Hannibal, 1. tuotantokausi

hannibal_featured

Vuosi oli 1991, kun maailmalle esiteltiin tohtori Hannibal Lecter (näyttelijänään mahtava Anthony Hopkins), psykiatri, joka oli innostunut mm. tappamaan potilaitaan ja syömään heitä. Olihan Thomas Harrisin romaaneihin perustuva Kannibaali-Hannibal nähty jo viisi vuotta aiemmin valkokankaalla, näyttelijänä Brian Cox (Troija, X-Men 2), mutta tuo Michael Mannin (Miami Vice, Collateral) ohjaama ja sittemmin CSI-sarjassa loistaneen William L. Petersenin tähdittämä Manhunter – Psykopaatin jäljillä ei juurikaan menestynyt. Kun Hopkinsin pariksi, FBI-agentti Clarice Starlingin rooliin, saatiin loistava Jodie Foster ja ohjaajana toimi erinomaisesti tarinan ymmärtänyt Jonathan Demme, on lopputulos psykologisten trillereiden aatelia.

Harris kirjoitti leffan ja kirjan menestyksen jälkeen jatko-osan Hannibal, joka nähtiin elokuvana vuonna 2001. Starlingin roolissa Foster oli vaihtunut Julianne Mooreen ja ohjaajan pallilla istui itse Ridley Scott. Elokuva oli jättihitti ja varsin kelvollinen jännäri. Erityisen herkulliseksi elokuvan teki tietenkin Hopkinsin esitys Hannibalina. Seuraavana vuonna oli sitten vuorossa uusi versio ensimmäisestä Hannibal-kirjasta eli Punainen lohikäärme, pääosissa Hopkins, Edward Norton ja Ralph Fiennes. Ohjauksesta vastasi toimintaleffoja ohjannut Brett Ratner. Hyytävä trilleri onnistui tehtävässään jatkaen Hannibal-leffasarjan hyväksyttäväksi trilogiaksi, vaikka Hopkins olikin vanhentunut yli 10 vuotta ja tämä elokuva sijoittui aikaan ennen Uhrilampaita.

Vuonna 2007 Hannibalin taustaa valotettiin Nuori Hannibal –elokuvan myötä. Siinä keskitytään tosiaan tri Lecterin lapsuus- ja nuoruusvuosiin. On siis ihan ymmärrettävää, että näin suositun hahmon seuraavistakin vaiheista otetaan kaikki irti. Näin päästäänkin tähän uuteen tv-sarjaan.

Hannibal-sarjassa ei juuri isoja tähtiä näy ja se on sarjan ehdoton vahvuus. Tanskalainen, kovassa huudossa Hollywoodissa oleva Mads Mikkelsen näyttelee hienoissa mittatilauspuvuissa ja kravateissa kulkevaa ja herkullisia ruokia valmistavaa Hannibalia säkenöivän hyvin. Mikkelseniltä puuttuu kuitenkin se pieni pilke silmäkulmasta, joka teki Hopkinsin versiosta juuri sen Hannibalin, joka on niin suosittu. Mikkelsen on enemmänkin surusilmäinen kuin viekas. Ilmeisesti tämä Hannibal on vielä niin alkuvaiheissa omassa elämäntehtävässään, että em. huumoria ei ole vielä löytynyt.

Brittiläinen Hugh Dancy tekee myös hienon roolisuorituksen mielisairauden rajamailla käyskentelevänä FBI-akatemian opettaja Will Grahamina, joka joutuu keskelle Hannibalin manipulointivyyhtiä samalla, kun yrittää ratkaista jos jonkinmoisia, kammottavia murhia. Isoin tähti sarjassa lienee Laurence Fishburne (Matrix-trilogia), joka näyttelee Grahamin pomoa Jack Crawfordia. Vierailevana tähtenä nähdään Salaisista kansioista tuttu Gillian Anderson.

Sarjassa on tuttuun tapaan koko tuotantokauden jatkuva pitkä juoni ja jokaiseen jaksoon on ynnätty joku keissi, jota Grahamin ja Crawfordin tiimi tutkii. Mukana tutkimuksissa on myös tri Lecter. Kun pääjuoni on niin voimakas, jäävät jaksokohtaiset tapaukset todella vähälle huomiolle ja niiden yli ratsastetaan pikavauhtia, sen enempää jäämättä murehtimaan syitä ja seurauksia. Yksi jaksoista siirtää sarjan hetkellisesti jopa kauhun puolelle, muuten mennään jännäri- ja draamaosastolla.

Hannibal on siirretty 1980-luvulta nykypäivään, se muuttaa oleellisesti päähenkilöiden tilannetta. Ajat olivat erilaiset 30 vuotta sitten, aina tutkintamenetelmistä yleiseen maailmankatsomukseen. Nykypäiväiseen tv-sarjatyyliin tarjolla on hyvinkin graafista materiaalia murhapaikoilta.

Blu-raylla on tarjolla vain kolme pientä, tv-kanava NBC:n katsojille ennen sarjan alkua maistiaiseksi tarkoitettua lyhyttä kulissien takaa –esittelypätkää.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

HANNIBAL, 1. TUOTANTOKAUSI
Ohjaus: mm. Tim Hunter, David Slade
Käsikirjoitus: mm. Bryan Fuller, Thomas Harris
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Laurence Fishburne
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2013
Genre: Trilleri / Draama
IMDb

Kommentit