Haywire (2011) ★★★

Haywire_pressi5

Ohjaaja Steven Soderbergh on tunnettu tyylikkäistä, sliipatun tunnelmallisista elokuvista joissa vähäeleisyys on valttia, ja musiikki menevää. Voisi äkkiseltään kuvitella että viime vuonna minimalistisen ja dokumentaarisen Tartunta – Contagion -elokuvan ohjannut mies ei ihan heti osaisi tehdä toimivaa toimintaelokuvaa, mutta omintakeisella tyylillään tämäkin onnistuu mieheltä mainiosti.

Virkistävintä Haywiressa on sen päähahmo, joka on toimintaelokuvista poiketen, nainen. MMA -ottelijana maailmanmaineeseen tietyissä piireissä kavunnut Gina Carano esittää yksityisen firman palkkasoturia, jonka tehtävät ulottuvat suostuttelusta kaappauksiin, aina lievää väkivaltaa sisältäen. Mallory Kane on tutun ja tiukan paikan edessä; rutiinikeikka näyttääkin olevan mitä tahansa paitsi normijuoksu, ja seuraukset kantavat katkeraa hedelmää. Mallory joutuu pakosalle, perässään entisiä työkavereita, ja maailmanluokan kuspäitä ja tappajia.

Tarinassa sinällään ei siis ole mitään uutta; agentti petetään ja sitten taistellaan hengestä. Kulissien takana juonitellaan ja pieni romanssinkukkanen saadaan aikaiseksi, vaikka verta ja nyrkkejä lentää ilmassa tiuhaan tahtiin. Elokuvan viehätys on erinomaisessa näyttelijäkaartissajoka sisältää yllättäen lieron roolissa olevan Ewan McGregorin, aina sulavan Fassbenderin, hurmaavan Antonio Banderasin kuin komean Channing Tatuminkin.

Mikä parasta, toiminta on uskottavaa. Ihmiset eivät suorita suoranaisia yli-ihmisiä jotka poukkoilevat pitkin katonrajoja, vaan Malloryn iskuissa on realistisuutta. Potku ei lennätä vastustajaa pitkin huonetta, vaan tömähtää vatsalaukkuun vaimeana tussahduksena, nyrkki läjähtää kasvoihin ilman sarjakuvamaista veriroisketta ja katoilla juoksennellaan hitaasti reittiä etsien, eikä kuin 110 metrin aitajuoksussa. Uskottavuus ja laatunäyttelijät tekevät Haywiresta laadukkaan ja nautinnollisen katsomiskokemuksen. Se tyssähtää keskikastiin vain yksinkertaisesti siitä syystä, että itse juoni on puhkikaluttu eikä sitä pelasta minkään maailman tyylikkyys ja näyttelijät.

[box type=”info”] Haywire . Ohjannut: Steven Soderbergh. Käsikirjoittanut: Lem Dobbs. Pääosissa: Gina Carano, Ewan McGregor, Antonio Banderas, Channing Tatum. Genre: Toiminta/Trilleri. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb.[/box]

Kommentit