Hugh Laurie: Järein asein

jareinasein

Brittinäyttelijä ja muusikko Hugh Laurie tunnetaan erityisesti loistavista komediasarjoista Kyllä Jeeves hoitaa (Jeeves & Wooster), Musta kyy (The Black Adder) sekä menestysdraamasta House. Parin viime vuoden aikana Laurie on julkaissut myös kaksi erinomaista äänilevyä, joilla hän versioi vanhoja blues- ja swingkappaleita. Jo vuonna 1996 Laurie ulotti talenttinsa jännityskirjojen pariin. Syntyi Järein asein (The Gun Seller), huumorilla ja pilke silmäkulmassa kirjoitettu dekkari.

Tarina kertoo Thomas Langista, englantilaisesta turvamiehestä, joka joutuu keskelle juonitteluja, terrori-iskuja ja asekauppoja. Alkuun kirja onkin mielenkiintoinen trilleri, mutta sitten tunnelma hieman latistuu, kun kuvioihin astuvat CIA ja kumppanit. Huoli on kuitenkin ennenaikainen, Laurie hoitaa kliseisen tarinan maaliin tasaisen tappavalla tarkkuudella.

Kirja on tosiaan ilmestynyt jo vuonna 1996 (ensimmäinen suomennos v. 2011), joten se väkisinkin häviää tarinallisesti muille kaltaisilleen, mm. Andy McNabille, joka toi yhden jännäritarinansa tapahtumaan aina Helsinkiin ja lähialueille. Nykypäivänä tuntuu myös muinaishistorialta, kun päähenkilöt kuuntelevat puhelinvastaajaviestejä vanhasta koneesta eikä ole nettiä saati kännyköitä.

Järein asein oli lopulta ihan mainio kirja. Hauskasti kirjoitettu ja Aleksi Milonoffin suomennos on todella hyvä. Tuntuu kuin herrat Wooster ja House olisivat lyöneet hynttyyt yhteen. Päähenkilön jatkuva näsäviisastelu sekä dialogissa että kertojana ärsyttää, mutta pitää samalla otteessaan.

Esimerkkinä voisi mainita seuraavan sitaatin:

”Alexander Woolfin johtama Gaine Parker Inc –yhtiö valmisti jousia, vipuja, salpoja, liukuesteitä, vyönsolkia ja tuhansia muita länsimaisen elämän osia ja kappaleita. Se valmisti muoviesineitä ja metalliesineitä ja elektronisia laitteita ja mekaanisia laitteita, joista osa meni jälleenmyyjille, osa muille valmistajille ja osa Yhdysvaltain valtiolle. Aluksi siitä oli pelkkää hyötyä Gaine Parkerille. Jos onnistuu tekemään vessanpöntön, joka miellyttää Woolsworthin sisäänostajaa, rahaa tulee. Jos onnistuu tekemään pöntön, joka miellyttää Yhdysvaltain viranomaisia, pöntön joka täyttää armeijan wc-istuimelle asetetut tarkat vaatimukset – ja voin vakuuttaa, että sellainen pönttömalli on olemassa ja sille on asetettu tarkat vaatimukset, joita on luultavasti ainakin kolmekymmentä sivua – jos siis onnistuu valmistamaan sellaisen, niin… no, rahaa tulee ovista ja ikkunoista ja korvista ja nenästä jatkuvalla syötöllä. Gaine Parker ei tietenkään valmistanut vessanpönttöjä. Se valmisti elektroniikkakytkintä, joka oli pienen pieni ja teki jotain älykästä puolijohtimien kanssa.”

Laurie johdattelee lukijan kiinnostumaan jostain aiheesta ja sitten lakonisesti vetää maton alta ja jatkaa eteenpäin aiheessa, lukijan jäädessä hetkeksi raapimaan päätään ja ihmettelemään, mitä juuri äsken tapahtui…

Nettitietojen mukaan Laurie on valmistellut kirjan elokuvaversiota jo pitkään sekä jatko-osaa nimeltä The Paper Soldier, mutta tuota kirjaa ei ole vielä kauppojen hyllyille saatu.

Kommentit