiskokemus avaruudessa ongelmiin joutuvasta tutkijasta oli yllättävän fyysinen, sillä samalla kun pääosassa nähtävällä Sandra Bullockilla uhkaa loppua happi, tuntuu se loppuvan myös katsojalta.

Visuaalisilta ja teknisiltä ansioiltaan huippuluokkaa oleva Gravity ansaitsee ehdottomasti paikkansa vuoden parhaiden elokuvien joukossa. Golden Globeissa parhaan elokuvan, ohjaajan ja naispääosan ehdolla oleva elokuva nähdään varmasti myös Oscar-kisoissa myöhemmin keväällä.

gravity_800

Kommentit