Game of Thrones, 2. kausi (2013) ★★★★★

game_of_thrones-season_2-peter_dinklage

HBO:n komean fantasiasarjan Game of Thronesin toinen tuotantokausi jatkaa samalla katsojan koukuttavalla tyylillä kuin minkä ensimmäinen kausi aloitti. Kakkoskaudella taistelu vallasta hurjenee ja uusia hahmoja astuu kehiin. Kuten jo aiemmin on voinut todeta, koskaan ei voi tietää, kuka menettää henkensä. Kaikki hahmot ovat vaarassa eikä armoa juurikaan tunneta. Mahtavaa!

Game of Thrones–sarja perustuu yhdysvaltalaisen fantasiakirjailijan George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu –kirjasarjaan, joka tällä hetkellä on edennyt viidenteen osaansa. Kirjat ovat tuhatsivuisia, joten tv-sarjassa tarinaa on nopeutettu runsaastikin. Martinin kirjoissa etenemistahti on todella hidas, joten tapahtumien esittäminen nopeammalla tempolla ei haittaa yhtään. Kausi sisältää kymmenen hyvin tapahtumarikasta jaksoa, joissa Westerosin maanosan Rautavaltaistuinta havittelee useampikuningasehdokas. Hengähdystaukoja tai täytejaksoja (tyyliin Mulder kaivaa matoja Salaiset kansiot –sarjassa) ei tunneta.

Sarjassa tapahtumia seurataan useamman henkilön kautta, mutta nopean kuvakulman vaihtelun vuoksi tarinan juonessa on helppo pysyä mukana. Tuntuu, että jokaista hetkeä on pakko seurata tarkkaan, sillä jokaisella kohtauksella ja dialogilla on merkitystä jatkon kannalta.

Henkilögalleria on hieno ja näyttelijät tekevät mahtavaa työtä. Huonoja näyttelijäsuorituksia ei ole, vaan fantasiamaailma ja sen henkilöt ovat uskottavia. Moni hahmo on ärsyttävä tai kamala, mutta ei siinä mielessä, että he näyttelisivät huonosti. Esimerkiksi nuori kuningas Joffrey on kaikin puolin kamala ja ärsyttävä tyyppi. Häntä näyttelevä 20-vuotias Jack Gleeson on täydellinen valinta jo ulkonäkönsä puolesta väkivaltaisen ja itsekkään (mutta henkisesti heikon) Joffreyn rooliin. Myös sisarukset Jaime (Nikolaj Coster Waldau) ja Cersei Lannister (Lena Headey) sekä rautasaarelainen Theon Greyjoy (Alfie Allen) ovat vastenmielisiä hahmoja. Heitä esittävät näyttelijät saavat laittaa taitonsa peliin tuodessaan hahmojen inhottavia piirteitä esiin.

Tässä sarjassa sekä miehistä että naisista löytyy vahvoja ja heikkoja yksilöitä, sukupuoli asettaa tiettyjä odotuksia (naisen pitää synnyttää perillisiä, miehen pitää sotia), mutta nämä odotukset on tehty rikottaviksi. Miesten rinnalle nousee tällä kaudella vanhojen tuttavuuksien lisäksi useita uusia voimakkaita naishahmoja, kuten Brienne (Gwendoline Christie), Margaery Tyrell (Natalie Dormer), Melisandre (Carise van Houten) ja Ygritte (Rose Leslie).

Loistavia hahmoja ja näyttelijäsuorituksia tästä sarjasta voisi luetella vaikka kuinka. Peter Dinklage on hyljeksitty, mutta taidokkaaksi juonittelijaksi osoittautuva Tyrion Lannister, josta tulee tämän kauden yksi keskeisimmistä hahmoista. Michelle Fairley esittää Cat Starkia, joka tuntuu olevan yksi sarjan peruskivistä (mutta kuinka kauan…). Daenerysia, lohikäärmeiden ”äitiä” esittävä   on ihastuttavan suloinen, mutta samalla kovapäinen ja hurja nuori nainen.

Jerome Flynn säälimättömänä, huulta heittävänä Bronnina, Tyrionin oikeana kätenä, tuo huumoriaspektin mukaan sarjaan. Conleth Hillistä on saatu loistava eunukki Varys, joka näyttää juuri niin kierolta kuin onkin. Nuoret näyttelijät kuten Maisie Williams (Arya), Sophie Turner (Sansa) ja Isaac Hempsteadt Wright (Bran) joutuvat kokemaan kovia sarjan aikana, mutta ovat täysillä mukana.

Sarjan maailma näyttää upealta. Jokaisella tapahtumapaikalla on omat erikoispiirteensä. Kun vaelletaan kuumassa, se saa katsojankin tuntemaan lämmön ja kylmässä kylmän. Paikat ovat mahtipontisia ja tuntuisivat tavallisessa draamasarjassa vähän liioitelluilta, mutta fantasiamaailmaan ne sopivat hyvin. Sarjan jaksoja on kuvattu mm. Kroatiassa, Pohjois-Irlannissa ja Islannissa. Toki tietokoneilla on myös osuutensa koko komeudessa. Puvustus on sekin mahtipontista ja näyttävää, vaatteet kertovat henkilöistä, siitä, keitä he ovat ja mistä tulevat.

Kaiken kaikkiaan Game of Thrones on otteessaan pitävä sarja, joka on sekä juoneltaan että ulkonäöltään täydellisyyttä hipova. Sarjaan on osattu valikoida kirjasarjan tapahtumista huippukohdat. Tylsiä kohtia ei ole, vaan ainoa huono puoli on se, että kausi ylipäänsä loppuu eikä seuraavaa ole vielä saatavilla. Sarjassa käydään suoraan asiaan eikä hempeilylle jää tilaa. Jos fantasiakirjallisuus ja –elokuvat kiinnostavat, on tämä ihan ehdotonta katsottavaa.

Jos jostain, niin tältä Blu-raylta löytyy hyvät ekstrat, jotka syventävät Westerosin maailmaan ja sen hahmoja. Ekstroihin on todella panostettu. Bluukkarilta löytyy mm. karttoja ja henkilögallerioita, joiden avulla on helppo seurata, kuka on kuka ja missä päin maailmaa liikutaan. Martinin kirjoja tuntematonkin pysyy siis hyvin kärryillä. Mukana on kaikenlaista taustatietoa hahmoista ja paikoista. Rautavaltaistuinta havittelee tällä kaudella viisi avainhahmoa, joiden liikkeistä annetaan yksityiskohtaista tietoa. Lisäinfoa saa löytämällä piilotetut lohikäärmeen munat.

Tämän lisäksi osa sarjan näyttelijöistäpääsee kertomaan kokemuksistaan kakkoskauden kuvauksissa. Yhdessä dokumentissa kirjailija Martin juttelee sarjan luojien David Benioffin ja D.B. Weissin kanssa sarjan maailmassa esiintyvistä uskonnoista ja niiden vaikutuksista hahmoihin. Ekstroja ei – harmi kyllä – ole tekstitetty suomeksi.

Levyn ohessa on muuten mukana paperinen kartta, josta on sarjaa katsellessa helppo katsoa, missä mikäkin paikka on. Ei lainkaan huono idea!

Game of Thrones Complete Second Season
Ohjaus: Alan Taylor, Alik Saharov, David Petrarca, jne.
Käsikirjoitus: David Benioff, D.B. Weiss, George R.R. Martin, perustuu Martinin kirjasarjaan
Pääosissa: Peter Dinklage, Lena Headey, Maisie Williams, Emilia Clarke, Kit Harington
Alkuperämaa: UK / USA 2012
Genre: Draama/fantasia
IMDb

Kommentit