Halt and Catch Fire elää ja hengittää kasaria

halt1

Välillä tekee mieli nostaa esille harmillisen vähälle huomiolle jäänyttä tv-sarjaa, joka on onnistunut koukuttamaan täysin. Yksi tällainen on Halt and Catch Fire, jota tähän mennessä on tehty kaksi tuotantokautta, mutta hieman heikon menestyksen vuoksi päätöstä kolmannesta kaudesta edelleen (tätä kirjoitettaessa) odotellaan.

Halt and Catch Fire sijoittuu 1980-luvun alkuun, kotitietokoneiden kehityksen alkuhetkiin. Joe MacMillan (karismaa tihkuva Lee Pace) on tietokonealalla työskentelevä myyntitykki, jonka vakuuttava olemus ja pehmeä ääni myyvät mitä tahansa, kenelle tahansa. Hän näkee asiakkaansa tarpeet, ja tarpeen vaatiessa osaa myös luoda sellaisia, ja osaa iskeä juuri oikeaan kohtaan ja oikeaan aikaan. MacMillanilla on visioita ja vimmainen, lähes maaninen pyrkimys muuttaa maailmaa, saada nimensä historiankirjoihin.

Gordon Clark (Scoot McNairy) on nerokas tietokoneinsinööri, joka on kokenut urallaan pettymyksiä ja menettänyt luottamuksen itseensä. MacMillan kuitenkin näkee Gordonin piilotetun potentiaalin ja nappaa tämän aisaparikseen suunnittelemaan tulevaisuuden tietokonetta, ensimmäistä kannettavaa tietokonetta.

Cameron Howe (Mackenzie Davis) on epäsosiaalinen ja tavoiltaan karkea nuori koodari, joka herättää McMillanin huomion luovalla kapinallisuudellaan. Vaikka Cameronin työsuhde ei synny aivan perinteisimmällä tavalla, hänestä kasvaa elintärkeä palanen tulevaisuuden tietokoneen suunnittelussa.

Yhdessä kolmikko räjäyttää alan luutuneita tapoja ja suuntaa kohti menestystä. Nousukiito on kova, eikä se voi olla vaikuttamatta keskushahmojen persoonaan, heidän keskinäiseen kemiaansa sekä lähipiiriinsä. Ykköskauden loppua kohti keskeiseen rooliin nousee myös liitoksistaan natisevaa perhettä kasassa pitävä Gordonin vaimo Donna (Kerry Bishé). Kakkoskaudella Donna puolestaan pääsee menestyksen makuun, kun ykköskauden tuhkasta kohoaa feeniksin lailla uutta.

Halt and Catch Fire näyttää ja kuulostaa aidolta kasarilta. Se tarjoaa mielenkiintoisen aikamatkan kolmen vuosikymmenen taakse aikaan, jolloin internetin kehitys oli alkutekijöissään eikä mukana kannettava PC vielä ollut mikään itsestäänselvyys. Visuaalinen ilme ja musiikki tuntuvat tuon ajan lapsesta yllättävän tutuilta ja niinpä sarja koukuttaa helposti mukaansa. Sarja kuitenkin vaatii kasarihengen lisäksi katsojalta pientä teknologianörttiyttä, sillä sen tunnelmat avautuvat parhaiten, jos katsoja ymmärtää tapahtumien kontekstin ja osaa sijoittaa tietoteknisen kehityksen askeleet omille paikoilleen historiassa.

Vaikka pieni tekniikkanörttiys ei ole sarjan katsojalle pahitteeksi, Halt and Catch Firen henkilöhahmot ja niiden välinen kemia kiehtovat myös teknisen viitekehyksensä ulkopuolella. Tarinassa iskevät maailmanvalloitushaaveiden kanssa yhteen introvertit ja epäsosiaaliset, itsekeskeiset sosiopaatit, henkisesti helposti rikki menevät asiantuntijat, tiukasti jalat maassa seisovat projektinhallinnan ammattilaiset, luovat hullut, tietotekniikkaa hengittävät ja yötäpäivää koodaavat nörtit.

Sarja on nähtävissä mm. HBO Nordicilla.

Kommentit