Gone Girl – täydellisesti kiristyvä vaijeri

gonegirlarvostelu

Nick Dunnella on ongelma. Häntä epäillään vaimonsa murhasta. Amerikkalainen unelmapari, kaksi nuorta ja kaunista ihmistä, elää laman heittelemänä elämää jota kumpikaan ei suunnitellut.Nainen on kaunis, rikas ja niin kovin New Yorkilainen. Mies jäyhän komea, vakaa, fiksu. Parin rakkaustarina aukeaa kauniisti pieninä takaumina Amyn, Nickin vaimon, päiväkirjamerkintöjen kautta. He rakastavat toisiaan, haluavat välttää parisuhteen kivikot. Kunnes elämän realiteetit purevat nilkkaan.
Ja sitten Amy katoaa.

Kun nainen katoaa, syyttävä sormi osoittaa aina miestä. Johtopäätös on oikeutettu sillä mikään ei uhkaa nykymaailmassa naisen elämää suuremmassa määrin kuin tuttu mies. Asiaa ei auta Nickin kyvyttömyys hallita omaa käytöstään yhteiskunnan odotukset täyttävällä tavalla. Mies hymyilee epäsopivissa paikoissa, rikospaikka näyttää oudolta ja asiat mutkistuvat tutkimusten edetessä. Katoamista tutkiva etsivä Rhonda Boney on terävä, ei hyväksy ensinäkemältä mitään, ja on paitsi tinkimätön, myös tasapainottava tekijä mediakaaoksessa johon Nickin elämä vääjäämättä sukeltaa.

Tarina leikittelee katsojalla, tämän odotuksilla, ja antaa pääparin omien tarinoiden kautta mahdollisuuden rakentaa kuvan avioliitosta jossa kaksi eri näkökulmaa ei täysin kohtaa. Ajojahti on valmis. Tappoiko Nick Dunne vaimonsa? 

Kiitos vaijerin tavoin taidokkaasti kiristyvästä tarinasta kuuluu Gone Girl-kirjan kirjoittajalle, Gillian Flynnille, joka on kirjoittanut myös elokuvan käsikirjoituksen. Tuntuu kuin tarina olisi luotu sen ohjaajalle, David Fincherille. Fincher omalla tahollaan on mestari punomaan kasaan vähäeleistä, hiipivää jännitystä kokonaisuudeksi joka liimaa katsojan paikalleen. Flynnin teos leikittelee taidokkaasti ihmismielellä, pujottelee vaivatta eri aikakausissa, luoden mysteerin jonka ratkaisua odottaa kärsimättömästi.

gonegirl

Gone Girl kasvaa taidokkaaksi kokonaisuudeksi hyödyntämällä Ben Affleckin ja Rosamund Piken parhaita puolia. Jäyhäkasvoinen Affleck on omimmillaan epäilyn alaisena, sopimattomasti käyttäytyvänä aviomiehenä kun taas Piken suloiset kasvot ovat jokamiehen unelma täydellisestä tyttöystävästä jonka jokainen haluaa tavata. Elokuvan musiikista vastaavat Trent Reznor ja Atticus Ross luovat maailman joka on yhtä aikaa riipivä, uhkaava ja täynnä mysteerejä, kuten itse tarinakin. Tummasävyinen, polveileva trilleri on osoitus siitä miten nautinnollista on kun kaikki osaset putoavat paikalleen. Täydellisesti.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

GONE GIRL  
Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Gillian Flynn, perustuu Flynnin samannimiseen romaaniin.
Pääosissa: Rosamund Pike, Ben Affleck, Carrie Coon, Neil Patrick Harris
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Trilleri
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,