Fading Gigolo tuo taikaa yksinäisille

fadinggigolo

Woody Allen on yksi lempiohjaajistani. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan ohjaa, vaan näyttelee. Elokuvan on sen sijaan ohjannut ja kirjoittanut John Turturro, joka taas on useammin nähty näyttelijänä (niin myös tässä elokuvassa). Kun nämä kaksi miestä yhdistää, on ennakko-oletus, ettei mitään kovin huonoa voi syntyä. Fading Gigolo on Turturron viides ohjaustyö (aiemmat: Mac 1992, Häivähdys paratiisista 1998, Romance & Cigarrets 2005, Passione 2010), joten ihan noviisi mies ei ohjaajanakaan ole. Mukana Turturrolla ja Allenilla on kiinnostava porukka tunnettuja näyttelijöitä, joista keskeisimmät ovat Vanessa Paradis, Liev Schreiber, Sharon Stone ja Sofia Vergara.

Elokuvan kellertävästi väritetty New York, jazziin taipuvaiset musiikkivalinnat sekä juutalaisuus tuovat mieleen Allenin ohjaukset. Juutalaisuus ei tosin Allenin elokuvissa taida koskaan olla näin voimakkaasti läsnä, vaikka monesti viittauksia siihen tehdään. Myös jatkuva dialogi ja komedialliset piirteet ovat kuin Allenilla. Silti Fading Gigolo ei ole kopio ohjaajamestarin elokuvista, vaan omanlaisensa onnistunut kahdesta ikääntyneestä miehestä kertova komedia, jota ei oikeastaan edes kannata verrata muihin.

Moni on sanonut, että elokuvan onnistunein rooli on Paradisin esittämä Avigal, mutta kahden harmaahapsen ystävyyssuhteessa on silti jotain sellaista, mikä on elokuvan sydän. Kukkakauppias Fioravante (Turturro) ja entinen kirjakauppias Murray (Allen) tekevät elokuvasta sympaattisen. Elokuva alkaa siitä, kun parittajaksi itsensä nimittämä Murray suostuttelee Fioravanten prostituutioon ja kimppakivaan erään seksikkään lääkärin (Stone) ja tämän yhtä seksikään ystävättären (Vergara) kanssa. Vähäsanainen Fioravante suostuu mukisematta tähän ja hoitaa homman onnistuneesti pökkelömäisestä käytöksestään huolimatta. Myöhemmin Murray tuo Fioravanten luo juutalaisen leskeksi jääneen Avigalin saamaan helpotusta suruunsa. Fioravanten ja Avigalin kohtaamisesta tuleekin odotettua syvempi. Avigalia taas seuraa naiseen rakastunut juutalainen korttelipoliisi Dovi (Schreiber).

Fading Gigolo onnistuu viihdyttämään. Se on kuivakka papparaiselokuva, jossa on sopivasti huumoria ja romantiikkaa. Fioravante ja Murray muodostavat mainion kaksikon toisen ollessa neuroottinen pälättäjä, kun taas toinen on lähes eleetön ja vähäsanainen, mutta kaikessa pökkelyydessäänkin charmantti ja karismaattinen. Turturro esittää hiljaista hahmoaan todella luontevasti ja Allen on roolissaan oma itsensä. Stonen rooli tri Parkerina tuo kovasti mieleen hänen suurimman hittinsä Basic Instinctin (1992) nuoren viettelevän Catherinen. Stone on ikääntynyt, mutta pystyy edelleen lähes yhtä viettelevään suoritukseen. Sofia Vergaran esittämä Selima on omalla tavallaan viettelevä hänkin. Toisaalta hänessä on jotain päällekäyvää ja pelottavaa.  Avigal taas vaikuttaa siltä, että hän on hyvin herkkä, haavoittuvainen ja näyttääkin monesti aivan pelästyneeltä eläimeltä suurine silmineen, mutta hän osoittautuu voimakkaaksi vahvan uskonsa takia. On mielenkiintoista seurata, mitä kohtaaminen Fioravanten kanssa hänessä aiheuttaa. Loppuratkaisu on onnistunut.

New York –elokuvissa on usein hyvä tunnelma. Kaupunki luo hienot puitteet tarinoille erilaisista ihmisistä. Kaupungin talot, kaupat, kujat ja puistot ovat idyllisiä. New Yorkissa on jotain älykästä, jotain, mitä on vaikea sanoin kertoa. Vaikka tässä elokuvassa on romantiikkaa, siitä puuttuu liisteri. Huumori on usein tahatonta ja herttaista, kuluneet vitsit ja tylsä alapäähuumori puuttuvat, vaikka juoni antaisikin siihen aihetta. Tarinan idea on hauska ja se tuo mieleen sellaiset ”vanhan hyvän ajan” elokuvat, joissa saattaa olla ihan päätön tarina, mutta loistavat hahmot, näyttelijät ja miljöö tekivät siitä nautittavan sujuvaa dialogia unohtamatta. En panisi lainkaan pahitteeksi sitä, että Turturrolta tulisi lisää tämäntyyppisiä elokuvia!

Blu-raylle ei ole laitettu mukaan lainkaan ekstroja.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

FADING GIGOLO  Ohjaus: John Turturro
Käsikirjoitus: John Turturro
Pääosissa: Woody Allen, John Turturro, Vanessa Paradis, Liev Schreiber, Sharon Stone, Sofia Vergara
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2014
Genre: Draama / Komedia
IMDb

Kommentit