Hämähäkkimiehen seikkailujen poissaolo Finnkinon teattereista voi olla hyväkin asia

amazingspiderman2

The Amazing Spiderman 2 ei tule Suomessa lainkaan Finnkinon teattereihin (HS 10.4.2014). Tämä ei ole enää uutinen, mutta asia on silti tuore ja lähtökohdiltaan jopa herkullisen raikas maassa jossa elokuvien näyttömahdollisuudet ovat ahtaat ja katoavaa kansantaidetta. Maailmalla kehuja ja kiitosta kerännyt Andrew Garfieldin tähdittämä jatko-osa kyllä tulee teattereihin, mutta ei niihin suurimpiin saleihin joissa popcornia mussuttava elokuvayleisö on tottunut käymään. Helsingissäkin tiukka kysymys kuuluu, minne elokuva sitten voi mennä? Jos Suomen suurimmassakin kaupungissa tekee tiukkaa löytää toista näyttöpaikkaa, miten lienee asia onkaan pienemmillä paikkakunnilla?

Toisaalta uutinen otetaan vastaan ilolla. Finnkinon neuvottelut Sonyn (Suomessa Walt Disney Company Nordicin edustamana) tyssäsivät, mihinkäs muuhun, kuin rahaan. Vaikka mitään faktatietoa varsinaisesta kompastuskivestä ei ole, useampi lähde on todennut kyseessä olevan kahden jätin kädenväännön jossa Finnkino ei saanut haluamaansa (lue:filmivuokra). Näin yksi kevään odotetuimmista elokuvista jää vaille suurinta mahdollista teatterilevitystä. Miksi tämä on hyvä asia?

Maa jossa pienet teatterit katoavat kuin lumi kevään tieltä ja suuret salikokonaisuudet tarjoavat kansalle leipää ja sirkushuveja, unohtuu joskus se tärkein. Elokuvan taika, ne pienet hetket. Nämä elokuvat ovat viihdettä ja kassamagneetteja onkin tarkoitus katsoa suupielet karkista rutisten, isolta kankaalta, kuunnellen tehosteiden jytkettä. Mutta ehkä toisinaan kaipaa vastakkaista kokemusta, hennompaa, tunnelmallisempaa ja intiimimpää. Hämähäkkimiehen heiluessa verkkojensa kanssa Helsingissä Kino Engelissä ja Andorrassa tunnelma ainakin on täysin toinenlainen. Ovatko nämä teatterit juuri omiaan näyttämään toiminnantäyteistä Marvel-pätkää? Ehkä eivät, mutta ainakin hallisaleissa yleensä viihtyvä yleisö voi kokea jotain erilaista, ja pienet teatterit ovat toivottavasti tupaten täynnä. Kaiken huipputekniikan ja persoonattomien karja-aitausten aikana henkilökohtaisesti kaipaan takaisin pienempiin saleihin ja ratisevaan tunnelmaan joka on osa parasta mahdollista teatterikokemusta. Me haluamme että elokuva menestyy Suomessa erinomaisesti, menkää katsomaan se.

Kai Suomessa vielä halutaan että elokuvat katsotaan teatterissa. Halutaanhan?

uutuusleffat.fi
uutuusleffat.fi

Kommentit

Tags from the story