Gambit (2012) ★★★

gambit_featured

Ethan ja Joel Coen tunnetaan omaperäisistä, hauskoista ja erittäin laadukkaista käsikirjoituksistaan. Muun muassa. Ohjaajina toki myös, mistä todisteena esimerkiksi ohjaus-Oscar Menetetystä maasta. Käsikirjoitus-Oscareita veljeksillä on kaksi: Menetetyn maan lisäksi pysti on tullut Fargon tarinasta.

Heidän käsikirjoittamansa rikoskomedia Gambit on elokuva alistetusta taidekuraattorista Harry Deanesta (Colin Firth), joka päättää pistää kertojaäänenä toimivan, taideteosteosten jäljentäjänä mestarillisen ystävänsä (Tom Courtenay) kanssa rahoiksi. Kohteekseen he ottavat Harryn esimiehen, omaperäisen ja nudistiksi epäillyn Lionel Shahbandarin (Alan Rickman), joka omistaa yhden Monet’n heinäpeltomaalauksen ja haaveilee hankkivansa käsiinsä sen taidemaailmalta kadonneen parin. Harry punoo juoneen mukaan teksasilaisen lehmitytön (Cameron Diaz), mutta projekti mutkistuu, kun tyttö ei toimikaan täysin kaavan mukaan.

Michael Hoffmanin (Viimeinen asema) ohjaama komedia hupailee kulttuurien välisillä eroilla, mihin englantilaisen jäykkä Firth ja amerikkalaisen tytönhupankon ilmentymä Diaz sopivat erinomaisesti. Elokuvasta kuitenkin puuttuu Coeneiden tarinoille tyypillinen sukkeluus ja uskallus, ja Gambit jääkin suoraviivaisuudessaan jokseenkin yllätyksettömäksi ja ohueksi. Ehkä Coeneilta vain on tottunut odottamaan enemmän, sillä ihan symppis ja mukiinmenevä komedia Gambit periaatteessa on. Siitä vaan puuttuu se viimeinen kirskikka leivoksen päältä.

Gambitista tulee ihan suomalainen olo, sillä siinäkin pyllyillään eli nähdään paljas miehen peppu. Ja se pyllyilijä on muuten itse Rickman.

© Päivi Laajalahti

Arvio on julkaistu alun perin blogipostauksena Discshop.fi:n leffablogissa on siitä muokattu Filmitähden tarpeisiin.

[divider]INFO[/divider]

GAMBIT Ohjaus: Michael Hoffman
Käsikirjoitus: Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Colin Firth, Alan Rickman, Cameron Diaz, Tom Courtenay
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Komedia / rikos
IMDb

Kommentit