Fright Night (2011) ★★

frightnight_featured2

Vuonna 1985 ilmestyi Tom Hollandin ohjaama ja käsikirjoittama kauhukomedia Fright Night. Nyt siitä on julkaistu uusintaversio Craig Gillespien ohjaamana.

Fright Night on kertomus Las Vegasin lähiöstä, missä rauhalliseen ja hiljaiseen naapurustoon muuttaa vampyyri. Nuori Charley (Anton Yelchin) kavereineen saa selville, että naapurin komeassa Jerryssä (Colin Farrell) on jotain outoa. Ja kun Charleyn ystävä (Christopher Mintz-Plasse) salaperäisesti katoaa, kaikki johtolangat osoittavat naapuriin.

Charley päättää hommata apuun Vegasissa showtaan pitävän, itseään vampyyrinmetsästäjänä mainostavan Peter Vincentin (David Tennant), joka ei kuitenkaan ole aivan sitä, mitä päältä voisi kuvitella.

Gillespie on ohjannut mm. laadukkaan draamakomedian Lars ja se ainoa oikea, missä Ryan Goslingin esittämä yksinkertainen mies pitää nukkea oikeana tyttöystävänään. Fright Night ei kuitenkaan ota tuulta purjeisiinsa. Välillä se yrittää ottaa itsensä liian vakavasti ja silloin kauhukomediassa mennään metsään rytinällä. Välillä kieli poskessa tehdyt hahmot toimivat, mutta harmittavan harvoin.

Fright Nightin sekoitus viettelevästä vampyyristä kammottavaksi hirviöksi ei toimi oikein sekään. Tuntuu, että tarinaan on haluttu sekoittaa hiukkasen kaikkea ja vähempikin olisi riittänyt. Nyt elokuvan päävampyyri on välillä twilightmaisen seksikäs könsikäs, välillä draculamaisen älykäs ja klassinen ja lopulta kauhuelokuvamainen, aivoton hirviö. Aivan kuin tekijät eivät oikein olisi osanneet päättää, mitä versiota olisivat käyttäneet ja päättäneet lopulta heittää soppaan kaikki versiot.

Elokuvasta puuttuu myös aito intohimo tehdä sitä ja se tuntuukin melkoisen laskelmoidulta kasariklassikon hyödyntämiseltä rahantekomielessä. Tarinasta puuttuu yllättävyys ja jouhevuus, mitä yritetään paikata räjähteillä ja efekteillä. Lisäksi huumoriosastoa edustaa oikeastaan vain Tennantin goottihahmo sekä Charleyn vampyyriksi muuttunut ystävä.

Elokuvasta näkee selvästi, että se on tehty alunperin 3D-teattereita varten, sillä useassa kohtauksessa suunnataan jotain suoraan katsojaa kohti 3D-efektien tapaan. Tavallisessa 2D-kotiteatterissa tämä ei tietenkään toimi vaan tuntuu pelkästään hölmöltä. Melkoista huttua on siis tarjolla, mutta kyllä Fright Night kertakatseluna jotenkuten menee, ainakin jos ei ole alkuperäistä elokuvaa vertailukohtana.

Kuriositeettina mainittakoon vielä, että Charleyn tyhjäpääkaveria Markia esittää James Francon pikkuveli Dave Franco.

[box type=”info”] Fright Night Ohjaus: Craig Gillespie Käsikirjoitus:Marti Noxon, Tom Holland Pääosissa: Anton Yelchin, Colin Farrell, Toni Collette, Christopher Mintz-Plasse, David Tennant, Imogen Poots Genre: kauhu / komedia Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit