Hobitti – Odottamaton matka (2012) ★★★★

hobittiodottamatonmatka

Siitä on nyt kaksi vuotta, kun aloin lukemaan silloin 1-vuotiaalle pojalleni iltasaduksi Hobitti-kirjaa. Pinnasängyssä peuhannutta pikkumiestä kirja ei juurikaan kiinnostanut, mutta lukijalle se oli hauska pari kuukautta, olihan edellisestä lukukerrasta vierähtänyt jo pitkä tovi. Olen turkasen huono muistamaan tarkasti tapahtumia kirjoista, joten tämäkin aikaväli on vaikuttanut siten, etten oikein muista, miten tämä uusi elokuva eroaa kirjan tekstistä.

Ensi-iltavaiheessa likimain kaikki arvostelut keskittyivät moittimaan monta vuotta työn alla ollutta, ja vihdoin Peter Jacksonin ohjaamana teattereihin saatua Hobitin ensimmäistä osaa liian pitkäksi, liian taisteluihin keskittyväksi ja liikaa tuttuja juttuja näyttäväksi erikoisefektishow’ksi.

Vaikka edellä mainitut ovatkin tavallaan totta, on Hobitin ensimmäinen osa silti koukuttavaa katseltavaa. Elokuvateatteri – ja samalla 3D-kokemus – tuli skipattua aikatauluongelmien ja pienoisen epäluulon takia, eikä Blu-ray-julkaisukaan nostattanut suuria odotuksia. Mutta heti kun leffa oli lähtenyt käyntiin ja ne tutut Hobittilan maisemat olivat näkyvissä, elokuva vei allekirjoittaneen mukanaan. Howard Shoren musiikki ja Neil Finnin esittämä tunnussävelmä kruunaavat tunnelman.

Pienestä ja lyhyestä satukirjasta on työstetty nykyelokuvamaailmaan paremmin soveltuva toimintapläjäys, johon tarvittiin lisämateriaalia muualta Tolkienin maailmasta. Tuntuu siltä, että jos Hobitti olisikin tehty ensin, 12 vuotta sitten ja Taru Sormusten Herrasta vasta nyt, olisi Hobitti voinut olla enemmän satumainen ja jälkeen seurannut sitten se aikuisempi, kun fanikunta olisi kasvanut vanhemmaksi.

Blu-rayn ekstralevyllä olevat videoblogit nostattivat tunnelman lopullisesti korkealle, kun näki miten innostuneina vanhat näyttelijät, mm. Ian McKellen, Andy Serkis ja Elijah Wood olivat paluustaan Uuteen-Seelantiin ja miten innoissaan uudet näyttelijät olivat ensikohtaamisissaan. Videoblogeja on kahden tunnin verran ja niissä nähdään paljon myös sellaista kuvamateriaalia, jota on odotettavissa vasta tulevissa elokuvissa. Uudesta-Seelannista ja kuvauspaikoista kertova dokumentti on sekin tuttuun tapaan mielenkiintoista katsottavaa. Trailereita on katsottavissa iso läjä sekä elokuvalle että peleille.

Ihme kyllä, ettei näitä ekstroja ole tekstitetty suomeksi. TSH:n muhkeat ekstrat olivat kaikissa versioissa tekstitetyt ja niitä oli ilo katsella. Miksi ei palvella niitä, jotka fyysisen kopion ostavat? Tuotantoyhtiön eli Warnerin poistuminen Suomesta on näkynyt siten, että viime aikaisissa julkaisuissa on maamme pudonnut välttämättömäksi pahaksi, johon ei vaivauduta panostamaan kuin minimimäärä mitä tarvitaan.

Hobitti – Odottamaton matka (The Hobbit – An Unexpected Journey)
Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson & Guillermo Del Toro, J.R.R. Tolkienin kirjan pohjalta
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, James Nesbitt
Alkuperämaa: Yhdysvallat / Uusi-Seelanti 2012
Genre: Fantasia
IMDb

Kommentit