Girls

girls

HBO:lla on tapana tuottaa laadukkaita tv-sarjoja, ja kaksi kautta pyörinyt Girls on kanavan ehdottomia helmiä. Sarjan on luonut Lena Dunham – joka näyttelee myös yhtä sarjan neljästä tytöstä. Komedia-draamaksi luonnehdittava sarja kertoo neljästä nuoresta naisesta New Yorkissa – mutta vertailut Sinkkuelämään voi unohtaa saman tien.

Sarjan neljä tyttöä ovat hyvin erilaisia, ja kaikki omine ongelmineen helppoja vertailukohteita naiskatsojan silmin. Tarina seuraa tarkimmin Dunhamin esittämän Hannahin sekavaa elämää – nainen haaveilee kirjoittajan urasta, tehden hanttihommia saadakseen vuokransa maksettua. Hieman outo ja kaaottinen Hannah tutustuu melkeinpä vastenmieliseen Adam Sackleriin (Adam Driver), ja rakastuu tähän vain kuten ripustautuva ja epätoivoinen nuori nainen voi. Suhde on huvittavaa, ja hankalaa katsottavaa. Oudot seksikohtaukset, epävarmuus ja miehen välinpitämättömyys tuovat tarinaan täysin oman mausteensa.

Marnie (Allison Williams), Hannahin paras ystävä ja kämppäkaveri, edustaa naisjoukkion vakavinta puolta. Taidegalleriassa assistenttina työskentelevä kaunotar kamppailee parisuhteessaan, opiskeluajoista saakka seurustelleen parin vakaa suhde kiikkuu ja kaakkuu – uusi elämä New Yorkissa osoittaa että maa polttaa jalkojen alla. Johonkin kahden ääripään välimaastoon sijoittuvat boheemi maailmanmatkaaja Jessa (Jemima Kirke) ja alati pulputtava ja hermostunut – sekä neitsytstatuksestaan huolissaan oleva Shoshanna (Zosia Mamet).

Girls-sarjan vetovoima on siinä, että jokainen katsoja löytää naisista jotain hyvin tuttua. Vaihtelevat elämäntilanteet paljastavat masentavia ja noloja tapahtumia kenen tahansa matkan varrelta, Girls tekee tämän vaivattomasti ja rehellisesti. Sarja ei ammu yli, eikä yritä hauskuuttaa väkisin. Hauskuus tulee tilanteiden tarkkanäköisyydestä, ja näppärästä dialogista. Se ei kerro kuvankauniista nuorista naisista, mahtavista vaatekaapeista eikä luksuselämästä. Pääosaa esittävä Dunham on pyöreä, ja näyttää rehellisesti vatsamakkaransa turhia selittelemättä. Televisiossa tämäntyylinen paljastelu on suorastaan virkistävää, seksiä on mutta sitä eivät harrasta jumalattoman kauniit ja etäiset ihmiset.

Pohjimmiltaan kyse on itsensä etsimisestä, aihe josta on tehty kymmeniä tv-sarjoja. Onneksi Girls ei kompastu omaan nokkeluuteensa, eikä tarjoile siloiteltua kuvaa nykymaailmasta. Kyllä, bileet ovat mahtavia, tapahtumat välillä käsittämättömiä ja kuinka kenelläkään on varaa oikeasti asua New Yorkissa?

Kyseessä on sekoitus fiktiota ja Dunhamin omia kokemuksia, se on tehty mitään piilottelematta ja avoimesti kaikki roska esille tuoden. Jos katsoja löytää itsensä nyökkäilemästä sarjalle, ja meno tuntuu tutulta,on se jo onnistunut tavoitteessaan. Girls on terävintä televisiota pitkään aikaan, se esittelee naiset naisina eikä muotinukkeina; asia joka on niin outo ja virkistävä ettei sille voi kuin nostaa hattua.

Girls HBOlla.

Kommentit

Tags from the story
,