Elokuvavuosi 2013: Toimintaelokuvien pelastajat

action

Elokuvavuosi 2013 oli toimintagenren osalta äärettömän yllättävä. Nimittäin siinä mielessä, että perinteiset toimintarymistelyt ja tuttujen toimintanäyttelijöiden tähdittämät elokuvat osoittautuivat melkoisiksi pommeiksi. Toimintaelokuvat tarjosivat pettymyksen toisensa perään, ja toimituksessa heräili kysymys siitä onko perinteinen toimintaelokuva kriisissä vai peräti kuollut?

A Good Day to Die Hard, Fast & Furious 6, G.I.Joe: Kosto, The Last Stand – keskinkertaisten pettymysten lista tuntuu kasvavan mitä enemmän toimintaelokuvien nimiä käy läpi. Olympos on valloitettu ja White House Down kertoivat melkein vielä saman tarinan – ovatko ideat tosiaan näin vähissä?

Mitkä elokuvat pelastivat sitten meille kuitenkin melkoisen rakkaan rymistelyosion?

Vuosi 2013 oli fantasian ja scifi-elokuvien vuosi. Zack Snyderin ohjaama Man of Steel ei ehkä elokuvana ole siitä parhaasta päästä, mutta tuntui ainakin laittavan koko tuotantobudjettinsa efekteihin ja rymistelyyn. Tuloksena on kuitenkin samanlainen pettymys kuin Mangoldin ohjaama Wolverine, joka tosin onnistui olemaan huomattavasti edeltäjäänsä parempi.

Star Trek Into Darkness onnistui ihastuttamaan erinomaisella pahiksellaan, Benedict Cumberbatch Khanina pelasti melkein yksinään muuten hieman lattean elokuvan perikadolta, ja pitämään toimituksen Star Trek-fanin äärettömän tyytyväisenä. Kärkikolmikkomme on puhdasta fantasiaa, scifiä ja toimintaa tiiviin toimivassa paketissa. Nämä ovat ne elokuvat, jotka pelastivat uskomme, ettei toiminta ole putoamassa unohduksen suohon, ja jopa hihkumaan innosta. Sulavia efektejä, toimivia koreografioita, räjähdyksiä, huulenheittoa ja toisinaan jopa sydänalaa vääntäviä tuskanhetkiä.

Toimintaelokuvien pelastajat vuonna 2013, Filmitähden Top 3:

Pacific Rim

(Filmitähden arvostelu: ensi-ilta, blu-ray)

Vuoden täydellinen yllättäjä on saanut kriitikot kehumaan kilpaa tätä periaatteessa järjetöntä mecha-rymistelyä. Sen selkärankaan iskevä soundtrack takoo katsojan sisälle sellaisen hurmoksen, että Kaijujen ja Jaegerien taistelut tuntuvat puhtaalta runoudelta. Mitä se oikeastaan onkin.  Taustalla on maapallon selviytyminen, mutta se kiteytyy muutamaan keskeiseen hahmoon, jotka antavat kaikkensa pelastautumisen puolesta. Guillermo Del Toron antaumuksella ja rakkaudella rakennettu kuvasto tarjoilee tuhoa kauniissa muodossa – tässä elokuvassa pieni ei todellakaan ole kaunista.

pacificrim

Thor The Dark World

(Filmitähden arvostelu: ensi-ilta)

Kun toimitus koostuu yhdestä Thor- ja yhdestä Loki-fanitytöstä, on sanomattakin selvää että elokuva kuului vuoden odotetuimpiin. Onneksi saimme mitä tilasimme. Vaikka elokuvan varsinainen pahis Malekith ei pystynyt millään tasolla nousemaan uhkaavaksi, tai edes keskeiseksi hahmoksi tarinassa, tarjosi se jotain parempaa. TTDW nitoo Chris Hemsworthin Thorin ja Tom Hiddlestonin Lokin yhteisen tarinan osaksi suurempaa Marvel-universumin kokonaisuutta, sekä jatkaa siitä mihin The Avengers jäi – veljesten välinen suhde on tämän tarinan sydän. Meno on näyttävää, maisemat vaihtelevat kimaltavasta Asgardista tummansävyisiin planeettoihin sekä arkiseen Lontooseen. Tarina onnistuu siirtämään huomion suureksi osaksi pois itse rymistelystä, mikä on toimintaelokuvissa harvinaisempaa herkkua. Lopuksi jäljelle jääkin tarina jossa Loki tuntuu olevan 10 siirtoa muita edellä jo ensimmäisen Thor-elokuvan jälkeen, sekä yhden hulmuavaviittaisen supersankarin jonka sydän peittää totuuden. Tuloksena on sopivan humoristisella kosketuksella rakennettu Marvel-osio, joka saa odottamaan jatkoa.

thorthedarkworld

Iron Man 3

(Filmitähden arvostelu: ensi-ilta, blu-ray)

Shane Blackin istuttua ohjaajan pallille tutisivat monen fanipojan shortsit. Pelko oli turhaa, sillä Iron Man 3 pesee edeltäjällään lattiaa. Sen pureva huumori, alati kasvava Robert Downey Jr:n karisma ja aina vain hienommat taistelukohtaukset tekevät elokuvasta yhden vuoden toimivimmista toimintakokonaisuuksista. Tarina pistää Tony Starkin lähtöasetelmiin, jossa mieheltä puuttuvat normaalit laboratoriot sekä voimavarat. Kipinää haetaan hyvistä pahiksista, joita elokuva esittelee peräti kolme; Ben Kingsleyn Mandarinin, Guy Pearcen Aldrich Killianin sekä James Badge Dalen Savinin. Iron Man-elokuvien kipinä on huumorissa. Se on puhtainta popcorn-viihdettä mitä nykyelokuva voi tarjota, mutta tekee sen onneksi hyvin taidokkaasti. Iron Man 3:n toiminta on järjettömillä vimpaimillakin varustettuna uskottavampaa kuin yksikään Valkoisen talon valloitus.

ironman3

Kommentit