Filmitähti #2/2014

kansi2

filmitahti-022014kansi

Filmitähden toisen lehden teemana ovat sankarit, mutta yhtä lailla näitä tasapainottavat pahikset. Siinä missä sankari voi kenties pelastaa maailman uhkaavalta luonnonkatastrofilta, eikä perinteistä juonittelijaa ole, elokuvissa vaikuttavimmat sankarit tarvitsevat vastustajakseen elämää suuremman vastustajan. Mielellään karismaattisen, älykkään, sarkastisen sekä äärettömän vaarallisen.

Elokuvissa kävijöistä jo yli puolet on naisia – tämä ei kuitenkaan tosielämässä näy juurikaan elokuvien protagonisteja valitessa. Nuorille aikuisille suunnatut seikkailuelokuvat ovat jo kääntämässä kelkkaansa – Mortal Instruments, Nälkäpeli ja Divergent marssittavat esiin sisukkaita, ylivaltaa ja perinteitä ylläpitäviä instituutioita vastaan taistelevia tyttöjä.

Perinteisempää sankarimuottia tarjoavat machorymistelyt eivät menesty enää lippuluukuilla automaattisesti hyvin. Supersankarit, kuten The Avengersit, ovat pyyhkäisseet trikoot jalassa pelkästään aseiden voimaan ja yrmistelyyn luottavien 80- ja 90-luvun antisankareiden ohi. Supersankarielokuvat tarjoavat kuitenkin muutakin kuin sankaripaatosta. Kapteeni Amerikan vastustaja Winter Soldier sekä Thorin veli Loki ovat esimerkkejä vastustajista joista on tullut suositumpia kuin sankareista fanien keskuudessa. Näissä hahmoissa on sitä samaa uhkaavaa karismaa ja kidutetun sielun vääntämää ristiriitaa mikä pistää meidät hurraamaan myös pahojen poikien puolesta.

Mitä Tähtien Sota olisi ilman Darth Vaderia? Olisiko Batman ilman Jokeria ainoastaan rikas heppu viitassa joka napsisi pienempiä rikollisia vapaa-aikanaan iltapuhteiksi? Hitsautuvaisitko X-Menin jäsenet yhteen ilman karismaattista Magnetoa?

Osataan sitä television puolellakin. Vihatuin hahmo kenties tv-historiassa löytyy Game of Thronesista, jossa Kuningas Joffrey aiheuttaa katsojille verenpaineen vaarallista kohoamista. Supernaturalin Crowley on yhtä aikaa hurmaava, ja vaarallisen kiero, samoin kuin Sherlockin Moriarty tai  Buffy Vampyyrintappajan Spike. Ja miksi parhaat pahikset puhuvatkaan brittiaksentilla?

Ihailkaamme sankareita, mutta muistakaamme että heitä ei olisi ilman käänteitä tuovia, huumoria tarjoavia, hurmaavan vaarallisia pahiksia.

Ursula Borg

Kommentit

Tags from the story