Goon (2011) ★★

goon

Jääkiekko on varsinkin pohjoisessa asuville -kuten meille suomalaisille sekä kanadalaisille- sydämen asia. Kanadalainen Michael Dowse on ohjannut tästä hurmosta nostattavasta urheilulajista tositapahtumiin pohjautuvan draamakomedian, jossa luistelujää uhkaa useaan otteeseen värjäytyä vereen.

Goon perustuu jääkiekkoilija Doug Smithin kokemuksiin ja tämän yhdessä Adam Frattasion kanssa kirjoittamaan romaaniin ”Goon: The True Story of an Unlikely Journey into Minor League Hockey”. Smithin omia edesottamuksia voi seurata elokuvan lopputekstien lomassa näkyvissä pätkissä.

Tähän mennessä pääosin näyttelijänä tunnettu Jay Baruchel on alkanut laajentaa elokuvaosaamistaan myös kameran takapuolelle. Yhdessä mm. Superbadin ja Pineapple Expressin käsikirjoituksesta vastanneen Evan Goldbergin kanssa Baruchel avaa Goonilla pistetilinsä pitkän elokuvan käsikirjoittajana.

Doug Glatt (Seann William Scott) on juutalaisen älykköperheen poika, jolle älykkyyden geenejä ei ole kuitenkaan riittänyt. Sen sijaan häntä on siunattu nopeilla ja vahvoilla nyrkeillä, joita mies ei myöskään arastele käyttää.

Ovimiehenä toimiva Doug harrastaa ystävänsä Patin (Baruchel) kanssa jääkiekon katselua. Hänen suuri idolinsa kiekkokaukalossa on veteraanipelaaja Ross Rhea (Liev Schreiber), joka pieksää kaukalossa äijän kuin äijän.

Kerran Dougin nopeat nyrkit pääsevät puhumaan jääkiekko-ottelussa, ja herättävät samalla erään valmentajan kiinnostuksen. Vaikka Doug ei osaa luistella, valmentaja nappaa hänet joukkueen vahvistukseksi suojelemaan tähtipelaaja LaFlammea (Marc-André Grondin). Luistelemaan voi aina oppia ja niinpä Dougkin opettelee pysymään hokkareilla pystyssä sen verran kuin on tarvis.

Niille muille, jotka minun lisäkseni edellä mainitun loogisuutta mahdollisesti ihmettelevät, kerrottakoon, että jääkiekossahan pelaajilla saattaa olla erilaisia rooleja. Osa luistelee kovaa, osa tekee maaleja, mutta porukkaan saatetaan haluta myös isokokoisia, mahdollisesti väkivaltaisuuteen taipuvaisia pelaajia, jotka suojelevat oman joukkueen pelaajia -joskus runnomalla vastustajia sairaalakuntoon ja hankkimalla jäähyjä niin itselle kuin vastapuolen keskeisille pelaajille.

Seann William Scott on puolestaan uusi tulokas

Ärhäköistä nyrkeistään huolimatta Goonin Doug on hyväsydäminen ja samalla uskollinen joukkueelleen. Pikkuhiljaa miehestä alkaa muodostua joukkuetta kasassa pitävä keskushahmo. Ja kuten olettaa saattaa, on lopussa tiedossa mestarin ja oppipojan välinen ottelu, kun Doug ja Ross joutuvat samaan kaukaloon.

Goon jakaa varmasti mielipiteitä samaan tapaan kuin väkivaltainen käytös urheilussa muutenkin. Niille, joiden mielestä kiekkokaukalossa kuuluu luistella nätisti ja pelata sääntöjen mukaan muita vahingoittamatta, Goon aiheuttaa melko varmasti näppylöitä. Niille, jotka puolestaan nauttivat urheilun fyysisemmän kontaktin katselusta, Goon on nappivalinta, sillä siinä vedetään äijää turpaan melkoisen tiuhaan tahtiin.

Elokuvakokonaisuutena Goon ei ole sieltä huonoimmasta päästä, sillä mukana on paikoitellen vahvaa draaman tajua. Huolimatta väkivaltaisuudestaan hidasälyisestä, mutta sydämellisestä ja hieman ujosta Dougista kasvaa oikeasti pidettävä hahmo. Hänen tarinansa kasvaa perheensä aliarvostaman pojan löytäessä uuden perheen jääkiekkojoukkueen moninaisten miesten joukosta. Samalla löytyy oman itsensä arvostaminen. Mukana on myös pieni romanttinen puoli, kun Doug ihastuu suloiseen Evaan (Alison Pill).

Sivuroolissa nähtävä Schreiber toimii Scottin vastaparina erinomaisesti kokeneempana, vanhempana pelaajana, joka jo ymmärtää pelin ja siihen liittyvän uran realiteetit. Komediallisempaa elementtiä mukaan tuo Baruchelin esittämä ystävä, joka kuitenkin jää lähes Jar Jar Binksin tasoisen ärsyttävän sivuhahmon tasolle.

Jääkiekosta ja turpiinmätöstä pitäville erittäin suositeltava elokuva. Muille ei ehkä niinkään.

Mukana ei ole lainkaan lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Goon Ohjaus: Michael Dowse Käsikirjoitus: Jay Baruchel, Evan Goldberg Pääosissa: Seann William Scott, Jay Baruchel, Liev Schreiber, Marc-Andre Grondin, Alison Pill Genre: komedia / urheilu Valmistusmaa: USA / Kanada 2011 IMDb[/box]

Kommentit