Filmitähti #5/2014

lehti5

kansi05

Tervetuloa syksyn pimenevät illat ja rakkaat sarjat!

Niin siinä vaan taas kävi tänäkin vuonna: helteet loppuivat ja pakko on alkaa totutella ajatukseen syksyn saapumisesta. Sateethan olemme jo saaneet, toisten iloksi ja toisten harmiksi. Ainakin saamme jo nauttia pimenevistä illoista, eikä aurinko häikäise liikaa telkkarin ruutuun!

Filmitähden syksyn ensimmäinen digilehti keskittyy elokuvien sijaan tv-sarjoihin. Emme toki unohda elokuviakaan, mutta halusimme tällä kertaa antaa palstatilaa televisiolle. Moni vannoutunut elokuvaharrastajakin on nimittäin viime vuosina joutunut myöntämään, että nykyisin tehdään ihan hemmetin hyviä tv-sarjoja, ja antamaan osan elokuvien katseluun käyttämästään ajasta Game of Thronesille tai Breaking Badille. Tästä syntyy positiivinen noidankehä: kun sarjoja katsotaan enemmän, niiden tuotantoon saadaan enemmän rahaa, mikä taas poikii lisää laatusarjoja. Kaikki voittavat, ainakin niin pitkään kun käsikirjoittajilla riittää omaperäisiä ideoita, eikä kaikkea tuotantoa määrää rahan valta.

Suomeen muutama vuosi sitten rantautuneet nettipalvelut kuten Netflix ja HBO Nordic ovat tulleet jäädäkseen. Näppärästi, laillisesti ja vain pienellä rahalla kuukaudessa saamme katsottavaksi hirmuisen määrän uutta. Suomen Netflixin tarjonta -vaikka laaja onkin- jää vielä jälkeen amerikkalaisen isoveljensä tarjonnasta, mutta HBO:n tuotanto on ilahduttavan tuoretta: suursarjoja seuraavan ei tarvitse spoilaantumisen pelossa pitkään odotella uutta jaksoa sen maailmanensi-illan jälkeen.

Tv-sarjoissa on sellainen mukava piirre, että niihin voi muodostaa pitkäaikaisen suhteen. Kun elokuvassa suhde henkilöihin kestää vain sen parisen tuntia, pitkäaikaisen laatusarjan parissa vierähtää helposti kymmeniä, jopa satoja tunteja. Suosikkihahmojen kasvua päätyy seuraamaan aivan erilaisella intensiteetillä ja joskus heistä vuosien saatossa muotoutuu kuin ystäviä.

Sarjoissa tarinoilla on enemmän liikkumavaraa ja samalla myös mahdollisuuksia kasvuun. Aina on toki vaarana, että käsikirjoitus alkaa vuosien saatossa toistaa itseään, mutta välillä syntyy ilmiöitä. Nämä ilmiöt voivat muodostua pienemmän piirin kesken tai ne voivat kasvaa maailmanlaajuisiksi. Joskus into lopahtaa kesken ja tilalle tulee jotain uutta. Siinä mielessä olemmekin onnellisessa asemassa: aina on tarjolla vaihtoehtoja, ja vielä laadukkaita vaihtoehtoja.

Yksi nautiskelee Dexterin kostonhimosta, toinen pelkää American Horror Storyn mukana, kolmas hihittelee The Big Bag Theorylle, neljäs seikkailee Winchesterin veljesten seurassa, viiden ratkoo mysteereitä Sherlock Holmesin kanssa ja kuudes nauttii laatudraamasta Homelandin parissa.

Päivi Laajalahti

PS. Olisimme voineet valita kanteen kaikkien muiden elokuvalehtien tapaan Sin Cityn jatko-osan, mutta halusimme antaa sen sijaan tilan Teen Wolfin Derek Halelle. Teen Wolfista lisää sisäsivuilla!

Kommentit