Filmitähti #3/2014

lehti3b

kansi52014

Testosteronipitoinen toukokuu

Viime kesänä se oli Pacific Rim, tänä vuonna kirjaimellisesti isoimman elokuvan tittelistä vastaa Godzilla. Alkukesä tuntuu elokuvissa usein olevan suurten spektaakkeleiden aikaa. Johtuneeko se kesäloman odotuksesta vai mistä, mutta toukokuussa moni on valmis laittamaan aivot narikkaan ja katsomaan elokuvissakin kaikkea muuta kuin vakavaa draamaa.

Pacific Rim oli viime kesänä varsinainen yllättäjä, sillä siitä odotti oikeastaan pelkkää tyhjänpäiväistä räiskintää. Tulos oli kuitenkin kaikkea muuta: katsojaansa penkkiin liimaava, jännittävä ja komea viihdespektaakkeli, jossa tärkeimpään osaan nousivat ihmishahmojen sijaan kerrostalon kokoiset jaegerit ja niiden vastapainona meren pohjassa piilottelevat, hirviömäiset kaijut.

Kaijuhan se on tosin Godzillakin. Japanilainen kertomus tuosta hirviöstä on filmattu 1950-luvulla tehdyn ensiesiintymisen jälkeen kymmeniä kertoja. Gareth Edwardsin ohjaamaan versioon mukaan on saatu joukko laatunäyttelijöitä Bryan Cranstonista ja Ken Watanabesta Aaron Taylor-Johnsoniin. Meno on Hollywood-viihteen tapaan tyylikkään visuaalista ja vauhdikasta.

Toukokuussa ensi-iltansa saa myös toimintaveteraani Tom Cruisen tähdittämä Edge of Tomorrow. Elokuvan idea tuntuu Päiväni murmelina -elokuvalta tieteistoiminnan maailmassa, hieman samaan tapaan kuin muutaman vuoden takainen Source Code. Promopätkien perusteella tämä Doug Limanin ohjaama scifijuna saattaa vaikka toimiakin.

Eikä kevättä ilman Marvelia. Captain America ja Amazing Spider-Man ehtivät jo omat jatko-osansa saada aikaisemmin keväällä, mutta toukokuu on Ryhmä-X:n. Days of Future Past seikkailee kahdella eri aikatasolla, mikä ainakin elokuvasta julkaistujen promovideoiden pohjalta näyttää erittäin kiinnostavalta. Elokuvan ohjaksiin on palannut kaksi ensimmäistä X-Men -elokuvaa ohjannut Bryan Singer.

Meno on siis kovin miehistä. Siis siinäkin suhteessa, että keskeisimmät roolit kevään elokuvissa ovat vahvoja miespääosia, joita kannattelevat toimintaelokuvissa kannuksensa jo hankkineet näyttelijät. Nämä miehet saavatkin oman osionsa Filmitähden tämän kuukauden digilehdessä.

Päivi Laajalahti

Kommentit