Everyday (2012) ★★★

everydayfeat

Michael Winterbottomin uraa on aina vaivannut epätasaisuus, mikä ei miehen työtahtiin nähden ole ihme. Espoo Cinéssä nähty Everyday on hänen 26. ohjaustyö ja Rakkautta ja Anarkiassa nähdään jo miehen seuraava elokuva.

Everyday on arkinen draama norwichiläisestä perheestä. Elokuva esittelee alkuun Karenin (Shirley Henderson) ja hänen neljä lasta, jotka viettävät näennäisen normaalia perhe-elämää. Seuraavassa kohtauksessa matkataan vankilaan, jossa Karenin aviomies Ian (John Simm) kärsii viisivuotista vankeustuomiotaan.

Elokuva etenee vuorottelemalla kohtauksia Karenin arjesta ja hänen tapaamisistaan miehensä kanssa. Kerronta ei lado taustoja ja motiiveja tiskiin pakkosyötetysti, vaan hitain vedoin. Vähitellen Winterbottom kertoo tarinaa kahdesta ihmisestä, jotka ovat eri tavoin kahlittuja vapaudesta: toinen kirjaimellisesti ja toinen kaipauksen kautta.

Kaipuu tuo teemana elokuvaan kaivattua draamaa, vaikka Winterbottom pyrkiikin vähäeleisellä kerronnalla ja dokumentaarisella käsivarakuvauksella pitämään sentimentaalisuuden minimissään. Karenin ratkaisuja elämässään ei kritisoida, vaikka kaikki hänen tekonsa eivät mene täysin moraalikoodien mukaan. Asiat eivät ole mustavalkoisia, eikä Winterbottom edes väitä niin. Enemmän hän tuntuukin kritisoivan miehiä. Elokuvan miehet voivat tehdä melkein mitä huvittaa, koska kuten yksi elokuvan hahmoista sanoo: ”pojat ovat poikia, antaa heidän olla.”

everyday

Everydayn ongelmaksi jääkin oikeastaan vain se, ettei se sykähdytä tai pysäytä. Se kertoo yhden tarinan varmuudella, mutta ei pääse ihon alle tai ajatuksiin kunnolla oikeastaan kertaakaan koko kestonsa aikana. Päällimmäisenä jääkin mieleen Michael Nymanin säveltämä komea teemakappale, joka luo perusvireeltään melankoliseen tarinaan toiveikkaan tunnelman. Tällaisenaankin se on Winterbottomin ehein ja parhaiten koossa pysyvä teos moneen vuoteen.

 

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Everyday  

  • Ohjaus: Michael Winterbottom
  • Pääosissa: Shirley Henderson, John Simm, Shaun Kirk
  • Alkuperämaa: UK 2012
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
, ,