HBO:n uusi sarja, The White Queen alkaa

The-White-Queen-the-white-queen-bbc-35155085-1920-1200

Sunnuntaina 18.8.2013 alkaa HBO Nordicilla uusi historiallinen sarja The White Queen, jolloin sarjasta näytetään Suomessa sen ensimmäisen tuotantokauden kaksi ensimmäistä jaksoa.

The White Queen pohjautuu Philippa Gregoryn Ruusujen sota -tarinakokonaisuuden kolmeen romaaniin, joista kaksi teosta Valkoinen kuningatar (The White Queen) ja Punainen kuningatar (The Red Queen) on tarjolla Bazar Kustannuksen julkaisemana myös suomeksi.

Brittiläinen Philippa Gregory on journalisti ja historioitsija, joka on julkaissut useita Tudorien aikaan sijoittuvia historiallisia romaaneja. Näistä tunnetuin on elokuvanakin julkaistu Kuningattaren sisar (The Other Boleyn Girl), minkä elokuvaversiossa Boleynin sisaruksia Annea ja Marya esittävät Scarlett Johansson ja Natalie Portman kilpailevat Eric Banan näyttelemän Henry Tudorin huomiosta.

The White Queen tarjoaa kiehtovia naiskohtaloita 1400-luvun Britanniassa

The White Queen sijoittuu ajassa ennen Tudoreden valtakautta, vuoteen 1446. Englannissa taistellaan siitä, kuka on valtakunnan oikeutettu kuningas ja vastapuolilla nähdään kaksi vahvaa sukua, Yorkit ja Lancasterit. Tarinan keskiössä nähdään ruotsalaissyntyisen Rebecca Fergusonin esittämä Elisabeth Woodville, nuori lancasterilainen leskiäiti, jonka vaalea kauneus herättää nuoren, yorkilaisen kuningas Edvard IV:n (Max Irons) mielenkiinnon.

Muissa sarjan rooleissa nähdään mm. James Frain (True Blood, Grimm) ”kuninkaantekijä” Lordi Warwickina, tämän pelinappuloina Amanda Halen esittämä Margaret Beaufort sekä Faye Marsayn esittämä Anne Neville.

Tarjolla on historiallista pukudraamaa, romantiikkaa ja petosta sekä kaunista aikalaiskuvausta. Tapahtumat kerrotaan naisten näkökulmasta, mikä hyvin usein historiallisissa kertomuksissa jää lapsipuolen asemaan. Ensimmäisen kauden käsikirjoituksesta on vastannut suurimmaksi osin Gregoryn kanssa Emma Frost. The White Queen onkin vahvasti naisten tarina ja sen voimakkaat, itsenäiset naishahmot ovat ilahduttava tuulahdus historiallisten tv-sarjojen joukossa.

Filmitähden toimitus pääsi näkemään ensimmäisten joukossa sarjan ensimmäisen kauden ensimmäisen jakson. Jakson jälkeen jää tunne, että sarja on suunnattu pääasiallisesti naiskatsojille, sillä romanttinen draama puskee erittäin voimakkaasti esille. Luvassa on jatkossa varmasti runsaasti vehkeilyä, kieroilua ja petosta sekä katkeria naiskohtaloita, mutta myös kiihkeää romantiikkaa kuorrutettuna historiallisen komeilla puvuilla, koruilla ja hiuslaitteilla.

– Näin visuaalisena ihmisenä sarjasta nousi ensimmäisenä esille sen todella komea visuaalisuus. Ihan täysin ensimmäinen jakso ei saanut koukuttumaan sarjaan mukaan, mutta harvoinpa omalla kohdallani näin käykään – yleensä tarvitaan se pari kolme jaksoa, ennen kuin voi sanoa, että tempaako sarja mukaansa, kommentoi Ursula Borg ennakkonäytöksen jälkeen.

Päivi Laajalahti on samoilla linjoilla: ”Sarjan visuaalinen ilme ihastuttaa, mutta myös naisten tarinoiden kautta kerrottu historiallisuus saa kiinnostumaan sarjasta. Hyvin harvoin itsekään koukutun sarjaan heti ensimmäisestä jaksosta, joten myös The White Queenia pitää katsastaa hieman eteenpäin.”

Kommentit