Hobitti – Smaugin autioittama maa (2013)★★★

smauginautioittamamaa_feat

Täynnä toimintaa oleva Smaugin autioittama maa juoksuttaa tarinaa eteenpäin, toisinaan jopa hengästyttävällä tahdilla. Ohjaaja Peter Jackson on heittänyt romukoppaan pitkästyttävät laulukohtaukset, mietiskelyhetket, ja tuonut tarinaan paljon toimintaa sekä mustaa huumoria. Tuloksena on Hobitti – Odottamaton matka -elokuvaa ehjempi, kiinnostavampi ja yksinkertaisesti parempi kokonaisuus. Toiminnasta huolimatta se ei ole pelkkää paetaan – taistellaan – selviydytään -koostetta, vaan osaa myös hiljentyä, edes hetkeksi. Ilman ongelmia se ei kuitenkaan urakastaan selviä.

Tarina johdattaa sekalaisen joukkiomme kohti Smaugin hallitsemaa Yksinäistä vuorta. Elokuvan alku on kokoelma erilaisia taisteluita, sisältäen mm. hämähäkkejä ja örkkejä – tuoden pakolliset fantasiaelementit voimalla valkokankaalle. Kiinnostavaksi tarina muuttuu retkueen saapuessa (tai joutuessa) metsähaltioiden valtakuntaan. Aluetta hallitsee rautaisella kädellä Thranduil (silmiä hivelevän kaunis Lee Pace), joka ei nakkaa paskaakaan kenenkään muun ongelmista. Empatiakyvyltään kiven luokkaa oleva kuningas on jo menneisyydessä kolistellut sarvia Thorin Tammikilven (Richard Armitage) kanssa, ja vanhat kaunat nostavat päätään. Samalla elokuva tuo takaisin Legolasin (Orlando Bloom), sekä puhtaasti vain elokuvaan kirjoitetun Taurielin (ihastuttava Evangeline Lilly). Kääpiöiden ja Bilbon paetessa kylmän kuninkaan kynsistä, tuovat Legolas ja Tauriel taisteluun todellista vauhtia sekä sulokkuutta. Kuva ei kuitenkaan pysähdy nauttimaan haltioiden taidoista, vaan viilettää vauhdilla eteenpäin, tuhlaten mahdollisuutensa todella dramaattisiin kohtauksiin. Tauriel tuo tarinaan tulta ja tappuraa, sekä hieman epätodennäköisen ystävyyssuhteen erään kääpiön kanssa. Kaiken miesenergian keskellä Tauriel loistaa tähtenä yhdessä hieman androgyynin Thranduilin kanssa tarinan mielenkiintoisimpina hahmoina.

Lee Pacen Thranduil on kiehtova, ja kylmä, hallitsija.
Lee Pacen Thranduil on kiehtova, ja kylmä, hallitsija.

Martin Freeman on erinomainen Bilbo. Hobitti on täynnä asennetta, vaikka samalla hautoo sormuksen salaisuutta liivinsä taskussa. Murtovarkaaksi pestattu Bilbo kärsii kuitenkin muiden kunnianhimojen esiin nostamisesta. Thorin Tammikilpi sokaistuu edeltäjiensä tapaan ahneudessaan, osoittautuen jopa melkoiseksi ilkimykseksi, tehden ratkaisuja omaksi edukseen. Niinpä Hobitti-elokuva ei kerrokaan hobitista, vaikka Bilbo parhaansa mukaan esillä onkin. Ian McKellenin Gandalf mitätöidään hajanaisia lauseita heitteleväksi velhoksi, jonka todellinen viisaus ja apu eivät käy ilmi tarinasta. Kääpiöt tuntuvat sekalaiselta joukkiolta mölyäjiä, joiden tehtävänä on tuoda koomista helpotusta taisteluihin sekä alati kasvavaan henkilögalleriaan. Sillä hahmoja tässä elokuvassa riittää. Tarina jakautuu kolmeen. Omassa valtakunnassaan pysyttelevät haltiat, Järvikaupungin ihmiset omine toiveineen ja sankareineen, sekä kääpiöt, jotka Tammikilven johdolla ovat antamassa ahneudelleen periksi.

Smaugin autioittama maa huipentuu Bilbon ja Smaugin kohtaamiseen vuoren uumenissa. Tuloksena on sanailu joka on melkein puhdasta kultaa – kuten aine jossa efekti-ihmeeksi luokiteltava lohikäärme sulavasti liukuu. Benedict Cumberbatchin ääninäyttelemä ja motion capture-tekniikalla tuotettu Smaug on melkeinpä hurmaava kaikessa ilkeydessään. Bilbo ja Smaug vääntävät sanan säilää, kiusoittelevat ja kiertävät toisiaan kissa-hiiri -leikissä joka hykerryttää. Kaikesta vauhdista ja huumorista huolimatta katsoja jätetään seisomaan keskelle tapahtumia; tarina loppuu kuin seinään. Ja jälleen me odotamme vuoden.

Vuoren uumenissa voi vaania yllättävän vitsikäs vaara.
Vuoren uumenissa voi vaania yllättävän vitsikäs vaara.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG  Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens
Pääosissa: Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen
Alkuperämaa: USA/Uusi-Seelanti 2013
Genre: Fantasia / Toiminta
IMDb

Kommentit