Ensi yönä jaetaan Oscareita!

oscar_featured

Ensi yönä taas valvotaan ja jännätään, kun hieman ennen puoli neljää Suomen aikaa aletaan jakaa tämän vuoden Oscareita! Kyllä tämä meille elokuvafaneille on varmaan vähän samaa kuin urheilusta kiinnostuneille olympialaisten katsominen, sen verran aina omien suosikkiensa puolesta tulee jännitettyä. On todella kiva, että mukana on tällä kerralla myös suomalaisväriä, kun lyhytelokuvien kategoriassa kilpailee Selma Vilhusen ohjaama pikkukomedia Pitääkö mun kaikki hoitaa? -joka muuten näytetään myös siinä ennen gaalan alkua Yle Teemalla klo 3.15. Kannattaa siis katsastaa Suomen Oscar-ehdokas, jos ei sitä vielä ole nähnyt.

Moni meistä valvoo ensi yön innoissaan, vaikka huomenna olisikin töihin meno. Twitterissä suomalaiset elokuvafanit sopivat käytettäväksi hashtagia #oscarit, jotta erottauduttaisiin englanninkielisistä twiittaajista. Filmitähden toimitus löytyy Twitteristä tunnuksilla @Filmitahti, @cinna665 (Päivi Laajalahti) ja @UrsulaB_ (Ursula Borg). Henkilökohtaisen twiittailun lisäksi olen itse lupautunut pitämään yllä keskustelua gaalan aikana Discshop.fi:n Facebook-sivulla.

Vaikka Oscareita kritisoidaankin puolueellisiksi ja vanhanaikaisiksi, niiden katsominen on kuitenkin aina kivaa. Ja vaikka omat suosikkimme eivät voittaisikaan, aina voi tehdä omat veikkauksensa voittajista – ja sitten gaalan aikana tuskailla, miten metsään veikkaukset menivätkään, kun Elokuva-akatemia päättääkin yllättää ja antaa palkinnon jollekin muulle kuin ennakkosuosikille. Ja jälkeenpäin vertailla tuttavien kanssa, kuka veikkasi eniten oikein.

Tänä vuonna kiinnostavin kamppailu käydään oletettavasti suurimpien suosikkien, Gravityn ja 12 Years a Slaven välillä. Parhaan elokuvan ja ohjaajan palkinnot jaetaan hyvin suurella todennäköisyydellä näiden kahden kesken. Toimituksemme veikkaa vaa’an kallistuvan parhaan elokuvan tapauksessa perinteisemmän Oscar-elokuvan eli 12 Years a Slaven suuntaan, mutta Alfonso Cuarón voisi hyvinkin napata ohjaajapalkinnon Steve McQueenin nenän edestä.

Vaikka David O. Russellin ohjaama American Hustle sai eniten ehdokkuuksia, se voi jäädä jopa kokonaan ilman palkintoja, sillä se ei kokonaisuutena pärjää napakammin rakennettujen ja tarinallisesti vaikuttavampien Gravityn ja 12 Years a Slaven joukossa. Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat tasaisen hyviä, mutta kilpakumppaneina on todella kovia nimiä.

Parhaan miespääosan palkinnon antaisimme mielellämme Wolf of Wall Streetin Leonardo DiCapriolle, sillä roolisuoritus oli loistava -ja onhan DiCaprio ollut monta kertaa jo ehdolla ja jäänyt aina ilman. Mikäli merkit pitävät paikkansa, pysti saattaa kuitenkin mennä Dallas Buyers Clubin Matthew McConaugheylle, mikä ei sekään lainkaan huono vaihtoehto ole. Loistava roolisuoritus näyttelijältä, joka on viime vuosina kasvanut entisajan kiiltokuvapojasta erittäin vakavasti otettavaksi luonnenäyttelijäksi.

Naispääosapalkinnon saajasta tuskin on epäilystä, sen verran vahvasti Blue Jasminen Cate Blanchett on pärjännyt. Silti, naispääosakategorian roolit ovat kaikki tänä vuonna todella hyviä: Sandra Bullock hengästyttävän upea Gravityssä, Meryl Streep herkullisen inhottava August: Osage Countyssä, Judi Dench täydellisen rakastettava Philomenassa ja Amy Adams aina yhtä suloisena American Hustlessa.

Miessivuosa menee Dallas Buyers Clubin Jared Letolle yhtä suurella todennäköisyydellä kuin mitä naispääosa Blanchettille. Hänen vahvimpia kilpakumppaneitaan ovat 12 Years a Slaven Michael Fassbender ja Captain Phillipsin Barkhad Abdi. Naissivuosan palkinto ei ole niin selvä, vaikka 12 Years a Slaven Lupita Nyong’o ehkäpä vahvin ehdokas onkin. Toimituksemme antaisi palkinnon siltikin mielellään Nebraskan ihastuttavan suulaalle June Squibbille.

Teknisistä palkinnoista suurin osa menee varmastikin Gravitylle, sen verran huikea suoritus tuo avaruusdraama on visuaalisilta ja teknisiltä ansioiltaan. Näiden palkintojen vuoksi Gravitystä voikin tulla näiden Oscareiden suurin voittaja.

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin itse antaisin mielelläni Thomas Vinterbergin ohjaamalle Jahdille, mutta Paolo Sorrentinon The Great Beauty taitaa olla kuitenkin vahvimmin palkinnon syrjässä kiinni oleva ehdokas.

Käsikirjoitus-Oscarit ovat tänä vuonna ehkäpä hankalin kategoria veikata voittajaa. Ainakin itse huomasin, etten meinannut saada valittua niistä omia veikkauksiani millään. Spike Jonzen omaperäinen scifi-romanssi Her on varmasti vahvoilla alkuperäisen käsikirjoituksen kategoriassa, mutta esimerkiksi esikoiskäsikirjoituksensa tehnyt Bob Nelsonkin voi vielä periaatteessa yllättää Nebraskallaan. Samoin Akatemian ihan selvästi rakastama David O. Russell. Sovitetussa käsikirjoituksessakaan ei ole yksiselitetteistä voittajaa. Käsikirjoittajien kilta palkitsi Billy Rayn Captain Phillipsin, mutta esimerkiksi Richard Linklaterin ihastuttava Rakkautta ennen keskiyötä voi vielä yllättää, samoin John Ridleyn 12 Years a Slave.

Kuka tahansa ensi yönä Oscareissa voittaakaan, ainakin saamme jännittää hetken ja spekuloida sitten jälkeen päin, kenen olisikaan pitänyt voittaa. Jälkipeli on usein se mielenkiintoisin peli.

Oscarit sunnuntain ja maanantain välisenä Yle Teemalla alkaen klo 3.25. Gaalan juontaa tänä vuonna toista kertaa Ellen DeGeneres ja varmasti jokavuotinen In Memoriam -osuus saa taas tipan linssiin, sillä sen verran lahjakkaita näyttelijöitä on viime aikoina siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

– Päivi Laajalahti

Kommentit

Tags from the story