Friends With Kids ★★★

friendswithkids

Elokuva tarttuu tuttuun aiheeseen niin tarkasti, että osuu ja uppoaa joka ikiseen katsojaan joka on lapseton, mutta jonka ympärillä lapsia sikiää kuin sieniä. Sen ehdoton helmi ovat hienot näyttelijät, jotka eroavat totutusta romkom-kaartista, tehden Friends With Kids-elokuvasta raikkaan kokonaisuuden ja äärettömän miellyttävän kokemuksen. Vaikka ei edes pitäisi lapsista, romantiikasta tai lässytyksestä…

Jason (Adam Scott) ja Julie (myös elokuvan kirjoittanut ja ohjannut Jennifer Westfeldt) ovat ystävyksiä vuosien takaa. Nämä sinkkuihmiset löytävät itsensä tilanteesta, joka on masentavan tuttu monille. Tiivis ystäväpiiri muodostuu heidän lisäkseen kahdesta pariskunnasta, jotka ryhtyvät lisääntymään  samalla kellonlyömällä. Yhteisellä illallisella pommin lailla tiputettu vauva-uutinen aiheuttaa sekavia tunteita, ja jäähyväislauseeksi heitetty legendaarinen ”älkää huolehtiko, mikään ei muutu. Olemme teille samanlaisia ystäviä kuin ennenkin” jää kaikumaan käytäville kun ystävät siirtyvät elämässään eteenpäin.

Eteenpäin ja eteenpäin; Jon Hammin ja Kristen Wiigin muodostama pariskunta seuraa pian perässä ja kasassa on kohta kaksi sinkkua, sekä kaksi loppuunpalanutta pariskuntaa kiljuvine kakaroineen. Pariskuntien välit ovat kireät, nukkumattomat yöt nakertavat jaksamista ja avioliitot natisevat liitoksissaan. Tätäkö elämä on? Pakollista pariutumista, vaipanvaihtoa, lapsesta huolehtimista ja esikoulun valitsemista; siinäkö on elämän suola? Jason ja Jennifer näyttävät olevan toista mieltä; mutta ovat molemmat auttamattomasti lapsirakkaita.

Täysi hässäkkä päällä…

Juoni seuraa tuttua polkua, jossa Jason ja Jennifer päättävät yhdistää ystävyytensä yhteiseksi lapseksi. Molemmat voivat etsiä ”sitä oikeaa”, mutta suurin paine eli lapsenhankkiminen jotenkuten järkevässä iässä, on jo hoidettu pois alta. Kaikki sujuu kuin tanssi, toisiensa kanssa taistelevat pariskunnat katsovat kateellisina vierestä kun sinkkuystävykset näyttävät onnistuvan kaikessa. Lisään heitetään Megan Foxin ja Ed Burnsin esittämät hottikset, joiden mukaantulo aiheuttaa muutoksia myös sinkkusankareidemme elämäntilanteisiin.

Elokuva voisi olla tyhjänpäiväinen romanttinen kertomus lapsen hankkimisesta ja rakastumisesta, omine pikkunäppärine kommelluksineen, koska juoni on täysin ennalta-arvattava. Siinä on kuitenkin totuutta, tarkkanäköisyyttä ja rehellisyyttä joka tuodaan esiin hahmojensa avulla. Tarinassa voi olla totuuden jyvä; sen on käsikirjoittanut ja ohjannut pääosaa näyttelevä Jennifer Westfeldt, joka on jo 15 vuotta ollut avoliitossa Mad Men-näyttelijä Jon Hammin kanssa. Voin kuvitella että tämä ihastuttava näyttelijäpariskunta on seurannut samankaltaista menoa ympärillään vuositolkulla; pariskuntien välit kiristyvät, ihmiset muuttuvat tunnistamattomiksi ja siitähän on hyvä repiä keveää huumoria? Tällä kertaa itsetutkistelu kannatti, sillä Friends With Kids on kepeä, raikas ja huvittava tarina. Kaikki tietävät miten se päättyy, mutta silti katsomisesta voi nauttia.

 

[box type=”info”] Friends With Kids. Ohjannut: Jennifer Westfeldt. Käsikirjoittanut. Jennifer Westfeldt. Pääosissa: Adam Scott, Jennifer Westfeldt, Jon Hamm, Kristen Wiig, Maya Rudolph. Genre: Komedia / Romantiikka. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb

. [/box]

Kommentit