Girls, 2. tuotantokausi

girls

Kun televisiosarjan yhteydessä mainitaan kirjainsarja HBO, se yleensä tarkoittaa, että luvassa on laatukatsottavaa. Niin kävi Girls-sarjan ykköskauden kanssa ja kakkonen jatkaa tätä samaa linjaa.

Neljä nuorta naista ja New York ei sinänsä kuulosta kovin tuoreelta idealta, mutta Girls yllättää mukavasti. Ei voi kieltää, etteikö se toisi mieleen mainiota Sinkkuelämää-sarjaa, mutta Girls on kuitenkin tunnelmaltaan ihan erilainen: rohkeampi ja samalla arkinen. Sen hahmot ovat raikkaita ja hyvässä mielessä tavallisia vai pitäisikö sanoa persoonallisia omilla kummallisilla tavoillaan. Sarjaan ei ole ängetty väkisin nopeatempoisia juonia, vaan etenemistahti on rento ja rauhallinen. Ensimmäinen asia, mikä tulee helposti sarjasta mieleen (Hannahin kummallisten shortsiasujen lisäksi) on, että siinä puhutaan paljon. Siis PALJON. Sekin on onnistuttu tekemään niin, että tuntuu kuin kuuntelisi omien kavereiden höpinöitä. Ja niin helposti tapahtuu, että sarjaa seuratessa hahmoista tulee katsojan parhaita kavereita, ainakin hetkeksi.

Sarjan luoja Lena Dunham esittää keskeisintä naisroolia, ihanaa Hannah Horvathia. Hannah on neuroottinen nuori nainen, jonka tavoitteena on elättää itsensä kirjoittamalla. Mikään ei kuitenkaan suju ihan suunnitelmien mukaan. Tällä kaudella Hannah hoivaa ykköskauden lopussa auton kanssa törmäyskurssille joutunutta poikaystäväänsä Adamia (Adam Driver) ja muuttaa samaan aikaan yhteen opiskeluaikaisen poikaystävänsä, homoksi paljastuneen Elijahin (Andrew Rannells) kanssa. Hannahin paras ystävä (tai ainakin entinen bestis) Marnie (Allison Williams) kokee suuria muutoksia muun muassa työrintamalla. Boheemi Jessa (Jemima Kirke) puolestaan viettää tuoretta avioelämää Thomas-Johninsa (Chris O’Dowd) kanssa. Ehkä sarjan huimin pälättäjä on Jessan serkku Shoshanna (Zozie Mamet), joka deittailee Hannahin työnantajan Rayn (Alex Karpovsky) kanssa. Kahvilaa pitävä Ray on muuten Marnien entisen poikaystävän Charlien (Christopher Abbott) ystävä. Charliekin palaa kuvioihin uuden tyttöystävän ja menestysidean kanssa.

Toisin sanoen Hannah, Marnie, Jessa ja Shoshanna muodostavat enemmän ja vähemmän tiiviin tyttönelikon, joiden kautta asioita tarkastellaan. Näyttelijät ovat mahtavia. Ei mitään amerikkalaisia kiiltokuvatyttöjä, vaan todellisentuntuisia naisia, joihin katsojien on helppo samaistua. Samoin myös mieshahmoista löytyy erilaisia tyyppejä: Adam on outo, Ray synkkyyteen ja negatiivisuuteen taipuvainen, Charlie vakavanoloinen ja Elijah iloinen ja ulospäin suuntautunut nuori mies. Jos totta puhutaan, niin kaikissa näissä hahmoissa on jotain, miksi heistä pitää. Vaikka esimerkiksi Adam vaikutti alkuun ihan kahelilta, on hän yksi sarjan sympaattisimmista hahmoista. Hannah puolestaan tuntuu välillä ihan älyttömän itsekeskeiseltä, mutta toisaalta hänen epävarmuutensa on hellyttävää.

Sarjan kaikki jaksot ovat vajaa puolituntisia. Niitä ehtii illan aikana katsoa Blu-raylta monta peräkkäin. Lyhyet jaksot ovat ytimekkäitä ja niihin mahtuu juuri sopivasti tavaraa. Sarja on kymmenjaksoisena muutenkin hyvänmittainen. Juonikuvioissa ei tarvitse velloa, vaan koko ajan mennään eteenpäin.

Girls on erittäin hyvä sarja kliseineen kaikkineen.  Se on välillä melko härskiäkin huumoria sisältävää komediaa, josta ei puutu koskettavia hetkiä. Vaikka keskiössä ovat nuoret naiset ja heidän kasvukipunsa, voi sarjaa suositella lämpimästi myös miehille.

Blu-raylta löytyy ihan mukavasti ekstroja. Epäonnistuneiden otosten eli gag reelien lisäksi löytyvät kommenttiraidat, pidennettyjä tai poistettuja kohtauksia on muutama, mutta mielenkiintoisimpia lisukkeista on puolituntinen haastattelu, jossa Lena Dunham juttelee mukavia sarjan neljän tärkeimmän miesnäyttelijän kanssa. On hauska katsoa tämä juttelutuokio myös siksi, koska Dunham on niin erinäköinen kuin sarjassa esittämänsä Hannah. Miesnelikko on jokseenkin samanlainen kuin sarjassa, tosin Charlieta näyttelevä Chris Abbott on jostain syystä kuin Che Guevaran uudelleenilmestymä. Vielä mainittakoon, että The Swell Season –yhtyeen (Once-leffasta tutun Glen Hansardin bändi) yhdessä jaksossa käytetyn kappaleen ”Life in Vain” liveveto (vierailevana solistina Daniel Johnston) Austinista vuodelta 2008 on lisämateriaaliosaston parhaimmistoa.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

GIRLS, The Complete Second Season
Ohjaus: Lena Dunham + muita
Käsikirjoitus: Lena Dunham, Judd Apatow, Jennifer Konner
Pääosissa: Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Komedia / Draama
IMDb

Kommentit