GTA V 8/10

gtav

Thug For Life

Suuren maailman hiekkalaatikko-leikki, jota kutsutaan GTA V:ksi, pistää pelaajan kolmen eri konnan saappaisiin. On turha kuvitella että kyseessä olisivat karismaattisimmat, hurmaavimmat tai edes kiinnostavimmat miehet videopelien historiassa, sillä näin ei ole. Michael De Santa, entinen pankkiryöstäjä, Franklin Clinton, autojen maksuista lipeäviä ihmisiä jahtaava pikkukonna sekä Trevor Philips, maaninen ja sekopäinen huumeaivo, muodostavat epämiellyttävän protagonistikolmikon. Pahat teot tehdään rahan vuoksi; ehkä maksaakseen kaasulasku, pitääkseen vaimon suu supussa tai vain elääkseen leveämpää elämää – mutta on turha kuvitella että miehet keräisivät sympatiaa. Miesten keskinäinen kemia on tulenarkaa, luottamus hiuskarvan varassa, vaikka kyseessä on kaikkien miesten elämää muuttava ajautuminen pankkiryöstöjen tielle.

Hahmoilla on omat erikoiskyvyt joita hyödyntää
Hahmoilla on omat erikoiskyvyt joita hyödyntää

Peli mahdollistaa kaikkien kolmen päähenkilön tarinan seuraamisen ruohonjuuritasolta. Aina peli ei anna mahdollisuutta valita loogisinta vaihtoehtoa tekijäksi, vaan se rajoittaa pelaajan valinnanvapautta. Käsikirjoitus ottaa ohjat pelaajalta, vaikka mielikuva omista vapaista valinnoista pelata kuten haluaa on iskostettu takaraivoon. Toisaalta, tässä kolmikossa kilpailua varsinaiseksi suosikiksi ei ole. Tarinan laajuutta kasvattaa valtava Los Santosin kaupunki, joka tuntuu jatkuvan tie toisensa jälkeen, päätyäkseen ainoastaan mereen jossa tekemistä on vielä lisää. Kadut ovat täynnä elämää, hahmoja, tekemistä ja tutkittavaa – pelin maailma on viimeisen päälle hiottu, harkittu ja rakennettu. Tuntuu että GTA V:n maailmaan voi hukkua päiväkausiksi jos ei ole varovainen. Ajaessasi pitkin katuja, valiten mielialaasi sopivan radiokanavan ja katsoessasi elämän soljumista ohitsesi realismin tunnelma on käsinkosketeltava. ainakin kunnes päätät ajaa punaisia päin, tehdä rötöksiä ja kaahata niin että renkaat soivat.

They See Me Rollin They Hatin

Jokaisella kolmesta päähahmosta on omat erityiskykynsä; Franklin on paras ajaja, Trevor hallitsee nyrkkitappelun ja Michael osuu parhaiten aseella kohteeseensa. Kaikkien taidot ja kyvyt lisääntyvät ajan myötä, ottamalla riskejä, tekemällä temppuja ja hiomalla taitojaan. Vaikka miesten lähtötilastot kertovat että Michael ampuu paremmin kuin Franklin, ja tämä puolestaan on parempi ajaja kuin Trevor, ei varsinaista eroa pelatessa huomaa. Miesten kykyihin sidotut erikoiskyvyt auttavat tekemään näiden omista spesialiteeteista astetta hienovaraisempia – Franklin pystyy ajamaan hidastetusti väistellen autoja kun taas Michael hyödyntää Bullet-Timea. Peruspelaaminen on kuitenkin sujuvaa ajamista yhdistettynä nyrkkitappeluihin ja hieman huojuvaan ammuskeluun. Ammuskelua voi avittaa ottamalla käyttöön automaattisen kohdennuksen, jolloin peli etenee jouhevammin ja nopeammin – ampumista voi parantaa myös ampumaradoilla.

Pelin maailma tarjoaa paljon erilaista - öh - tekemistä
Pelin maailma tarjoaa paljon erilaista – öh – tekemistä

Rockstar on hionut GTA-maailmasta uudenlaisen eläimen. Se on parhaimmillaan ajaessasi autoa satunnaisella kadulla, kenties matkalla jonnekin, radion pauhatessa. Se saa sinut tuntemaan itsesi rikolliseksi neroksi, melkeinpä päteväksi urarikolliseksi, kun valitset pankkiryöstön mahdollistavia palasia. Sen peruspelaaminen on loogista; tehtävät aukeavat menemällä kartalla merkittyihin paikkoihin tai koteihin, tai juttelemalla sivuhahmojen kanssa.
Jokaisella hahmolla on omat tarinankaarensa, ja tämä johtaa jokaisen päähahmon omiin tehtäviin. Toiset kaksi miestä voivat olla mukana, mutta tehtävät määräytyvät valitsemasi hahmon mukaan. On täysin pelaajasta kiinni, haluaako tämä seurata itse tarinaa ruksaten to-do -listaa päästäkseen pelin jollakin tavalla läpi. Vai haluaako pelaaja viettää aikaa kaukana arjesta, koluten Los Santosin katuja ja rannikkoa, suorittaen sivutehtäviä, eläen elämää. Voihan olla että jumitut Franklinin kotisohvalle tuijottamaan televisiota ja polttamaan pilveä tuntikausiksi. Kuka sitä aina jaksaa ajaa?

It’s like everywhere I look, and everywhere I go – I’m hearing motherfuckers trying to steal my flow

GTA V:n maailma on tehty tutkittavaksi. Se on simulaatiomaailma, jonne pelin ystävät voivat paeta turvallisesti tuntikausiksi, metsästämään, sukeltamaan, pelaamaan golfia. Loppujen lopuksi pelaaja päätyy kuitenkin aina rikoksen tielle. Pankkiryöstöt ovat pelin leipä ja ydin. Näiden aikana peli tarjoilee mahdollisuuden visuaalisempaan ja elokuvallisempaan kerrontaan, joka nostaa ryöstöjen viehättävyyden jälleen uudelle tasolle. Menevätkö ryöstöt aina putkeen? Oman kokemukseni mukaan eivät. Suunnittelu on perustyötä, johon panostaminen muodostuu paitsi eräänlaiseksi shakkipeliksi, myös koukuttavaksi yritä-ja-erehdy -kokemukseksi.

Koska peli tarjoaa niin paljon oheistoimintaa, on elämä pelin ulkopuolella helppo unohtaa. Pienet kompastukset toteutuksessa, epäloogisuus tai tekoälyn ohjaamien sivullisten järjettömyys eivät nakerra kokemusta. Hölmöydet ainoastaan muistuttavat että kyse onkin videopelistä, ei tosielämästä, ja ehkä välillä olisi hyvä katsoa tv-ruudun ulkopuolellekin. Peli herää henkiin musiikissa, maisemissa ja valtavassa maailmassa minkä se tarjoaa. Sen fyysinen hahmojen luonti on hieman kömpelöä, mutta luonteen puolella se on sitäkin vahvempaa – joitakin hahmoja voi ryhtyä vihaamaan sydämensä kyllyydestä.

Peliin satsattu raha näkyy ja kuuluu. Tuloksena on hämmästyttävän laaja kokonaisuus, joka ei anna pelaajalle oikeastaan edes armoa. GTA-pelien ystävät hukuttautuvat maailmaan antaumuksella, ja kokonaisuutena se toimii niille jotka haluavat viettää aikaa eläen elämäänsä kuin rikoselokuvaa. Ryöstä pankki, elä rikkaasti, huudata Dr. Dretä stereoistasi niin lujaa kuin haluat ja haaveile vielä leveämmästä elämästä. Sitä peli haluaa. Ja se tarjoaa siihen erinomaisen mahdollisuuden jämäkän kerronnan ja valtavan maailmansa avulla. Jos halusit gangsterielämää niin se on tässä.

ds_peli

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

GTA V 8/10
Kehittäjä  Rockstar North
Julkaisija Rockstar Games
Genre Toiminta
Julkaistu 09/2013

Kommentit

Tags from the story
,