I Am Divine (2013) ★★★

iamdivine

Viime syksynä Helsingissä vierailleen John Watersin muusa Divine ansaitsi oman dokumenttinsa. Riettaan ja räävittömän drag-artistin elämään pureutuva I Am Divine sen todistaa: Harris Milsteadina syntyneen baltimorelaisen elämä oli huikea.

Jeffrey Schwarzin dokumentti on tyyliltään hyvin perinteinen henkilökuva. Elokuvaklippejä ja arkistoista löytyviä haastatteluita yhdistetään Divinen ystävien ja työkumppanien haastatteluihin. Puhuvia päitä on, mutta ei määrällisesti liikaa. Perhe, ystävät ja työkumppanit eivät mene sekaisin. Ainoa, joka on sekavaa, on underground-tyyppien elämä.

Siksi onkin vähän sääli, ettei dokumentti ole muodoltaan radikaalimpi. Se on jopa sovinnainen, mikä korostuu varsinkin silloin, kun se esittää Divinen sovinnaisuudesta täysin vapaita performansseja. Elokuvan pääpaino onkin juuri performanssitaiteilija Divinessa, eikä elokuvatähti Divinessa. Hänen elämänsä 1970-luvun New Yorkissa käsitellään kaikista eniten ja syvimmin.

iamdivine2

Mutta Schwarz onnistuu haastattelujen kautta tuomaan Divinesta ne puolet esiin, mitä hänen räävitön julkisuuskuvansa peitti. Koulukiusattu ja ulkopuolinen Milstead haki Divinen hahmolla hyväksyntää kaltaisiensa joukossa ja sai sitä. 1970-luvulla hän nousi New Yorkissa tehtyjen teatteriesitysten kautta jopa kansallisesti tunnetuksi tähdeksi, mikä konservatiivisessa Amerikassa on absurdia. Olihan Divine yli 100-kiloinen mies, joka pukeutui naiseksi, puhui ja teki tuhmia ja oli avoimesti homo. Ennen kuolemaansa hän tosin halusi tehdä vakavampia rooleja, mitä hän myös Watersin alaisuudessa pääsi toteuttamaan. Kenties suurin rooli Pulmusten sivuosassa – miehenä – jäi kumminkin toteuttamatta.

Vain 42-vuotiaana kuolleen Divinen elämästä olisi voinut kaivaa enemmänkin kohuja esiin, mutta dokumentin sävy on kunnioittava. Syömishimon, pilven polttelun ja kuntoilemattomuuden sanotaan olleen hänen pahimmat paheensa, eikä niitäkään paheksuta. Eikä hänen elämäänsä missään vaiheessa kummeksuta tai korosteta friikkeilyä. Divine oli ihminen, joka nyt vain sattui nauttimaan esiintymisestä naisena ja paheksunnan herättämisestä.

Schwarzin dokumentti onkin onnistunut henkilökuva ihmisestä, josta helposti muistetaan vain kohut. Divine oli paljon muutakin. Dokumentti ei tosin tarjoa oikeastaan mitään uutta tietoa päähenkilöstään, jos häneen on tutustunut hieman enemmänkin. Sovinnainen muotokin tekee dokumentista hitusen tylsähkön ja tv-dokumenttimaisen. Divinen pirtaan olisi sopinut uskaliaampikin tekemisen meininki.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

I Am Divine 

  • Ohjaus: Jeffrey Schwarz
  • Pääosissa: Ricki Lake, Divine, John Waters
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Dokumentti
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
, ,